5. Eski Filmlerin Havası Buram Buram
Dedik ya, Star Wars çizgi romanları A New Hope ve Empire Strikes Back arasında geçiyor. Disney’nin aldığı kararın üzerine tertemiz bir sayfa çıkan Marvel, burada ana karakterler olarak da tanıdık yediliyi konuşlamış; Luke, Leia, Han, Chewie, Threepio, Artoo ve tabii ki Vader. Bu yediliyi yan yana koyduğunuzda illa ki yaptığınız şeyin orijinal üçlemeyle kıyaslanma fikrini kabul ediyorsunuz demektir. Gillen / Larroca ve Aaron / Cassaday bu kabulü almış, göğsünü gere gere meydan okumayı kabul etmiş ve öteki taraftan başarıyla çıkmasını bilmişler. Daha ilk panelden Han ve Leia’nın atışmaları sizi direkt evinizde hissettiriyor. Rebellion’ın hal ve vaziyeti çok tanıdık, çok isabetli bir hava oluşturmuş. Bunun dışında da yaratıcıların iki doğru yaptığı şey daha var.
6. Evren O Tanıdık, Mis, Tatlı Star Wars Evreni
Star Wars’ın önceki Genişletilmiş Evren işleri, pek çok sefer, belki de yapılabilecek her şey bir veya öteki formuyla yapıldığından ötürü çok yabancı gelmişlerdi bize. Bunun belki de en oturaklı örneği Yuuzhan Vong işgali hikayesi. Pek çok kitap, çizgi roman ve oyun Star Wars gibi değildi. Yeni Marvel çizgi romanları ise daha ilk panelden sizi evinizde hissettiriyor. Bunu yapmak için de sizi ilk dakikadan Tatooine’e atmasına falan gerek yok (Genişletilmiş Evren’de çok sık başvurulan bir numaradır bu), yakaladığı şey evrenin estetiği, renkleri, ruhu, hissiyatı. Bunu yakalayıp sayfalara döktüklerinden; uzun bir yolculuktan sonra evinize dönmüş gibi hissediyorsunuz. Bilmiyorum, gençlik yıllarını o evrenin içinde geçirmiş biri olarak ben böyle hissettim en azından.
7. Olaylar Bu Sefer Tek Taraflı Değil Üstelik
Burada Marvel’ın stratejik olarak verdiği, çok doğru bir karar var. Star Wars adı altında yayınladıkları serilerinde Luke, Han, Leia, Threepio, Artoo ve Chewie’nin maceralarını anlatırken; karşıya üçüncü derece bir Moff’u değil, basbaya Vader‘ı koymuşlar. Bu zaten hikayeyi bir yerden alıp, elceğiziyle başka bir seviyeye koyuyor. Bu yetmezmiş gibi, Vader’a kendi serisini vermeleri de büyük bir artı onların hanelerinde. Zira böyle olunca, Star Wars evreninde çok sık görmediğimiz bir şeye tanık oluyoruz; kahramanlar ve kötü adamların hikayesi paralel bir şekilde, eşit ölçüde anlatılıyor. Bu durum otomatikman evreni büyütüyor gözünüzde. Süper kahraman hikayelerinde yaptığı şeyi, buraya yerleştirmiş Marvel. Aynı hikayenin farklı taraflarını anlatma meselesi.
8. Ve Çok Önemli İki Noktayı Birleştiriyorlar
Bu hikaye de gerçekten çok acayip, çok başka. Öyle dünyalar mı oynuyor, edebi algılarınız mı değişiyor? Yok. Ama okudukça, çok ilginç bir şekilde Star Wars filmlerinde eksik olan bir detayı doldurduklarını fark ediyorsunuz. Daha doğrusu, önceden de doldurulan bir detaydı fakat bu sefer daha oturaklı bir karakter arkı etrafında gelişiyor olaylar. Neyden mi bahsediyorum? Luke-Vader ilişkisi. Vader dördüncü filmde “The Force is strong with this one” cümlesinden, beşinci filmdeki “No, I am your father” sahnesine nasıl geldi? İşte yeni serinin ana mevzusu bu. Vader yavaş yavaş Luke’un kim olduğunu çözümlemeye başlıyor ki, bunu yaparken bir yandan da Vader’ın İmparator’la olan ilişkisinin son filmde onu öldürmeye nasıl geldiğini, beşinci filmde Luke’a “sittiret imparatoru gel biz takılalım” teklifini yapmaya nasıl vardığını da öğreniyorsunuz; bir yandan da Vader’ın içindeki Anakin’in son çırpınışlarını görüyorsunuz. Bu da işte, son kanıt oluyor, son çivi çakılıyor tabuta; Star Wars çizgi romanlarını muhakkak okumanız gerektiğine tam ikna oluyorsunuz!
7 Comments
Bu haberde bile AKP’ye sataşmışsınız, neyin peşindesiniz anlamıyorum. Geek, geekliğine baksın! Benim inancıma saygı göstereceksiniz!
siktir lan adam ne istiyorsa yazar okumak istemiyorsan okuma zorla okutanmı var
AKP bir din değil, partidir. AKP’yi eleştirmenin veya yermenin de inançla ilgisi yoktur.
İnsanlar AKP’yi seçmiyor, desteklemiyor artık, bir dinmişçesine inanıyorlar.
İnanç ne lan? Siyasi parti bu birader.
Bu güne kadar hiç oturupta Star Wars evreninden bir çizgi roman okumadım; ama her zaman bunun eksikliğini de yaşadım diyebilirim. Sanırım Marvel bu eksikliğimi tamamlayacak etken olacak.
Hali hazırda takip ettiğim DC, Marvel evrenleri ve envai çeşit manga yanına bir de Star Wars eklemenin bir zararı olmayacaktır sanırım. 🙂
Hepsi iyi güzel hoş da Revan ve onun hikayesini hiç ederek aldıkları antipatiyi yok etmeye 8 değil 80 madde yetmez.