Nasıl münhasır oyunlar var peki konsolda?
Kemal “Abi benim en büyük sıkıntım bu konsolda tam olarak ne oynuyoruz? Tamam Zelda’nın son oyunu baya kasıp kavurdu ortalığı, ama o ayarda kaç oyun var?” diye sordu. Bu sorunun cevabı biraz sübjektif elbette; ancak bir takım sert gerçekler var. Nintendo çok uzun zamandır, çok iyi oyun yapıyor. Adamların en iyi anladığı şey bu. Dünyanın en yüksek inceleme skorlarına sahip oyunların çoğu Nintendo’nun birinci parti oyunları. Yaptıkları tasarımlar kelimenin tam anlamıyla okullarda ders olarak okutuluyor. Bu dakikaya kadar da Zelda ve Mario haricinde Splatoon 2, Mario vs. Rabbids, Mario Kart 8 Deluxe gibi pırlanta özel oyunlar çıktı.
Ama belirli şeylerin de altını çizmek lazım burada. Terli erkek sırtı görmek istiyor ve bel boyu siperlere dayanıp gavura sıkar gibi düşman taramak istiyorsanız; ki bu gayet makuldür ve yargıladığım düşünülmemelidir, Nintendo’da asla bu tip bir oyun olmayacak. The Last of Us gibi bir hikaye başyapıtı da asla bulamayacaksınız. Ha ne olacak? Muhteşem bölüm tasarımları, inovatif mekanikler, harika lokal multiplayer ve çocuksu, saf bir eğlence duygusu. Bu konularda Nintendo hep büyük usta oldu, hep de büyük usta kalacak.
E gelecekte ne gibi münhasırlar olacak?
Deniz “Mario ve Zelda çok hoş. Peki gelecekte ne gibi exclusive’ler çıkacak?” diyor. Nintendo’nun bütün büyük hanedanları bir iki tur dönecekler konsolu. Şimdilik geleceğini bildiğimiz oyunlar arasında Metroid Prime 4, Ana Seri Pokémon, Ana Seri Fire Emblem, Xenoblade Chronicles 2 gibi birinci parti devler var. Smash Bros, Animal Crossing ve Bunlar zaten beklendik. Beklenmedik olan, Nintendo bir yandan üçüncü parti ve indie ilişkilerini de geliştiriyor. Bu yıl sisteme özel Golf Story şekli bir küçük indie çıktı ve Switch camiasında epey övgü topladı. Bethesda konsolu övmeden gün geçirmiyor, bütün büyük oyunlarını portladı/portluyor. Japon firmalar soğuk baktıkları sistemle ilgili fikirlerini değiştiriyorlar. O sebeple ileride bu ilişkilerden şaşırtıcı münhasır oyunlar da çıkabilir, kim bilir?
O zaman kılkuyruk yönleri de alalım…
Barış da diyor ki, “Bi de beğenmediğin yönlerini de söyleyebilir misin, hepsini bilerek girişeyim işe”. Benim şahsi olarak ciddi problemlerim yok. Ancak, gelen herkes şunları bilmeli: Sistemin çevrimiçi altyapısı şahane değil. Hiçbir zaman da PS4/XBO seviyesinde olmayacak, zira Nintendo çok anlamıyor bu işlerden. Multimedyanın m’si de yok konsolda, çünkü muadillerinin aksine bu bir Entertainment Unit değil. Ne Netflix, ne YouTube, ne Spotify beklemeyin. Bir de konsolun üçüncü parti ürünlere yatırım ihtiyacı muadillerinden biraz daha fazla, çünkü bir ekran koruyucu, bir seyahat kutusu ve bir Pro Controller şart. Onun dışında… Terli erkek sırtı değil, Mario’nun yuvarlanan totosu daha çok çıkacak karşınıza; ama o da sübjektif bir karar olduğundan, sizde.
Tamam, nereden alacağız?
Umutcan son soruyu soruyor: “Türkiye’de nereden alacağız? Oluru nedir?“. Bu konuda iki opsiyon var. Amazon Türkiye’ye Switch yolluyor. Oradaki fiyat kurlara göre değişken, ama en azından çiçek bir indirim yakalamak mümkün. Öte yandan, Switch Türkiye spot pazarına selefi Wii U’dan daha sert girdi. Gittigidiyor’dan kontrol ettik, en ucuzu 1700₺‘ye olmak üzere ortalama 1800-2100₺ arası fiyatlara Switch bulunabiliyor. Elbette süper münasip değil, ama 54 tane satılıyor şu an GG’de. Kıtlık yok yani…
E ne diyorsunuz?