Size söylemiştik, güzide platformumuz GeekMuhit’ten taşan bir yaratıcılık seli var. Üç senedir aktifliğini sürdüren bir platform olan GeekMuhit, bütün bu zaman zarfı içerisinde belki onlarca farklı hikaye ve çizgi roman fikrine ev sahipliği yaptı. Yeri geldi var olan hikayeler yorumlandı, yeri geldi insanlar kendine ayrı bir evren yarattı. Biz de bütün bu yaratıcılığı size sunmayı kendimize görev bildik. Huzurlarınızda, işte o üç yılın sonunda gelinen son noktayı size takdim etmek istiyorum: Anti-Zone!
Temelleri iki sene önce Denizcan Akyol tarafından “Muhit Comics” başlığında atılan çizgi roman, dahiyane çizerimiz Yavuz Uzun’un da dahil olmasıyla ciddi bir projeye dönüştü. İki senedir bağımsız bir biçimde üstünde uğraştıkları proje bu gece itibariyle de ilk meyvesini verdi. Amerikan çizgi roman ekolünü andıran hikayesi ve nevi şahsına münhasır çizimleriyle neymiş bu Anti-Zone bir inceleyelim.
Hikayemiz Havensburg isimli bir şehirde, şehrin koruyucusu Kuzgun ve azılı düşmanı Kızıl’ın arasındaki bitmek tükenmek bilmeyen zıtlaşmayı anlatarak başlıyor. Kızıl, bir binanın çatısında bazı insanları rehin almış durumda ve Kuzgun da klasik bir kahraman portresiyle onları kurtarmaya geliyor.
İlk sayıda herhangi bir orijin hikayesi anlatmak yerine evrenin ortasından bir giriş yapılsa da, bu iki karakterin birbirlerine karşı olan düşmanlıkları ve hissettikleri duygular çok başarılı bir şekilde aktarılmış. Yalnızca 17 sayfada bu karakterlerin uzun zamandır birbirlerine düşman oldukları ve “ışık-karanlık” ikilemindeki gibi varlıklarının birbirlerine kenetlendiği çok net bir biçimde görülüyor.
Kahramanımız Kuzgun, hikayenin hem anlatıcısı hem de başrolü konumunda. Hikaye akarken aklından geçen düşünceler ve hikayenin klasik tarzdaki çizgi roman hikayesi; Kuzgun ve Kızıl’ın yaşamlarındaki döngüselliği ve rutini anlatmak için harika bir tercih olmuş. Hem protagonist, hem de antagonist olarak iki karakter de oldukça tanıdık portrelere sahipler ve hikayenin açılımı bu tanıdık suretlerin arka planına bir gizem döşeyerek gerçekleşiyor. İlginçtir, ilk sayıda çizgi romanın rahatsız edici ve gizemli havası “çoğunlukla” hikayenin kendisinden gelmiyor. Nereden geldiğini anlamaya çalıştığımızda çizgi romanın belki de en özgün tarafına ulaşmış oluyoruz: Çizimler ve tema.
Oldukça kendine özgü bir çizim tarzı olan Yavuz, hikayenin ana teması olan dualiteyi kağıda aktarmakta inanılmaz bir iş başarmış. Hikaye boyunca siyahtan beyaza ve beyazdan siyaha doğru kayan tonlamalara sahip birçok panel mevcut. Özellikle dikkatimi çeken, Kuzgun ve Kızıl’ın tekil panellerinde tonları çok daha ayırt edici dururken, dövüştükleri sırada her panelde birbirine karışan ve benzeyen bir renk tonuna sahip olmaları. Dövüşün son panelinde bu karışma birden ayrışıyor ve sayının başından beri hikayenin ana teması olan “zıtlığı” temsil edercesine bir “yin-yang” oluşturuyor. Hikaye anlatımının çizimlerle böyle girift bir yapıya sahip olması gerçekten takdire şayan.
Çizimlerin ayrıca insanda rahatsızlık uyandıran bir havası var. Çizimler, karakterlerin yüz ifadelerinden tutun, duruş şekillerine ve yine tonlamalarına kadar insanda bir merak duygusu oluşturuyor ve çizgi romanın belki de ikinci teması olduğunu tahmin ettiğim “korku ve cesaret” hissini insana çok iyi yediriyor. Arka planın çoğu zaman silik ve belirsiz, bazen de beyaz zemin üzerine olması, bende düş ve gerçek birbirine geçmiş gibi bir izlenim yarattı ve okurken dayanılmaz bir haz aldım.
Velhasıl, Anti-Zone gayet güzel ve gelecek vadeden bir iş. Özellikle bizim mecradan insanların böyle bir projeye kalkışması insana gerçekten umut veriyor. Okumanızı ve takipte kalmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Hikayenin ilerledikçe ilginç twistlere ve derin bir felsefeye sahip olacağını düşünmekteyim. Bu incelemesini yaptığım henüz hikayenin ilk sayısının ilk partı. Çok kısa zamanda ikinci partının da yayınlanacağı duyuruldu ve dostlarımızın çıktıkları bu yolculukta nereye gideceklerini merakla bekliyorum.
Bu arada, çizgi roman tamamen ücretsiz olarak internete yüklenmiş durumda. Okumak için GeekMuhit’te “Anti-Zone [Muhit Comics]” isimli başlığın ilk postuna bakabilirsiniz. Anti-Zone tamamen bağımsız bir proje olduğu için kendilerine GeekMuhit üzerinden ulaşarak bağışta bulunmak isterseniz “Deniz-Ren” ve “Yavuz” nickli üyelere platform üzerinden ayrıca mesaj atabilirsiniz. Çizgi roman ile ilgili her türlü gelişmeyi ve haberi de yine aynı başlıktan takip etmek mümkün.
Havensburg’de görüşmek üzere.
“Peki ışığı açtığında canavar hala oradaysa ne yaparsın?”