Her şey çok garip. İnternet hep garipti, zaman geçtikçe daha da garipleşiyor. İnsanların bir şeylere sahip olma arzusu ve bu arzunun internet sayesinde daha kolayca sonuçlandırılması, interneti daha da garip bir yer yapıyor çünkü bu, internetin düşündüğümüzden daha güçlü olduğunu bize gösteriyor. Her şey çok garip. YouTube’un en ünlü videosu Charlie Bit My Finger, NFT olarak satılmış. Her şey çok garip.

Evet evet, yanlış duymadınız. Tekrarlıyorum: İnternette birkaç yılını geçirmiş herkesin öyle ya da böyle haberdar olduğu, YouTube’un en ünlü videosu olan Charlie Bit My Finger, satıldı. Hem de çok iyi paraya yahu. Çok iyi para: 760,999 dolar!

CBS News’in haberine göre internetin en ünlü videolarından biri Charlie Bit My Finger, bir pazar gecesi açık arttırmaya konulmuş ve açık arttırma, final saatlerine doğru şiddetlenerek adeta bir savaşa dönüşmüş. Açık arttırma sitesinde belirtilene göre videoyu satın alan kişi, artık videonun tek sahibi. Bu da demek oluyor ki videoyu NFT olarak satın alan anonim kişi, video üzerinden içerik üretebilecek tek kişi. Videoyu satan Charlie ve Harry, bonus olarak videoyu satın alan kişinin videoya kendileriyle birlikte parodi içeriği üretebileceğini de eklemiş.

Parodi içerik mevzusu ne kadar büyür bilemiyorum zira YouTube’da zaten bu videonun halihazırda bir sürü parodisi var, videonun yıldızlarının on yıl sonra çektiği şu video da dahil. Orijinal video 833 milyon izlenmeye sahipken parodiler artık izlenme almıyor çünkü devri geçti artık. Artık yavru bebek videoları internete komik gelmiyor, zıplayan veya miyavlayan komik yavru kediler varken neredeyse kimse bebekleri izlemiyor.

Neyse, hepimiz de biliyoruz ki NFT, bir içeriği parodilemek için onun haklarını satın almaktan ibaret değil. Videonun kendisine sahip olmaktan bahsediyoruz. Açıkçası bu bana çok garip gelen bir mevzu- İnsanlar, internette zaten var olan ücretsiz bir içeriğe “sahip olmak” için yüz binlerce dolar ödeyebiliyorlar. Sonucunda da isimleri “anonymous buyer” oluyor, yani, ne bileyim… Hep aynı örnek verilir ya hani: Mona Lisa’yı düşünün, arkasına isminiz yazılıyor ve bu ismi siz hariç ne gören ne de orada bir isim yazdığını bilen var. NFT bana hep öyle geliyor. Dalga geçmiyorum, sadece cazibesini anlamıyorum. Dünyanın en zengin insanı olsam, bir sürü param olsa, mansiyonlarımda yaşayıp her gün dolar banyosu yapsam bile bir viral videonun orijinaline sahip olmak için 760 bin dolar ödemezdim herhalde.

Orijinal video, YouTube’dan kaldırıldı. Bu da artık bir yıldız daha kaydı demek oluyor. Biraz endişeliyim açıkçası, eğer herkes YouTube videolarına “viral olsun da satayım” gözüyle bakacaksa bu finansal kaygının üreteceği hırsın, severek takip ettiğimiz YouTuberların gözlerini bürümesi de an meselesi gibi geliyor. Çok çabuk kontrolden çıkabilecek bir şey, izlediğimiz videoların kalitesini de düşürebilecek türden bir şey bu. Ne diyebilirim ki, umarım bir trend olmaz. Alana, satana hayırlı olsun. Her şey çok garip.

Author

Batı Edebiyatları okur, kedi sever. Bir de buralarda yazıp çizer. @mightbeyagmur

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.