5. Sid Meier’s Alpha Centauri

6 ALPHA

Geldik üstadın dokunuşuna. 99 çıkışlı Alpha Centauri, Meier’ın o zaman yeni kurduğu Firaxis’in ilk oyunuydu. Aynı zamanda sonraları Civ IV’ün baş tasarımcısı olacak, ilk olarak Civ II’de tanıdığımız Brian Reynolds’un da parmağı vardı. Anlayacağınız oyun tarihindeki yeri zaten hazırdı, ama Alpha Centauri bununla yetinmedi. Sadece “Civilization uzayda” konseptine sırtını yaslayan bir oyun değildi, iklimiyle, özelleştirmesiyle, diplomasisiyle bambaşka bir oyundu. Bir gün Sid Meier’ın poposunu kaldırıp yeni bir Alpha Centauri çıkartacağına inanmak istiyoruz. Üzme bizi bak Sid!

 

4. Galactic Civilizations II: Dread Lords

7 GALCIV

Dread Lords dedik ama, aslında sonradan çıkan ek paketler Dark Avatar ve Twilight of the Arnor’u da bu işin içine katmak istiyoruz. GalCiv ile muhabbetim, 2008 senesinde çıkan Twilight of the Arnor ile başladığından, ek paketler ile orijinal oyunu birbirinden ayıramıyorum. Ayrılacak gibi de değiller zaten. Her seferinde biraz daha genişleyen, biraz daha büyüyen Galactic Civilizations, abileri Alpha Centauri ve Master of Orion’un öğretilerini çok iyi çalışmış gelmişti karşımıza. Korsana karşı herhangi bir önlem almadan ulaştığı satış rakamı da Stardock’un yüce gönlünün karma tarafından ödüllendirilişidir, onu da ayrı bir şekilde not düşmek gerek.

 

3. Heroes of Might and Magic III

8 HOMAM 3

Önceki listede sıralamayı çok tartıştınız, iyi ki de tartışıyorsunuz ama iddialıyım, bu listede ilk üçü tartışmayacaksınız. Heroes III ile açılıyor ilk üç, ne denebilir ki buna? Bu listeye başladığımızdan beri ilk üçün ne olacağını biliyorduk ve HoMaM III’ün yeri zaten garantiydi. Öncesinde çıkan oyunlar iyiydi, sonrasındakiler de yer yer güzel işler yaptılar ama en çok saatlerimizi gömdüğümüz, kimileri için var olan yegane “oyun” olan HoMaM III tam manasıyla bir başyapıttı. Bir devam oyunu yapacak olanlar, sadece Heroes III’e bakıp neyi doğru yapmaları gerektiğini anlayabilirler. Yanlış ve yapılmaması gereken hareketler için ise sonraki Heroes’lar iyi bir örnektir. Gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan biri Heroes III. Ve çıktığı ilk günden beri bu durum böyle.

 

2. Medieval II: Total War

9 MEDIEVAL

Total War GZS ve STS türlerini karıştırıyor, eyvallah, fakat biz kategorizasyonu yaparken özellikle şuna baktık: Oyunu GZS kısımlarına dokunmadan oynamak mümkün mü? Mümkün. Oyunu STS kısımlarına dokunmadan oynamak mümkün mü? Değil. Bizim için Total War serisi STS türüne ait o “bir turn daha” bağımlılığıyla anılıyor en çok ve Total War dediğimizde de aklımıza Medieval II geliyor. Yanlış anlamayın, ilk Medieval ve ilk Rome da şahane oyunlardı. Empire’ı, Shogun II’yi de seviyoruz. Ama tür kusursuzluğa en çok Medieval II ile yaklaştı. Creative Assembly gerçekten de bir başyapıt çıkarmıştı ortaya. Bugün hâlâ oynayanı vardır. Hatta biz bu listeyi yazarken hafiften canımız da çekmedi değil hani…

 

1. Sid Meier’s Civilization V

10 CIV V

Bir numara Civilization’ın hakkıydı. Bu konuda bir sıkıntı yaşamadık. Ama hangi Civilization’ın en tepeye yerleşeceği konusunda çok gittik geldik. En nihayetinde iki adaya düşürebildik listeyi, Civilization IV ve Civilization V. Aralarında tercih şansı yapmamız gerektiğinde, Civ IV’ü saçma sapan Spy sistemi, spagetti yolları ve saltanat sistemine geçip asker doldurmanın, sınırlar gelişince de komünizme kaymanın basitliği eledi. Civilization V ise ilk başta garip gelse de oynadıkça “Doğrusu buymuş!” dedirten altıgen sistemi, biten kaynakları, harika grafikleriyle ön plana çıktı. Firaxis, Civ V’e daha fazla ek paket yapmaz artık, gözlerini yavaştan Civ VI’ya çevirmişlerdir. O yüzden, Geekyapar olarak bugünün resmi önerisini yapalım, eğer bir yerlerden Civilization V: Gold Edition bulursanız, fiyatına falan bakmadan alın. Bundan beş yıl sonra hâlâ açıp açıp yeni stratejiler denediğiniz, arkadaşlarınızla multi attığınız ve devamlı ilginç şeyler yaşadığınız bir oyun olmaya devam edecek zira. Şaşmaz.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.