Oyun geekleri için duruma göre harika olabilecek bir haber geldi! Google, kendi oyun platformunu duyurdu. Hakkında daha önceden de birtakım duyumlar bulunan ve şirketin daha öncesinde Project Stream olarak adlandırdığı Stadia, bulut tabanlı bir oyun servisi. Verilen bilgilere göre gücünü uzakta bir yerlerde bulunan dev bir sunucudan alacak olan bu platform sayesinde, herhangi bir konsol veya bilgisayara ihtiyaç duyulmadan hatta ve hatta herhangi bir oyun indirilmek zorunda kalınmadan oyun oynanılabilecek. Project Stream kapsamında yapılan önceki denemelerde Assassin’s Creed Odyssey ile test edilen servisin, Unreal ve Unity oyun motorlarına desteği bulunuyor.
San Fransisco’da düzenlenen Game Developers Conference’ta konuşan Phil Harrison, bu platformun insanların bütün oyun oynama şekilleriyle bağlantılı olacağını söylemiş. Servisin 4K çözünürlükte saniyede 60 kare HDR desteği sağlayacağı ve ilerleyen dönemde 8K saniyede 120 kareye ulaşılacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor. Harrison, Stadia’nın ilerleyen dönemlerde nasıl çalışabileceğine yönelik bilgiler de vermiş. Mesela bir oyunun tanıtımını izlerken çıkan ‘oyna’ tuşuna basarak birkaç saniye içerisinde herhangi bir indirme, yükleme veya kurma işlemi yapmadan oyunu oynamaya başlayabileceğiz. Stadia, bu açıdan oyuna direkt ve hızlı bir erişim sunuyor; böylelikle oyunu oynamaya ilişkin isteğin ve heyecanın hissedilmesi ile, oyunu gerçekten oynamaya başlayabilmek arasındaki süre de kısalmış oluyor.
Kendisinin büyük bir oyuncu olmadığını ama teknolojik problemleri çözmekle uğraşan pek çok kişiye liderlik ettiğini belirten Google CEO’su Sundar Pichai, burada asıl olayın yazılım bariyerlerini ortadan kaldırarak ‘herkes için bir oyun platformu inşa etmek’ olduğunu söylüyor. Stadia, televizyonlar, tabletler, laptoplar ve telefonlarda, kısacası herhangi bir ekran üzerinde ve Google Chrome aracılığıyla çalışabilir olacak. Laptop veya bilgisayarlarda oyun oynarken hâlihazırda kullanılabilen kumanda ve kollarla da uyumlu olacak. Bununla birlikte kendisine özgü bir kumandası da üretilmiş, bu kumandanın ise Wifi aracılığıyla Google’ın veri merkezine direkt olarak bağlanacağı öngörülüyor. Kumandanın ayrıca Youtube’da paylaşım yapmayı destekleyecek ve Google Assistant yardımıyla mikrofonu etkileştirecek butonları da mevcut.
Ancak bütün bu özelliklerin kullanılabilmesi ve servisten en iyi performansın alınması için oyuncuların internet hızlarının kaç megabit olması gerektiğiyle ilgili herhangi bir bilgi mevcut değil. Açıkçası Wifi’a ve internete bu denli sırtını dayayan bir sistem için en önemli detaylardan biri bu olabilir. Zira sistemin gerektirdiği hızlar, servis sağlayıcıların verebildiğine uymazsa Stadia’nın vaatlerinin ve Google’ın planlarının üzerine sıkılmış ekşi bir limon etkisi yaratacaktır.
Stadia’nın 2019’un ilerleyen dönemlerinde önce Amerika ve Kanada’da, sonrasında ise Birleşik Krallık ve Avrupa’da kullanıma açılması bekleniyor. Şu ana kadar verilen bilgilere göre sisteme maalesef ülkemizden erişilemeyecek.
Şimdi şu internet hızı meselesi ve üzerine gelen ‘ülkemizden erişim olmayacak’ cümlesinin ardından sizin de üzerinize bir ümitsizlik, bir mutsuzluk, bir isyankarlık bulutu üzerine çökmüş olabilir. Ama ben bütün olumsuz düşüncelerimi bir kenara bırakarak yüksek müsaadenizle aldığımız bu haber karşısında delirmek istiyorum. Vaat edilenler doğruysa ve olaylar cidden bu şekilde gerçekleşecekse 2019 yılında oyun oynamaktan zevk alan bir insan evladı daha fazla ne isteyebilirdi ki?
Bir yandan asgari iki – üç yılda bir yeni bilgisayar veya ekran kartı vb. şeyleri almaktan kurtulacağız, bir yandan bilmemkaç GB tutan oyunları indirmek için konsollarımızda sürekli olarak hafıza problemi yaşamayacağız; bir yandan da her türlü ekranda bir Google Chrome eklentisiyle çalışabilecek olan ve çok oyuncuyu da destekleyen bu sistem sayesinde hâlihazırda kullanmakta olduğumuz ekipmanla, herhangi bir ek harcama yapmadan, bir nevi kendimize özel Switch’lerimiz olacak. Açıklanan kadarıyla şimdiden 100’den fazla firmanın oyun geliştirmeye başladığı ve desteklediği Stadia için, ileri düzeyde bir oyun kıtlığı veya özlemi yaşanacağını da pek düşünmüyorum, Google büyüklüğünde bir şirketten bahsediyoruz.
Tam şu an, bir yandan bu haberi yazıyor; bir yandan da gözlerimin önünden hızlı bir şekilde geçmekte olan, bilgisayar ve donanım yetersizliğinden ötürü oynamak istediğim ve oynayamadığım bütün oyunları seyrediyorum. Ciddi ciddi soruyorum, şu sistemi akli melekelerini kaybetmeden düşünüp, bekleyebilecek olanlarınız var mı?