5. Dylan Dog
Çocukken açık ara en heyecanlandığım şey, çizgi romanlar arası vuku bulan crossover’lardı. Tabii o zaman erişimimiz dardı, öyle Avengers bilmezdik, Justice League görmezdik. Sadece ve sadece Bonelli’nin evrenindeki paylaşılmış hikayeler çıkardı karşımıza. Dylan Dog’u da öyle tanımıştım, bir Martin Mystere hikayesinde konuktu. Sonra kendi serisine daldım. Karanlık, gizemli, paranormal ve baş döndürücüydü Dylan Dog. Bugüne bugün hâlâ savunurum, çocuğa okutturulacak bir seri değildir bu. Yetişkin hâlinizle bile bazen kabuslarınıza girebilir yani, öyle diyorum…
4. Corto Maltese
Yukarıda Hugo Pratt’e bir dudak hürmetimiz oldu, fakat zaten Pratt’i övmeyen kaldı mı şu dünyada Umberto Eco’sundan Milo Manara’sına kadar? Pratt’in belki de en önemli, en ölümsüz eseri Corto Maltese’ye hiç denk gelmemiş olabilirsiniz, ama olur da bir gün gelirseniz, karşınızda kaymak gibi akıp giden çizimler, tarihi figürlerle iç içe giden hikayeler ve dünya turu mahiyetindeki gezilerle dolu bir öykü göreceksiniz. Hepsinin merkezinde de ölesiye karizmatik bir gemi kaptanı. Daha ne?
3. Zagor
Çok zor tuttum kendimi Zagor’u iki numaraya yapıştırmamak için. Tarihi önemlerine de dikkat ediyor olmasaydım, sübjektif bir liste yapsaydım hiç düşünmezdim. Çok özel bir yeri var Zagor’un benim kalbimde. Kapağı açtığınız anda sizi 19. yüzyılın içine atar Zagor. Gizemli bir karakterdir. Çok yakışıklıdır. Hayranı olursunuz. Yanında Çiko gibi oluverirsiniz birden; ve o kadar güzel maceralar yaşar, yaşatır ki, sürüklenip gidersiniz. Hep de çok yetişkindir maceraları; gemide kafaların küçültüldüğü bir cinayet çözdüğünde de; İskoçya’nın dağlarında bağımsızlık peşinde koştuğunda da…
2. Tommiks (Capitan Miki)
Ama işin içine biraz objektivite girince, iki numara çok belli. Tommiks. Çok iddialı konuşuyorum, İtalyan çizgi roman dünyasının, hatta tüm Avrupa ekolünün Süpermen’idir Tommiks. Ama Tex gibi tarihi önem açısından değil. Karakter olarak. Aynı onun gibi etrafındaki dünyaya inat iyidir. Kızılderileri gördüğü gibi vuran meslektaşlarının aksine Teksas Ranger’ları arasında parlayan bir yıldızdır. Barışçıldır, her zaman silahına davranmaz, etrafındaki herkesi de daha iyi yapar. Süper bir adamdır Tommiks, hikayeleri de çocuksu, masum ve ölesiye eğlencelidir. Ama bir numaramız maalesef o değildir.
1. Martin Mystere
Bir numara, şüphesiz Martin Mystere’in. Yani bu kafamda o kadar net ki, o kadar tartışmaya kapalı bir şey ki; anlatmaya dahi nereden başlayacağımı bilmiyorum. Martin Mystere Robert Langdon’ı tarih ve sembol bilgisiyle, Indiana Jones’u gezdiği yerlerle ve koleksiyonuyla, Lara Croft’u kıvraklığıyla ve aksiyonuyla utandırır.Yeri gelir Atlantis’e gider, yeri gelir 29 Şubat’ta doğmuş olanların tarikatıyla uğraşır, yeri gelir bulmacaya sübliminal mesaj koyan adamların planlarını bozar. Yeri gelir kader kütüphanesine girer, yeri gelir antik tapınaklarda koşar. Yelpazesi çok geniştir ve her şeyi çok iyi yapar Martin Mystere. Hakikaten bu listede tek bir çizgi roman okuyacaksanız, adresiniz odur…
1 Comment
Kesinlikle sıralama ve özellikle de bir numara konusunda yazının altına bir imza da ben atarım. 🙂 Derleme için ellerine sağlık. 🙂