Video oyunları ile ilgileniyorsanız “Konsol Savaşları” (Console Wars) tabirini kesin duymuşsunuzdur. En ateşli zamanlarını yedinci nesil olan Xbox 360-PS3 dönemlerinde gördüğümüzü, sekizinci nesildeki PS4-XB1 karşılaşmasında Xbox rakibinin oldukça gerisinde kaldığını ve nesil sonuna geldiğimizde aradaki konsol satış miktarı farkının uçurum olduğunu da hatırlarsınız. Hatta öyle ki bir yerden sonra Xbox satış adedini açıklamayı bırakmıştı. Fakat rakibi PS ile kafa kafaya mücadele edemediğini gören Xbox başka bir yöne gitmeyi tercih etti ve geçtiğimiz neslin sonlarında bize Game Pass adındaki servisini sundu. Aylık belli bir ücret karşılığından yüzden fazla oyuna erişebildiğiniz bu hizmet, markaya adeta can suyu oldu.
Dokuzuncu nesil olan mevcut konsol neslimizde ise işler her markanın kendi tarzına döndüğü bir durumda gibi gözüküyordu. Sony batılı oyunculara tek kişilik zengin deneyimler sunuyor, Microsoft Gamepass ile cüzi miktara oyun yağdırıyor, Nintendo ise… Nintendo olarak işine bakıyordu işte. Bu olaylar bir süre böyle gitti gitmesine ama ilk değişim sinyalleri Microsoft’un Bethesda’yı almasıyla yansıdı sektöre. Artık sinyal bir denilemeyecek bir deprem de bugün yaşandı zira Microsoft bu sefer Activision ve Blizzard’ı satın aldığını duyurdu!
İlk gördüğümde ağzım açık kaldığım ve birçoğunuzun bu durumu paylaştığını düşündüğüm satın alım Xbox’ın resmi twitter hesabından paylaşıldı. 7.5 milyar dolara satın aldığı Bethesda’ya verdiği paranın neredeyse on katına yakın para vererek tam tamına 68.7 milyar dolara AB’yi satın alan Microsoft böylece dünya çapında bilinen birçok IP’ye de sahip oldu. Siz deyin Call of Duty, ben diyeyim World of Warcraft ya da Crash Bandicoot, Diablo’ya ne dersiniz? Elimizde Overwatch da var isterseniz.
Tabii ilk şoku atlattıktan sonra üzerine düşünmeye başladığımız şey Game Pass oluyor. Satın alımın tamamlanacağı 2023 Microsoft mali yılını beklememize gerek kalmadan mevcut AB oyunlarını serviste görme ihtimalimiz var, Phil Spencer onu ima ediyor en azından. Ayrıca aynı Bethesda alımında olduğu gibi satın alınan firmanın IPleri muhtemelen artık PS tarafına gelmeyecek ki gelmesi çok da mantıklı değil, rakibinde de satılmasına izin vereceksen neden o kadar para harcayasın değil mi? Tabii biz Türk oyuncular için en olumlu taraf kurlar sebebiyle iyice şişen oyun fiyatları üstüne binen Activision-Blizzard açgözlülüğünü artık yaşamak zorunda olmayışımız olacaktır diye tahmin ediyorum. Üzerinden on yıl geçmiş oyunlarını bile doğru düzgün indirime sokmayan şirket Gamepass sayesinde ilk günden emrimize amade olacak.
Benim getirmek istediğim başka bir bakış açısı ise bu haberin ilk aşamada iyi görünse de uzun vadede sektöre zarar verme potansiyeli. Sayamayacağımız kadar paraya AB’yi satın alan Microsoft’un nerede duracağını kestirmek zor ve potansiyel açıdan ceplerinin dibi olmadığı için de her şirketi satın alabilirler. Zaten ön plana çıkanlardan sadece EA ve Ubisoft kaldı, daha ufak olanlarda da Square Enix, Warner Bros filan duruyor anca. Peki bunların da bir kısmı aldıklarını varsayalım, o zaman çokça dile getirilen “rekabet” ne hale gelecek? Microsoft’un karşısında kim durabilecek? İstediklerini gibi at koşturmalarına kim engel olacak? Geçmiş nesiller bir şey öğrettiyse o da liderliği eline alanın pek de uzun süre “sevimli” kalmadığı, inşallah o günleri görmeyiz.
İşin PlayStation tarafına geldiğimizde ise açıkçası söyleyecek pek de bir şey kalmadı gibi hissediyorum. Her ne kadar oyun sektörünün en çok ciro yapan iki firmasından biri olsa da Sony, Microsoft’un finansal gücüne sahip değil ve kendilerine çizdikleri hikâye odaklı özel deneyimler istikameti -bunu söylemek üzücü olsa da- şu son gelişmelerden sonra pek de yeterli olmayacak gibi.
Hâlihazırda Game Pass alternatifi olabilecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını biliyorduk ama o bile gelse işleri çok zor. Tabii her şeye rağmen ellerindeki stüdyoları kullanarak ve kendileri de akıllıca birkaç satın alım veya benzeri hamle yaparak yine de yerlerini kolay kolay terk etmeyeceklerdir diye umut ediyorum. Her ne kadar bu nesildeki açgözlülükleri ve döneklikleri neticesinde eski sempatim kalmamış olsa da yine de bu kadar köşeye sıkıştıklarını görmek bir yandan da içimi cız ettiriyor. Ellerindeki en güçlü kozları oynamalarına sebep olur bu, kim bilir.
Bu aşamadan sonra hangi şirketin ne tür bir hamle ile devam edeceğini tam olarak kestirebilmek zor. Microsoft için sırada ne var? Sony’nin nefesi daha nereye kadar yetecek? Nintendo ne zaman yeni Mario çıkartacak? Bunlar ve daha fazlasına dair düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kısmını satın alarak bize iletin.