Pokémon Red ve Green Japonya’da piyasaya çıkalı 18, Batı dünyasına geleli ise neredeyse 17 sene oldu. Uzun beta sürecini, geliştirme aşamalarını da katarsak, dünyada Pokemon diye bir konsept aşağı yukarı 20 yıldır düzenli olarak var. İlk çıkan Red / Blue / Green / Yellow’dan beridir de düzenli olarak oyunlarını alıp oynuyoruz, saatlerimizi gömüyoruz, EV’lerin, IV’lerin arasında kayboluyoruz. Bunları yaparken çok eğleniyoruz, eyvallah, fakat bazı garip şeyler dikkatinizi çekiyor mu? İlginç bir şekilde yıllardır kimsenin değiştirmeye niyetlenmediği şeyler. Mesela…
5. Deposit/Withdraw yaptığımız PC hep ilk başta “Someone’s PC” diye geçer
Pokemonlarımızı sakladığımız PC sistemini kimin yaptığı ilk başta hiçbir zaman belli olmaz. Altıncı Pokémonumuzu yakalayıp, kutuya koyma ihtiyacı belirdiği ilk andan itibaren kullandığımız bu sistemin yaratıcı kesinlikle söylenmez, hatta bahsi şöyle bir geçer gibi olduğunda (muhtemelen Profesör karakteri) “Haha evet, onu yapanla tanışırsın sonra!” der. Sonra hakikaten de tanışırız, tanıştıktan sonra da Someone’s PC değil, Bill’s PC falan olur sistemin adı. Tamam da, ilk başta niye Someone’s PC? Zaten niye direkt adamın PC’sine bağlanıyoruz? Deposit/Withdraw PC falan desek? Olmuyor mu?
4. İlk Route’ta her zaman bir kemirgen Pokemon olur
Şaşmaz. Bugüne kadar hiç şaşmadı. İlk nesil için bu kemirgen Pokemon sıçan bazlı Rattata’ydı. İkinci nesil de Sentret’ti. Üçüncüde Zigzagoon, dördüncüde Bidoof, beşincide Watchog oldu. En son olarak da altıncı X/Y neslinde Bunnelby var. Bunların hepsi gerçek dünyada yaşayan kemirgenlerden modellenmişlerdir (Sırasıyla: sıçan, feret, tanuki, kunduz, dağsıçanı, tavşan) ve hiçbiri oyunun sonuna geldiğimizde kullanılacak Pokemonlar değillerdir. Bir iki istisna haricinde bunların yanında bir böcek, bir de kuş Pokemonu da olur. Kuşu sonra Fly için falan tutarsınız da böcek de çok dayanmaz.
3. Her Pokédex’in ilk Pokemon’u Grass Starter’ıdır
Neden? Bunun hikmetini de anlayabilmiş değiliz. Kanto, Johto, Sinnoh, Hoenn, Unova, Kalos… Zerre şaşma yok. Her Pokedex’in 001 numaralı Pokemonu ilk seçecekleriniz arasında Grass tipi olanıdır. 004 Fire tipi olur, 007 de Water tipi. Bu üç starter hep 1-4-7 olarak dizilirler. Game Freak’in bazı takıntıları var, bazı şeyleri bilerek, genel sistemi çok bozmak istemediklerinden değiştirmiyorlar. Ya da yapacaklarsa, devrimden çok evrimden yanalar, ama bu 1-4-7 düzeni anlamsızca değişmeyenlerden biri. Buna yaptıkları tek müdahale, bir ara bir 000 kodlu Pokemon koymaları oldu. Başka şekilde de dokunmadılar.
2. Her ana karakterin odasında dönemin Nintendo konsolu bulunur
Pokémon R-B-Y neslinde bu bir SNES’ti. Sonra G-S-C neslinde bir Nintendo 64 oldu. R-S-E dönemi gelip çattığında artık ana karatkerimiz bir GameCube oyuncusuydu. D-P-P ve B-W nesillerinde odamızın baş köşesinde Wii vardı. En son çıkan X ve Y’da ise “GamePad’inde ekranı bile olan!” bir Wii U duruyor. Ya reklam mı bu? Reklamsa bize sorarsanız Nintendo’nun bu yaptığı Melih Gökçek’in Beyaz TV’ye reklam vermesine benziyor. Yok değilse de acayip. Ama tabii, ana karakterimiz, karakterimizin evi falan demişken, ilginç şeylerin ağa babasına da değinmemiz gerekiyor…
1. Hiçbir ana karakterin babası yok, annesiyle yalnız yaşıyor
Dikkat ettiniz değil mi? Her Pokémon oyunu, ana karakterin odasında başlar. Kuvvetle muhtemel, o oda müstakil bir evin ikinci katındadır. Aşağıya inersiniz ve sizi anneniz karşılar. Başka da kimse yoktur. Konu komşudan söz etmiyoruz, her evde sadece siz ve anneniz yaşarsınız. Babanın da lafı hiçbir zaman geçmez. R/B/Y neslinden beri (okurumuz Ege Aksu’nun hatırlattığı üzere, R/S/E nesli haricinde) hiç değişmeyen bir şey bu. Çok acayip değil mi? Yetim karakterlere zaten aşinayız, ama bu vurgulanan bir yetimlik de değil. Bunun üzerinden hikaye anlatılmıyor. Sadece böyle bir durum var, bahsi dahi geçmiyor…