Eğer Marvel’ı uzun zamandır takip etmiyorsanız bu hafta çıkan çizgi romanların listesine bir göz gezdirdiğinizde küçük dilinizi yutmanız içten bile olmayacaktır muhtemelen. Zira insan sıradan gidince bir ürpermiyor değil; All-New X-Men, Amazing Spider-Man, Inhumans, Uncanny Avengers; bunlar tamam… Bir de arada ne var dediniz? Spider-Gwen mi? O da ne ki? Neden kendi serisine sahip ki?
Evet, açıkçası çizgi romanların kendisinden de ziyade etrafındaki alt kültürü (yani basınını, forumlarını, ilgili blogları) takip etmiyorsanız Spider-Gwen kağıt üzerinde biraz sürpriz, daha da kötüsü biraz saçma gibi duruyor. Gwen Stacy ölmedi mi? Ne ara Spider oldu? Hadi Spider oldu, ne ara kendi serisine kavuştu? Koskoca kırk yıllık She-Hulk’ı bile iptal ettiler, nedir bu Spider-Gwen, kimdir, yenir mi? İşte sevgili geekyaparlar, kafanızda oluşmuş olabilecek bu tip soruları cevaplamaya geldik.
Hiç vakit kaybetmeyelim, direk işe koyulalım. Buyurun!
1. Spider-Gwen Nedir?
Spider-Gwen, kendi dünyasında aslında Spider-Woman olarak tanınıyor. Earth-616’de bu titri kullanan Jessica Drew ile bir alakası yok. Ona bizden başka Spider-Gwen diyen de yok zaten. Kendisinin gerçek adı Gwen Stacy. Kendisinin George Stacy adında polis bir babası; Peter Parker adında da bir erkek arkadaşı var. Buraya kadar bizim bildiğimiz Gwen ile bir farkı yok; fakat ayrımın başladığı nokta şu; Gwen bir radoyaktivite gösteriminde mutasyona uğramış bir örümcek tarafından ısırılıyor, güçler kazanıyor ve düşmanlarıyla savaşırken sevgilisi Peter hayatını kaybediyor…
2. Peki Biz Kendisini Nereden Tanıyoruz?
Marvel evrenini takip ettiyseniz, yakın zamanda House of Ideas evrenin bütününü çok etkilemeyen, ama aslında tüm Marvel dünyalarına derinden dokunan bir event düzenledi: Spider-Verse. Burada, daha önce J. Michael Straczynski’nin yazdığı Amazing Spider-Man #30’da tanıştığımız Morlun’un, ailesiyle birlikte tüm evrenlerdeki örümcek güçlü totem karakterlerin peşine düşmesini izledik. Bu totem meselesi nedir, Morlun kimdir onlar belki de bir SKA’nın konusu olabilecek derinlikte şeyler; fakat bilmeniz gereken şu: Bu hikaye sırasında Marvel’ın tüm alternatif evrenleri (ki buna film evrenleri de dahil) içerisindeki Spider karakterlerle tanıştık, Spider-Gwen de bunlardan biriydi.
Karakter Edge of Spider-Verse #2’de okurlara tanıtıldı, aniden mega bir hit oldu; resimleri Tumblr’ı salladı; cosplay’leri saniyesinde yapılmaya başladı ve Marvel da buna dayanamadı, en sonunda karaktere kendi serisini bahşetti. Şöyle de bir ilginç not düşelim, Spider-Verse event’i Spider-Gwen’in yanı sıra üç seri daha bahşetti bizlere; Spider-Woman ve Spider-Man 2099 geri döndü, o hikayenin merkez karakterlerinden Silk ise gala yaptı.
3. Yazarı, Çizeri Kimdir?
Spider-Gwen’in yazarı, Jason Latour. Kendisi çizgi roman dünyasında görece yeni bir isim; özellikle de yazım konusunda. Daha önceki en yüksek profilli işleri Django Unchained‘in çizgi roman uyarlamasını çizmek ve Winter Soldier’ın dört sayısını yazmaktı. Çizeri ise biraz daha tecrübeli, fakat tanınırlık konusunda Latour’dan daha yüksek bir profilde değil. Robbi Rodriguez’in en popüler işleri Oni için yaptığı Maintenance, Vertigo için yaptığı FBP ve Stephen Colbert ile yaptığı Tek Jansen çizgi romanları muhtemelen.
10 Comments
Gweni gecin de civil warda iron spider zırhı olacak mı onu söyleyin miles morales iron spidey zırhını giyerse ona da varım en çok beklediğim şey bu zırh
var zaten, okumuyor musun
Film evreninde olucakmi demek istemistim çizgi romanda olmasi filmde de olacaği anlamina gelmez
Hakikaten de feci bereketli bir hafta Marvel adına. Sırf benim takip ettiğim serilerden 14 sayı gelmiş ki bunların yarısına yakını önemli yayınlardan. İşin ilginç yanı geçen hafta da oldukça dolu dolu bir liste vardı elimizde. Herhalde Secret Wars’a yaklaşılırken takvimleri biraz sıkıştırdılar. Her neyse, tüm bu kalabalığın arasından bu haftanın en dikkat çeken işi Spider-Gwen hiç şüphesiz. Tabiri caizse “bekledik bunu çok bekledik”. Ancak okumaya başladığımda fark ettim ki biraz fazla beklemişiz, Edge of Spider-Verse #2 çıkalı tam 5 ay olmuş ve Spider-Verse koşuşturmacası içinde Gwen’in kendi evrenini, kendi hikayesini neredeyse unutmuşuz. Latour ile Rodriguez de bir “Previously on…” sayfası hazırlayıp kaldıkları yerden devam etmeyi seçmişler. “Birinci sayı” damgasıyla basılan bir yayın için iyi bir şey değil bu, zira ben bile Edge of Spider-Verse #2’ya bir dönüş yapmak durumunda kalmışken yeni bir okuyucunun hiç kaçışı yok. Yine de sayıyı beğendim. Sizin aksinize Gwen’in karakterizasyonunu gelecek için umut verici buldum, ana evrendeki elementlerin Earth-65’da ele alınış biçimleri de hoş. Bu arada bir düzeltme yapayım: Spider-man 2099 serisi 2014 baharındaki All-New Marvel Now! yayın güncellemesi ile başlamıştı, Spider-Verse’ten epey önce yani.
bok gibi inceleme yapmıssın saolasın
Sitede yazarlardan; Yiğitcan Erdoğan = Marvel Hayranı
Mert Günhan = DC Comics Hayranı
evet. kinaye yapmıyorum tespit doğru.
Bence geekyapar.com da dc’ye dair hiç bişe yok.. Marvel konusunda gayet bilgililer ama aksini söyleyemem..
okumamak lazım çok boktan site burası, dc her hafta yeni karakterler, yeni filmler, yeni diziler duyururk… ha o marvel’dı değil mi? dc napıyordu, 18 yaşındaki bebeler için ergen dizileri mi? yes.
evet kamil dc demek The Flash, Arrow vs.. demek evet.. dizilerden bahsetmediğim çok aşikar.