Bu yılın başlangıcında hepimizin birçok ümidi vardı. Yani aslında bakarsanız her yıldan beklediğimiz standart isteklerdi birçoğu; aşk, para, mutluluk falan işte bilirsiniz. Ama 2020 sağ olsun bunları vermediği gibi salgın sayesinde “Aman abi bizden bir şey almadan git yeter” konumuna getirdi bizi. Tabii, kişisel olarak hepimizde bıraktığı sorunlar bir yana dünyanın tamamı bu salgından etkilendi. Sonuçta azdan az çoktan çok gider değil mi? Peki, büyük firmalar bu salgından nasıl etkilendi? Büyük ümitlerle 2020 yılında çıkacağını açıkladıkları filmler gişede ne elde ettiler? Böyle yazınca bir şey öğrenmeye girip arka arkaya sıralanan bir sürü soruyu okuduğunuz şu haber siteleri gibi oldu. Çok eğlenceliymiş yalan yok.

Hemen ilk filmimiz olan New Mutants filmiyle başlayalım konuşmaya. Şimdi gelin eğri oturup doğru konuşalım; New Mutants filminin fragmanı çıktıktan bir gün sonra iptal edilseydi hiçbirimiz farkında olmazdık. Hani evet ilk başta korku filmi temalı bir süper kahraman filmi çıkacak falan dediler heyecanlandık ama ondan sonra o kadar ilgi çekmedi ki film resmen başlamadan bitti. Gerçekten salgın olmasa bile bu filmi iyi olarak konuşur muyduk, hiç sanmıyorum. Ama yine de bu kadar olacağını hiç beklemiyorduk.

20th Century Fox ve Marvel’ın ortaklığından ortaya çıkan New Mutants açılış haftasında Amerika’da sadece 7,037,017 Dolar hasılat elde ederek aslında ne kadar vahim bir durumda olduğumuzu gözler önüne serdi. Bakın karşılaştırma yapmanız için söylüyorum bir önceki X-Men filmi olan X-Men: Dark Phoenix 32,828,348 Dolar gibi bir rakam ile başlamıştı. Öte yandan Dünya genelindeki açış rakamını karşılaştırmıyorum çünkü salgın dolayısıyla hala birçok ülke sinemalarını açmadı bu yüzden haksızlık olur. Yine de bilmek istersiniz diye söylüyorum, New Mutants’ın Amerika hariç diğer ülkelerden kazandığı hasılatın toplamı 2,900,000 Dolar. Rakamlar her şeyi söylüyor sanırım.

Bakın filmin iyiliğini kötülüğünü tartışmıyorum. Evet, film çıktıktan sonra yapımcı koltuğuna oturan Fox o kadar kötü bir film izlediğini belirtti ki filmin tamamen baştan çekilmesini teklif etti. O kadar kötü. Ama siz de biliyorsunuz ki X-Men Dark Phoenix de bir başyapıt değil. Buna rağmen iki film arasındaki bu devasa rakam farkı aslında film sektörünün şu anda ne durumda olduğunu çok iyi açıklıyor. Öte yandan düşünün ki bu rakamlar yurt dışı basınında “New Mutants sinemalar yeniden açıldıktan sonra en büyük açılış gişesini elde etti” şeklinde kutlama haberleri yapıyorlar. Durum o kadar kötü.

Peki, hepimizin merakla beklediği, ertelenmekten bir hal olan ve en sonunda çıktığında ne yazık ki birçoğumuzu tatmin etmeyen Christopher Nolan’ın Tenet’i ne durumda? Hepinizin beklediği gibi Tenet, New Mutants kadar kötü durumda değil. Henüz Amerika’da vizyona çıkmayan film, dünya genelinde 53,600,000 Dolar gibi bir para soktu yapımcılarının kasasına. Yine karşılaştırmanız için söylüyorum, Christopher Nolan’ın bir önceki filmi Dunkirk’ün dünya genelindeki açılış hasılatı 90,000,000 Dolar civarında bir rakam. Neredeyse yarı yarıya bir düşüş konusu ama burada yine sağlıklı bir karşılaştırma yapmak için Tenet’in şimdilik sadece dokuz ülkede vizyona girdiğini söylememiz gerek. Film için yapılacak en sağlıklı yorum 3 Eylül’de, Amerika’da vizyona girdikten sonra olacak gibi gözüküyor. O yüzden bekleyeceğiz. Hem Tenet’in hem Dunkirk’ün vizyona girdiği büyük ülkelerden Fransa ve Almanya’nın açılış rakamlarında ise Tenet’in, Dunkirk’den daha fazla kazandırdığını söyleyebiliriz.

Fakat açık olanı belirtmekte fayda var; salgın olmasaydı bu film çok daha önceden çıkacaktı ve dünya genelinde çok daha fazla sinema salonuna aynı anda çıkacaktı. Bu yüzden şimdiki rakamlardan çok daha büyük rakamlar konuşuyor olacaktık. Fakat bu rakamların “pandemiye rağmen” rakamlar olduğunu ve pandemiye rağmen rakamlara göre oldukça güzel olduğunu anlamamız gerek. Zaten yapımcılar da bu rakamlardan oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar. Ne diyelim Allah daha çok versin.

Öte yandan Disney’in sinemalardan umudunu kestiği ve çevrimiçi yayın platformu Disney+’a özel olarak getirdiği Mulan filmi ise The Hollywood Reporter’ın yaptığı habere göre dünya genelinde 85 milyon Dolar gibi bir rakamdan açılış yaptı. Eh, herkesin evlerinden sokağa çıkmadan izlediği bir film için oldukça güzel bir rakam olduğunu söylemeliyiz. Fakat gerçekçi bakmamız gerekirse bu rakamın her geçen gün katlanarak artacağını öngörmek biraz hayal olur.

Efendim rakamlar bunlar. Açıkçası daha önce size söylediğim gibi Disney’in analistinin “2021 baharına kadar hayatın normale döneceğini beklemeyin” açıklamasından sonra anladık ki bir müddet daha böyle gideceğiz. Fiyatlara göre bakalım firmalar sinemalardan vazgeçip çevrimiçi yayın platformlarına yönelecek mi yoksa ne koparırsak kar diyerek sinemalarda gösterim yapmaya devam mı edecek. Sizin yorumunuz ne bu duruma? Sizce en iyi yol hangisi olur?

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

1 Comment

  1. Yazı da yanlışlıklar var öncelikle 20th Century FOX isim 20th Century Studios oldu. Ayrıca Hollywood Report o haber Mart ayına ayit.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.