Öhöm.
Lazım geldi, etrafta yoktur diye düşünüp; Vikipedi getirdim size Yunan internetinden. Buyurun.
Hayvan Çiftliği, (orijinal adıyla Animal Farm) George Orwell‘in mecazi bir dille yazılmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanı. Roman ilk olarak 1945’te yayınlandıysa da asıl ününe 1950’lerde kavuştu. 1996’da ise geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü‘nü 1946 senesi için aldı.
Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Totaliter rejimlere karşıt bir solcu olan Orwell, romanında SSCB‘nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır.
Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır. Bir Stalinizm eleştirisi olmakla birlikte, II. Dünya Savaşı yıllarında müttefiklerini kızdırmak istemeyen İngiltere‘de sansüre uğramıştır. Romanın çizgi filmi çekilirken konusunun CIA tarafından değiştirildiği iddia edilmektedir.[1] Roman 1999’da bu kez konusuna daha sadık bir senaryoyla filme çekilmiştir.
Hayvan Çiftliği, Pink Floyd‘un Animals albümüne ilham kaynağı olmuştur.
“Hayvan Çiftliği” Türkiye’de ilk kez 1954 yılında o zamanki adı Maarif Vekâleti olan Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Halide Edib Adıvar‘ın Türkçe çevirisiyle bastırtılmıştır. 1966 yılında da kitabın ikinci baskısı yapılmıştır.[2]
Romanın İngilizce versiyonu 1970’li yıllarda Türkiye‘de yabancı dille eğitim yapan devlet okullarında (Maarif Kolejleri) İngilizce derslerinde okutulmuştur.
Romandaki Karakterler
- Koca Reis (domuz): Hayvanlara mutluluk ve barış dolu bir dünya vadeder, insanların çiftlikten kovulmasını ister. Karl Marx veya Vladimir Lenin‘e benzer.
- Snowball (domuz): Hayvanlara okumayı öğretir, bir değirmen yapılması taraftarıdır. Lev Troçki‘yi temsil eder. Napolyon değirmene önce karşı çıkar, Snowball’u çiftlikten kovduktan sonra ise değirmenin yapımını ister. Başa gelen her kötü olaydan Snowball’u sorumlu tutar.
- Napolyon (domuz): Köpekleri eğitir ve bir polis gücü haline getirir, Snowball’u çiftlikten kovar, insanlarınkinden daha baskıcı bir yönetim kurar. Josef Stalin‘i temsil eder. Kitapta Hayvanizm olarak anılan Marksizm ve Leninizm’den kesin olarak dönüş yapar.
- Bay Jones (insan): Çiftliğin eski sahibi. Son Rus çarı II. Nikolay‘ı temsil eder.
- Bay Frederick (insan): Düzenli bakılan komşu çiftliğin sahibi. Adolf Hitler‘e benzemektedir.
- Bay Pilkington (insan): Winston Churchill‘e benzemektedir.
- Moses (kuzgun): Din adamlarını temsil eder.Bay Jones’un evcil kuzgunuydu.İhtilal olur olmaz kaçmış ve sonra geri gelmiştir.Hiçbir iş yapmaz ve hayvanlara gökte bir hayvan cenneti “Balbadem Diyarı” vadeder.Domuzlar bunları yalanlasa da çiftlikte kalmasına ve içki içmesine izin verirler.
Sinema Uyarlamaları
George Orwell’in “Animal Farm” adlı eseri iki kez sinemaya uyarlanmıştır. Bunlar:[3][4]
Yıl // Film adı // Ülke // Yönetmen // Not
1954 // Animal Farm // İngiltere // Joy Batchelor, John Halas // Animasyon filmi, renkli. Romanın haklarını elinde bulunduran CIA filmin içeriğine müdahele etmiş ve bütçesinin bir bölümünü karşılamış.[5]
1999 // Animal Farm // ABD // John Stephenson // TV filmi. Hayvanları ünlüler seslendirmiş (Peter Ustinov, Ian Holm vb.)