Bakın üzerinden çok uzun bir zaman geçti. Farkındaym. Yine de karşıma dikilip bana Frank Miller‘ın popüler çizgi romanı 300 ile ilgili asabımı en çok bozan şeyin ne olduğunu sorarsanız, bundan on yıl önce verdiğim cevabın aynısında hiç çekinmeden ayak diretirim: Sparta Kralı’nın Atina’lılarla ‘oğlancı’ diye dalga geçmesi.
Bakın, günümüzde homoseksüellikle ilgili şahsi görüşleriniz nedir bilemem. Ancak şu yukarıdaki panel günümüzü ve sizi konu almıyor. Bu Antik Yunan’da geçen bir hikaye. Bu Antik Yunan ki,
- Thebai şehir devletinin erkeklerin sevgilileri erkeklerle birlikte katıldıkları bir bölüğü var.
- yaşlı ve genç erkekler arasında yaşanan aşk ilişkilerinin özel bir adı –paiderastia- var.
- içindeki Sparta’lılarla ilgili; bakın Büyük İskender‘in babası II. Philip ne diyor:
“Böylesi bir aşka açık olanlar arasında hem savaşçılığıyla tanınan Boeotialılar, Spartalılar, Giritliler vardır; hem de eskinin büyük kahramanları: Meleager, Aşil, Aristomenes, Kimon ve Epaminondos.”
Dahası, Plato‘nun Sempozyum‘unda filozoflar homoseksüel ilişkilerin orduya faydası ve zararlarını tartışır, Sparta ordusunda bu durumun gözlemlenebildiğini zaten belirtirler. Ortaya atılan fikirler arasında da “Yanında aşığı ile harbe giden adam, sevgilisini etkilemek ve korumak için daha iyi çarpışır” diye bir tanesi vardır. Dolayısıyla Frank Miller’ın burada yaptığı nedir? Yirminci yüzyıldan taşıdığı sosyal yargılarını hiç işi ve yeri olmayan bir tarih ve döneme sokuşturmak. Başka hiçbir şey değil.
Burada büyük bir sevinçle duyurmak istiyorum ki, Assassin’s Creed: Odyssey bu yanılgıya düşmeyecek.
Bugün VG247’nin yaptığı bir haberde Ubisoft; diyalog tercihleri yapabileceğimiz Antik Yunan’da geçen oyunu Odyssey‘de romantik ilişkiler kurabileceğimizi; bunların da heteronormatif olmadığını açıkladı. Yani erkek karakterinizi isterseniz erkek karaktere aşık edebilecek (Thebia’ya selam); kadın karakterinizi kadın karakterle romantik diyarlara sürebilecek (yaşasın Sappho), isterseniz gönlünüzü daldan dala kondurabileceksiniz.
Bu oyunun kalitesiyle ilgili bir şeylere delalet mi? Yoo. Ama ben kendi adıma şahsi bir zafer olarak kabul ediyorum. Homoseksüelliğe bakış açısının tarih boyunca aynı olduğunu iddia etmek, bence homofobik retoriğin en zehirli unsurlarından biri. Frank Miller yapınca şirin değildi. Ubisoft’un yapmaması beni sevindirdi.
Siz ne diyorsunuz?