Vakti zamanında -sene ya 2006, ya da 2007 olsa gerek, gazetenin tekinde bir haber görmüştüm. Daha akıllı telefon gerçeğiyle yüzleşmemiş bir dünyada Bill Gates’e şu soru yöneltiliyordu: Sizce önümüzdeki 15-20 yılda en büyük atılımları hangi alanda yaşayacağız? Gates tereddütsüzce “Evler daha akıllı olacak” demişti. Bugün dönüp bakıyoruz ki, evet, evler daha akıllı artık. Internet of Things, yani Eşyaların İnterneti alanında büyük mesafe alınıyor. HomePod, Alexa, Google Home gibi cihazlar sağ olsun; evler iyiden iyiye dijitize oluyor. Ancak yeterli değil, neden? Çünkü hâlâ bazı objelere izan dahilinde yerleştirebileceğimiz kadar minik bilgisayarlarımız yok.

E bu durum işte değişiyor.

Yıllardır bilgisayarcılık konusunda en önde at süren IBM, meşhur konferansı IBM Think’in bu seneki organizasyonunda yeni mikro-bilgisayarını tanıttı. Bakın, 70’lerde oda boyutundaki bilgisayarlar insani ebatlara indirildiğinde vaktin öncüleri buna “mikro-bilgisayar” dediler, o yüzden terimin başka anlamlarının olduğunun farkındayım ama bu harbiden mikroskopik. Yani görmek için mikroskop gerekiyor, tuz tanesinden ufak, öyle minik!

IBM Milimetrik Bilgisayar

Soldaki 64 anakarta yüklenmiş iki bilgisayar (sol üstte), sağdaki de anakarta konulup tuzun üstüne koyulmuş bir tanesi. Ha bu ufacık bilgisayarın gücü 1990 senesinden bir x86 çipe denk; orası da ayrı. Ancak her teknolojik atılım gibi, bu da uzun bir yolun başlangıcı. IBM’in ifadesine göre parça başına üretim maliyeti on centten az olacak bu minnoş arkadaşımızın yüzlerce bin transistörü olacak, her türlü veriyi de içinden geçirip analiz edebilecek, hareket alabilecek. Bu arada tekrar etmekte muhtemelen fayda var, bu baya bir bilgisayar. Üzerinde statik RAM’i var, fotovoltaik gözesi var, LED iletişim ünitesi var ve tüm bunlar 1×1 milimetre ebadında toplanıyor!

Ne yapacağız bununla? Elbette tutup da bitcoin madenlerine süreceğimiz yok, hoş IBM özellikle blockchain uygulamaları için veri kaynağı olacağını dile getirdi. Ancak daha ciddi uygulaması, Gates’in de ön gördüğü gibi, eşyaları akıllı hâle getirme çabasında olacak. Şu hâliyle değil, ancak beş sene sonra vazona tak çiçeği sulasın, kilidine sok zorlayan olursa alarmı çalsın, kalemine tak uç bitmeye yakın haber versin; ne bileyim? 1 milimetreye 1 milimetre bilgisayar yaptılar arkadaşlar, her şeyin önü açık!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.