Bundan birkaç ay önce pofuduk koltuğumuzda oturup “bir halta benzemeyecek” diye eziklediğimiz 2015, bizi baya utandırmaya koşuyor, çok net. Sanki tüm video oyun dünyası Mart – Nisan aylarında bir hayli acıklı duran video oyun takvimine bakıp, “bu böyle olmaz…” demişler gibi, klasik üzerine klasik fırlattılar. Ama işte heyhat, yaşam bir acayip. O aylarda dahi, o meşhur cümleyi kurarken “Ama işte Phantom Pain var” diye ayrıştırdığımız son gerçek Metal Gear Solid oyunu Nuh dedi, peygamber demedi; yerinden kıpraşmadı, tüm o mega hitler vız gelip tırıs geçtiler yanından.
Eleştirmenler baya üzerine övgü yağdırdılar Phantom Pain’in. Dürüst olmak gerekirse, genel kaideden gördüğüm şey, yıllardır içimde bulunan o ukdeyi, yani Metal Gear Solid’e hakim olamadığım gerçeğini bu sefer kırdırtacaklar bana. Zira eleştirmenler ekseriyetle oyunun bu sefer oyuncuya ait çözümlere olanak tanıyan bir yapıya büründüğünü söylüyorlar. Açık dünyaya geçiş, Metal Gear serisini sadece seyahat anlamında değil; oynanış anlamında da çizgisellikten kurtarmış. Hatta benim vaktinde şikayet ettiğim –ve ısrarla bir video oyunununda olmaması gerektiğini hâlâ savunduğum- uzun ara sahneler azalmış, yerini daha organik tekniklere bırakmışlar.
Allah için, bazı eleştirmenlerin bundan şikayet ettiğini de görmek mümkün. Görebildiğimiz kadarıyla, oluşan ortak kanaat ilk defa bir MGS oyununda oynanışın hikayeyi gölgelediği yönünde. Ama oynanışın yaratıcılık ve zeka bekleyen kısımları öylesine parlamış ki, bu pek çok eleştirmen için oyundan en fazla 0.5 puan kıracak kadar ciddi bir sorun olabilmiş. Bu arada ekleyelim, pek çok eleştirmen David Hayter’ın yerine Kiefer Sutherland’in tercih edilmiş olmasını da takdir etmiş. Biz isterseniz lafı daha fazla uzatmayalım, panele bırakalım. Ekleyelim, en son bir “eleştirmenler ne dedi” yazısı yazdığımızdan beri, panelde kullandığımız iki mecra (CVG ve Joystiq) kapandılar. O yüzden de yerlerine Game Informer ve EGM‘i aldık.
Buyurun bakın bakalım, eleştirmenler Phantom Pain’e ne dedi?
Eurogamer – “The Phantom Pain sadece serinin oyunu değil. Aynı zamanda kendisi açık ara gelmiş geçmiş en iyi gizlilik aksiyon oyunu. Kreatif gücünün zirvesinde veda eden bir ekibin başyapıtı.” – Essential
Game Informer – “Açık dünya, özelleştirilebilir üs, değişken görev yapısı gibi geleneksel olarak Metal Gear ile anılmayan özellikler, Phantom Pain’i istisnai bir oyun yapıyor. Hideo Kojima oyuncuları şaşırtma ve büyüleme yeteneğinden hiçbir şey kaybetmemiş.” – 9.25/10