İtalyan çizgi romanının tarihinden ve onun ülkemizde nasıl yankı bulduğundan önceki iki Geek Dosya yazısında bahsetmiştik. O iki yazının ışığında, Fumetti olarak bilinen İtalyan çizgi roman ekolünün sanat ve eğlence tarihinde ne kadar önemli yer ettiğini biliyoruz. Peki Fumetti koca bir dünyaysa bu dünyanın tanrıları kimler? Kimler eline aldıkları kalemle unutulmayan sanat eserlerine imza atmış? Kim bu Erol Egemen? Gelin bu sefer de bu sorulara cevap bulalım, Fumetti dendiğinde kime şapka çıkarmamız gerektiğini öğrenelim.

SERGIO BONELLI

1411567553191.jpg--

Eğer İtalyan çizgi roman ekolünün yaratıcılarını Yunan tanrılarıyla kıyas etmemiz gerekseydi Sergio Bonelli kesinlikle Zeus olurdu. Çünkü fumetti nedir bilen birinden bir isim isteseniz duyacağınız isim kesinlikle Sergio Bonelli olacaktır. Bunun açık iki sebebi var: Birincisi, bahsi geçen kişi Western kahramanı Zagor‘un ve egzotik maceracı Mister No‘nun yaratıcısı. Eğer eserlere yabancıysanız (Derhal çıkın o mağaradan!) Zagor’un ve Mister No’nun en çok okunan 10 özgün fumettiden ikisi olduğunu belirtmekte fayda var.

Sergio Bonelli isminin bu kadar ünlü olmasının ikinci sebebi ise çizgi roman sanatçısının aynı zamanda en büyük İtalyan çizgi roman yayın evinin sahibi olması. En büyük sıfatı da öyle ufak farklarla verilmiş bir sıfat değil. Söz konusu yayın evi Tex’i, Zagor’u, Dylan Dog’u, Mister No’yu, Martin Mystere’yi, Nathan Never’ı (…) yani adı dünya genelinde duyulan çoğu fumettiyi basan yayın evi. Adını mı merak ediyorsunuz? Adı: Sergio –kör göze parmak sokmayı severim– Bonelli Editore! Utanmamış adını, soyadını bir arada çaktırmış dükkanın tabelasına adam.

Bir adamın koca sektörü nasıl tekeline aldığını meraklılar için özetleyeyim. Sergio Bonelli’nin 1958’de ilk çizgi romanı Un Ragazzo nel Far West’i (A Boy in the Far West) çıkarır. Far West babasının yayın evinde yayınlanır ve ilk eser için yeterli ilgiyi görür. Yeteneği keşfedilince dönemin popüler fumettilerinden Piccolo Ranger’ın yazarlığı görevi kendisine verilir. Böylece Bonelli aynı anda iki Klasik Western çizgi romanı üzerinde uzun süre çalışır. Bu arada babası, oğlunun çizgi roman dünyasına girdiğine ve başarılı olacağına iyiden iyiye inanıp yayın evini oğluna devreder. Sergio, 1960’da yine Klasik Western türünde bir mini-seri olan Giudice Bean’i yazdıktan sonra bir değişiklik arayışına girer. Bu arayışın sonucunda yine bir Western karakteri olan ama klasikliğin çok uzağında bir tarza sahip olan Zagor’u yaratır. Zagor, Darkwood ormanında yaşayan ve ırkı gözetmeksizin mazlum duruma düşen her insana yardım eden bir kahramandır. Diğer Western kahramanları tabanca tutan kovboylarken Zagor silah olarak sadece tokmak taşıyan bir akrobattır.

Sergio Bonelli, Zagor sayesinde hem revaçta olan Western akımını takip etmiş hem de akıma eşsiz bir farklılık katabilmiştir. Bu sayede kısa sürede yüksek satış çizelgelerine ulaşır ve eserleri arasına 1950′ Güney Amerika’sında geçen macera çizgi romanı Mister No’yu da ekleyerek adını adeta bir marka yapar. Sonra bu mecazı gerçeğe çevirip eskiden babasının olan yayın evine kendi adını vererek Sergio Bonelli adını gerçekten marka yapar. Bu şekilde Sergio Bonelli 2011’de öldüyse de adı ve yayın evi hala fumettinin merkezinde yaşamaya devam eder.

 

GIAN LUIGI BONELLI

galeppini
Sergio Bonelli’ye Zeus dediysek şimdi karşınızda Kronos var. Tabii bu benzetmeyi Senyör Bonelli’nin zamanı hükmetmek gibi bir durumu olduğundan söylemiyoruz. Kronos nasıl Zeus’un babası ve ona gücünü veren kişiyse Luigi Bonelli de Sergio Bonelli için aynı durumda. Eğer Senyör Bonelli zamanında Tex’i yazıp Bonelli formatını yaratıp Casa Audace Editrice yayın evini açmasaydı muhtemelen oğlu Sergio sektörde o kadar genç yaşta tutunup sonra sektöre hükmedemezdi. Ah, bu arada evet Luigi Bonelli’nin yaptıklarını bir cümleye aniden sığdırdık ama aslında bunlar ömre bedel. Çünkü Tex, fumettiyi dünyaya tanıtan eser; Bonelli formatı, kağıt kıtlığında fumettinin yok olup gitmesini önleyen buluş; Casa Audace Editrice ise onlarca fumettiyi onlarca ülkeye dağıtan Sergio Bonelli Editore’nin temelini atan yayın evi. Kronos benzetmesine itirazı olan?

1 2
Author

Lord olmak için yola çıkan gariban geek kendini bir anda yazar olarak buldu. Geek kültürüyle küçük şakalaşmalarını, sinemayla flörtlerini yazıya dökmek için burada. Muhitte Geek_Lord olarak bulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.