PlayStation 5, kendisini henüz bize göstermese de gün geçtikçe onunla ilgili parça parça bilgiler ediniyoruz. Önce teknik özellikleri duyuruldu, şimdi de kontrolcüsü. Bu kontrolcüyü bir tasarımcının gözünden inceleyeceğim. O yüzden bu yazı, bir haber yazısından çok aslında detaylı bir inceleme olabilir ve biraz uzayabilir, benden söylemesi. PlayStation’ın resmi blog sitesinde paylaşılan bir yazıda, hem yeni kontrolcüye dair bilgiler hem de görseller yayınlandı. Kontrolcünün ismi de konmuş: DualSense.
Sony, açıklamasında yeni kontrolcünün kendine has özelliklerinin oyunlara eklenmesi için geliştiricilere gönderildiğini belirtmiş ve anlatılanlar doğruysa karşımızda gerçekten oyun deneyimimizi ikiye katlayacak bir kontrolcü var. Kontrolcünün temel amacı; hislerimizin PlayStation 5 oyunları ile daha iyi bir etkileşim sağlaması. Ayrıca DualSense kontrolcüsü kendi özelliklerinin yanında, PlayStation 5’in üç boyutlu ses teknolojisiyle birleşimi sayesinde kullanıcılara daha yoğun bir deneyim sunduğunu vadediyor.
PlayStation 4 ilk piyasaya sunulduğunda, kontrolcüsü olan DualShock 4’ün oyuncular ve geliştiriciler tarafından oldukça olumlu eleştiriler aldığını ve en iyi PlayStation kontrollerine sahip olduğunun belirtildiğini söyleyen Sony, bu geri dönüşlerin üzerine daha yeni nelerin eklenebileceğini tartışmış. Görünen o ki oldukça güzel birtakım yenilikler de ortaya çıkmış. DualShock 4 ile sevdiğimiz yapı korunarak üstüne yeni işlevler ve tasarım hatları eklenmiş. Geliştiricilerle yapılan görüşmelerin temelini, biz oyuncuların yaşadığı deneyimi derinleştirmek belirlemiş ve bu deneyimin derinleştirilmesi için uzun süredir vurgulanan bir özellik var: Haptic feedback. Haptic feedback, DualSense’in en çok öne çıkan özelliği. Bu özellik, oynanış esnasında oldukça güçlü ve çeşitli bazı hisleri deneyimlememizi sağlayacak türden bir özellik ve temel çıkış noktası da titreşim. DualShock 4 bize tatminkar bir titreşim özelliği sunuyordu ama anlaşılan o ki DualSense ile birlikte seviye atlayacağız.
Haptic feedback titreşim teknolojisi sayesinde, bir arabanın çamurda sürüldüğünde hissedilen yavaşlık ve ok atmak için çekilen yayın ağırlığı gibi aksiyon hislerini daha gerçekçi ve derin bir şekilde hissedebileceğiz. Ayrıca vurgulanan bir diğer özellik de ses teknolojisi. Geliştiricilerle yapılan fikir alış verişlerinde; oynanışı derinleştiren ama şimdiye kadar oyunlarda pek kullanılmamış olan bir diğer unsura, ses teknolojisine çok önem verdiklerini ve PlayStation 5 oyunlarında daha etkili olarak karşımıza çıkarılacağından bahsedilmiş. Ses teknolojisine dair bir diğer gelişme de, DualSense kontrolcüsüne dahili bir mikrofon yerleştirmeleri olmuş. Bu sayede harici bir mikrofona ihtiyaç duymadan sesimizi arkadaşlarımıza aktarabileceğiz. Ancak yine de bu sesli iletişimin süresi uzun olacaksa harici bir mikrofon ve kulaklık kullanılması tavsiye edilmiş.
Kontrolcünün PlayStation butonunun altına da bu amaca hizmet edecek bir mute yani mikrofonu sessize alma tuşu eklenmiş, bence bu oldukça kullanışlı bir özellik. DualSense’in bir diğer yeni fonksiyonu da, DualShock 4 kontrolcüsünde touch pad’in solunda yer alan ‘Share’ butonunun artık ‘Create’ butonuna dönüşmüş olması. Anlaşılan bu tuş artık ekran kaydı almaktan çok bir içerik oluşturma atölyesine evrilecek. Sosyal medyada içerik üretiminin yaygınlaştığını gören Sony, bu tuşu içerik oluşturmak için bir araç hâline getirmiş gibi duruyor ancak tuşun işlevlerine dair detaylar henüz belli değil.
Yeni kontrolcünün eskisine kıyasla gözle görülür farkı, bariz bir şekilde tasarım. Bir tasarımcı olarak yeni tasarımı çok beğendiğimi itiraf etmem gerek. Hem ergonomik açıdan hem de estetik açıdan eskisine kıyasla daha başarılı bir tasarım var karşımızda. Üstelik artık tek renk yerine iki renkli bir tasarım düzeni var. Şimdiye kadar bir kontrolcüde beyaz rengini hiç sevmemiş olsam da bu beyaz tasarımı oldukça beğendim. Önceki kontrolcüde touch pad’in üstünde yer alan ışık çizgisi şimdi sağ ve solda olmak üzere ikiye çıkarılmış ki bu daha dolgun bir tasarım ortaya koymuş. Kontrolcünün arkasında bulunan ışık bölümü de kaldırılmış. Gövdenin genel hatları, ilk bakış için gözümde Xbox kontrolcüsünü canlandırsa da bence tasarım hâlâ orijinal bir PlayStation kontrolcüsünün karakterine sahip.
DualSense ile değişen başka bir yapı da ergonomi. DualShock 4’ün bence en büyük olumsuz özelliği ergonomisiydi. Gövdedeki keskin açı değişiklikleri ve kaba duran bükümler, insanın elinin şeklini alması gerekirken terine elimiz kontrolcünün şeklini alıyordu. Bu sefer daha yumuşak geçişler ve oval hatlar ile bence ergonomi birkaç seviye yukarı çekilecek. L1, L2 ve R1, R2 tuşları da biraz daha büyüyerek kullanımı daha rahat bir hâle gelmiş. DualSense, estetik açıdan da daha modern, sade ve biraz da fütüristik bir tasarım anlayışına sahip. Ayrıca sizin de fark edeceğiniz üzere, gövde biraz daha büyümüş durumda. Bunun sebebi de batarya ömrünün uzatılması açısından bataryaya ayrılan alanın büyüklüğü. Bu durum kafalarda kontrolcünün çok ağır olacağı düşüncelerini oluştursa da yeni kontrolcünün pil takılmış bir Xbox kontrolcüsünden daha hafif olduğu söyleniyor. Görsellerde fark edebildiğimiz bir diğer unsur, bağlantı girişinin daha önceden de belirtildiği üzere USB Type-C olması ki bu çok daha hızlı ve sağlıklı bir bağlantı gücü demek.
Yani elimizde her şeyiyle yepyeni ve oyun deneyimimizi de daha çok derinleştirecek bir kontrolcü var. DualSense, şimdiye kadar geniş bir oyuncu yelpazesi tarafından da test edilmiş ve sunduğu deneyim oldukça beğenilmiş. Yeni PlayStation kontrolcümüz DualSense ile hedeflenen şey, oyuncuya kutusundan çıktığı andan itibaren oyunun içine aktarılmış hissini vermesi. Sony istiyor ki bu kontrolcüyle oyun oynarken onu kendimizin bir parçası gibi hissedelim, elimizdeyken onun varlığını unutalım. Son olarak kontrolcüyü tanıtmanın yanında, yeni konsolun 2020 yılının başlarında satışa çıkacağı ve önümüzdeki aylarda konsolun tasarımı gibi yeni özelliklerin de paylaşılacağı duyurulmuş.
Siz yeni kontrolcü ‘DualSense’ ile ilgili ne düşünüyorsunuz, beğendiniz mi?