4. One-Shot’lara ve toplama ciltlere dikkat edin
Devam eden serileri penetre etmek zordur. Yapımcılar da bunu bilirler. Bu yüzden bazen kendi ayakları üzerinde duran, sadece karakter hakkında temel bir bilgi seviyesi bekleyen özel toplama ciltler çıkartırlar. Bunların kısa olanlarına “one-shot” denir. Batman: Killing Joke buna mükemmel bir örnektir mesela. The Dark Knight Returns, Marvel: Civil War, Kingdom Come, Superman: Birthright gibi işleri çoğunlukla Türkçe’ye çevrilmiş vaziyette kitabevlerinde de bulabilirsiniz.
5. Alternatif evrenler dostunuzdur
Alternatif evrenler derken, Marvel Zombies gibi, Amalgam Universe gibi şeylerden söz etmiyoruz. Onlara girerseniz başınız ağrıyacaktır, boş verin. Biz aslında iki şeyden söz ediyoruz: Marvel’ın Ultimate evreni ve DC’nin Earth-One’ı. Bu iki evren de aşağı yukarı aynı sebeple yaratıldılar: Artık çok uzamış olan çizgi roman devamlılığına giriş yapması zor tüketiciyi, sıfır noktasına davet etmek. İki evrenin de bir numaralı sayılarına çok rahat ulaşabilirsiniz. Bazı şeyler farklı olsa da, prensip aynıdır, alacağınız bilgi de öyle.
6. Başında #1 ifadesini görüyorsanız, yapışın!
Bir numaralı sayı demişken, en önemli tüyoyla bitirelim yazımızı. Ne olduğu önemli değil, eğer bir sayının başında #1 ifadesini görüyorsanız girin, girmekten kaçınmayın. İlk adımı bir şekilde atmanız gerekecek zaten değil mi? Bize güvenin, yayıncılar zaten bir şeyi #1 olarak kodladılarsa, size onun için “buyur buradan” işareti yakmak amacıyla kodlamışlardır. Emin olun, bilmeniz gereken bir şeyler varsa, o #1 her neyse zaten onun ilk panelinde yayıncılar size anlatacaklar. She-Hulk #1’i indirin, okuyun, She-Hulk zaten size nasıl Fantastic Four’da görev aldığını özetleyecek. Captain Marvel #1’i indirip, Carol’un orijin hikayesini anlatışını görebileceksiniz. Batman Eternal #1, size önceki Batman’lerde olanları özet geçecek. O yüzden, hiç çekinmeyin. Aradığınız cevap, çizgi romanın kapağında gizli aslında.
13 Comments
Comics app dışında alternatif verseydiniz keşke orda patladım ben s3 kullanıyorum desteklenmiyor dedi 🙁
İnternetten APK olarak indirebilirsin. Uygulamanın kendisi de ücretsiz olduğu için illegale girmez zaten. Bilmiyorsan araştır, iki dakkada öğrenirsin APK yüklemeyi.
Marvel cizgi romanlari icin telefon uygulamasi olarak Marvel Unlimited gercekten cok kullanissiz, fakat subscription based oldugu icin her bir cizgi roman sayisina ucret odemeniz gerekmiyor. Sanirim tek cazip ozelligi de bu, zira ana serilerin disinda cogu seride eksik sayilar bulunuyor. Mesela Amazing Spider-Man serisinin tum sayilari mevcut ama onunla paralel olarak devam eden Spectacular Spider-Man ve Web of Spider-Man serilerinde cok az sayi mevcut.
Bunun disinda ilk serilerden baslamamak gerektigine kesinlikle katiliyorum. Bir Spider-Man hayrani olarak rahatlikla soyleyebilirim ki 1963’te baslayan Amazing Spider-Man’in yaklasik ilk 100 sayisi hem hikaye, hem cizimler, hem de narration bakimindan inanilmaz derecede kotu.
Ben de 20 sayı okudum (ve okuyorum), o kadar kötü gelmedi bana, onun dışında Iron Man, Avengers, X-men, FF gibi serileri de okuyorum, en sağlam hikaye örgüsü spider-man’de.
Ben cok fazla bir beklentiyle basladigim icin hayal kirikligina ugramis da olabilirim. Diger serilere cross-over olmadigi surece bakmadim henuz. Hakli olabilirsin. Ama kesinlikle 120. sayidan sonra cok daha iyi devam ediyor cizgi roman.
New 52 Batman’inin artık Zero Year adında farklı bir orijin hikayesi var. Ama siz Batman’i Batman yapan Year One’ı da okuyun tabii.
Ben lanet OCD’im yüzünden eskileri geçemiyorum, okumam lazım. 60lar orjinal marvellardan 150 sayı falan okudum ve hakikaten pulp Fiction. Elimde avengers disassembled falan var ve muazzam bir kalite farkı var arada. Bu pulp Fiction teması ne zamanlarda bitiyor? 80ler? 90lar?
Ultimate evreni 2001 de başladı yetişilmesi kolay ama 2015 te sonlandıracaklar evreni… Onun yerine Avengers Dissassembled itibaren bütün crossover olaylarını okumak daha iyi olacaktır. Ben Mayıs’ta başladım okumaya AvsX den itibaren Marvel NOW ı komle okudum 1 ay öncede güncele gelebildim artık haftalık çıkmalarını bekliyorum…
Superman:Birthright’ın Türkçsei nerede var ?
herkes ingilizce bilimuş gibi davranmayın gına geldi be
herkes ingilizce biliyomuş gibi davranmayın mk gına geldi tüm sitelr mi böle olur mk
DC ve Marvel Türkiye kaynaklı şirketler değil, farkındasındır umarım. Dolayısıyla çıkan çizgi romanlar da İngilizce çıkıyor. Özellikle son 3-5 yıldır bunlar Türkçe’ye de çevriliyor üstelik. İngilizce bilmiyorsan Türkçe olanları oku yani nedir ki?
Eğer ingilizceniz yoksa çizgi roman evrenlerini takip etmeniz malesef çok zor arkadaşlar. Anca spesifik serileri alıp okuyabilirsiniz.
Ayrıca Marvel Unlimited comixology’e 5000 basar, üstüne katlar. Tek tek her sayıya para verdiğiniz bir uygulama sizi maddi açıdan göçertir. DC’nin malesef böyle bir uygulaması yok(paragözlükten) ancak Marvel’a başlayacak arkadaşlara kesinlikle öneririm. Tablet,telefon ve pc üçlüsünün üçünde de kullanıyorum ve kullanımı gayet rahat.