5. Patrician III: Rise of the Hanse
Tycoon oyunlarının dünyanın her yerinde çok yaygın oluşu ve özellikle de yapımcı porföyü bakımından çok uluslararası oluşunun kanıtlarındanbiri de Patrician serisidir. Bize sorarsanız serinin en iyi oyunu Patrician III’tü, fakat tartışmaya açığız. Bizim için oyunun taktiksel çeşitliliği, yapabileceklerinizin hiç sonu gelmiyor gibi görünmezi çok önemliydi. Diğer oyunlarda da aşağı yukarı bu vardı ama Ascaron Patrician III’te roketi açmıştı sanki.
4. Transport Tycoon
Geçmişe yolculuk edip, 1994 senesine gidiyoruz. MicroProse’un, Sierra’nın kral olduğu dönemler. İskoç, genç bir oyun yapımcısı tek başına bir oyun tasarlıyor. İzometrik bakış açısından oynanan, taşımacılık üzerine bir iş simülasyonu. Bunu MicroProse dağıtıyor. Oyun birden felaket tutuyor, satışlar, iyi eleştiriler ardı ardına patlıyor. O genç İskoç da başka bir projeye odaklanıyor. İsmi? Chris Sawyer.
3. Railroad Tycoon II
Sid Meier’ın temellerini attığı Railroad Tycoon serisi bizce en iyi formuna ikinci oyunuyla 1998’de ulaştı. PopTop’un geliştirip, Take-Two’nun dağıttığı Railroad Tycoon II, bu tip oyunlar için de ilginç bir istisnaydı: İkinci oyun ilkinden fersah fersah ilerdeydi. Trenleri seviyorsanız, bu oyunu da severdiniz, tartışmasız. Resmen trenleri tarihleriyle, iliştirildikleri müzikleriyle, detaylarıyla anlatarak; tren aşıklarına özel bir oyun yapmışlardı.
2. Theme Hospital
Peter Molyneux’nün firması Bullfrog’un Theme Hospital’ı, 1997 senesinde çıktı. Yani 17 sene olmuş Theme Hospital piyasaya çıkalı. Theme Hospital çıktığı sene doğanlar arasında okula erken başlamışlar varsa şimdi üniversiteye gidiyorlar. Eğer siz de onlardan biriyseniz, buradan önerimiz yapalım. Theme Hospital’ı oynayın. Bullfrog’un mizah anlayışını görmek, o dönem de eşi benzeri bulunmayan, şimdi de hâlâ alanında yalnız olan bu oyunu bir deneyimlemek için bulun bir yerlerden. Yeni Windows’larla uyumu nedir bilmiyorum, fakat PSN’e gelmişti en son. Dilerseniz oradan bile deneyebilirsiniz. Yeter ki bir elinizi verin oyuna. Temin ediyorum, kolunuzu kaptıracaksınız.
1. RollerCoaster Tycoon
O Transport Tycoon’u yazan İskoç genç, aldı başını gitti, 1999’da RollerCoaster Tycoon’u çıkardı. Ah, RollerCoaster Tycoon. Var mı ulan senden iyisi? Biliyorsunuz değil mi, eğer bu listeyi 1 RollerCoaster Tycoon, 2-10 Diğerleri şeklinde yapsam itiraz eden olmayacağını? Biliyorsunuz, çünkü RollerCoaster Tycoon gerçekten o kadar eğlenceli ve kusursuz. Grafikleri tam ayarında, stratejisi tam yeterli derinlikte ve ördeklere tıklayınca vaklamaları gibi ufak dokunuşlar da insanın hafızasında yer etmesi için mükemmel bir şekilde serpiştirilmişler. Kaç saat harcadık kendi lunaparkımızı kurmak için? Kaç hafta gömdük “mükemmel” lunaparka?
Ya da şöyle diyeyim: Bu yazıyı okuduktan sonra kaçınız RollerCoaster Tycoon’u indirmeye koşmayacak?
Evet, ben de öyle tahmin etmiştim. Tek sıra hâlinde koşalım RCT indirilecek yerlere arkadaşlar, sakin.
2 Comments
Yazı yazılalı 1 sene olmuş neredeyse. fakat ben yeni görüyorum.
ulan ben RCT için kaç yaz tatilimi harcadım ? kaç yaz tatili sabah 7 de pc başına oturup kusmuk temizledim biliyor musunuz ? Günlerce gecelerce yolların kenarındaki jumping fountain’leri takip ettim. Bir roller coaster dizayn edip saatlerce enjoy graph takip edip en mükemmele ulaşmaya çalıştım. Patates kızartması da sattım, oyuncak tavşan da. Banka borcu ödemeyi 11 yaşımdayken bu oyun ile öğrendim. Çok keyif aldım bu oyundan. Zoo Tycoon’da kurdum Railroad Tycoon’da, Pizza Tycoon’da ve diğer pek çok Tycoon serisini oynadım. Ama hiç birisi RCT gibi değildi. Ciddi ciddi, üzerine tycoon tanımam. GTA serisi ile beraber RCT serisi için hayatımın oyunu diyebilirim. Döndüm dolaştım bu oyunu oynadım ben. Başkasının evine tatile gittim, yanımda CD’sini götürüp orada kurdum oynadım. Hümanistim; faşizme, kavgaya ve militarizme sonuna kadar karşıyım, ama bu oyunun bu listede 1. sırada olmasına itirazı olan varsa, gelir onu bulur vururum. GTA için bunu yapmam. Ama RCT için yaparım !
yanındayım Yiğit!