“Orijinal film” dediğiniz şeyin, ne kadar nadir olduğunun farkında mısınız? Bakın, özellikle tırnak içerisinde duruyor o iki kelime. Orijinal film. Daha önceden var olan herhangi bir kitap, çizgi roman, oyun, oyuncak, dizi gibi şeylere bel bağlamayan, devam filmi olmayan işler. Hatta başında “gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır” gibi emareler dahi geçmeyen işler. Düşünebiliyor musunuz bu kategoride bir örnek? Zor değil mi?
İşte bu sene, finanssal olarak baya başarılı bir örneğine rastladık bunun: Zootopia, ya da memleketimizdeki adıyla Zootropolis. Disney’nin 2009’daki The Princess and The Frog’u ile başlayan, Tangled, Winnie the Pooh, Wreck-It Ralph, Big Hero 6 ve elbette Frozen ile devam eden yeni rönesansının son üyesi olan, Byron Howard ve Rich Moore imzalı film Şubat ayında başladığı küresel gişe yolculuğunda şimdiden 1 milyar dolar barajına yaklaştı.
Ve bu uğurda, rekor kırarak yaptı bunu. Forbes’un paylaştığı istatistiklere göre, Zootopia gelmiş geçmiş en yüksek gişe hasılatı elde eden ikinci orijinal film. Önündeki tek isim de Avatar. Toplamda 991 milyon dolar hasılat elde eden film, aynı zamanda şimdiden gelmiş geçmiş en başarılı dördüncü animasyon filmi ve bir devam filmi olmayan en başarılı altıncı film de oldu. Yani özetle, Zootropia son yılların en başarılı özgün fikirlerinden biri.
Peki nasıl elde etti bu başarıyı? Açıkçası Disney’nin üzerine ciddi bir pazarlama bütçesi ayırmadığı, görece ölü bir tarihte çıkardığı için; gişe ivmesini de ele alırsak, Zootropia’nın başarısı eleştirilerin gişe üzerindeki etkisini perçinleyen ikinci film oldu bu sene benim gözümde, elbette Dawn of Justice ile birlikte. Burada sadece eleştirmen yazılarından söz etmiyorum. Genel izleyici eleştirileri, IMDb puanları, sosyal medyadaki yorumlar… E Netflix çağında, bir insanı kalkıp sinemaya gitmeye ikna etmek zor. Eskisi gibi düz pazarlamayla da olmuyor belli ki bu artık. Bilet fiyatlarının pek çok yerde aylık Netflix fiyatlarına yaklaşıyor olması da, izleyiciyi risk alma konusunda çekinceli hâle getiriyor anlaşılan. Yani esasında, pazarlama ve çıkış öncesi hype etkisini yitiriyor artık. Ne varsa, çıkıştan sonra milletin birbirine söyledikleri var…