Bugün Geekyapar ofisi olarak şen şakrağız, çünkü Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Macereları ikinci cildi sonunda elimize geçti. Biraz elden ele dolaştırıp (dürüst olalım, üstüne biraz da yanlışlıkla çay damlattıktan sonra) Devrim Kunter imzalı bu süper maceranın devam cildini de sizler için yazmak istedik.
Bilmeyenler için özet geçmek gerekirse, Seyfettin Efendi cumhuriyet devrimleri döneminde devlet adına olağanüstü ve esrarengiz olayları araştıran bir hafiye. Osmanlı ordusu ve Teşkilat-ı Mahsusa da bileylenmiş bir vatanseverlik, çok güçlü bir gözlem yeteneği ve pozitivist dünya görüşüne sarsılmaz bir bağlılıkla devlete hizmet ediyor. Hikayeler Sherlock Holmes formülünü takip ediyor. İnsanların sağduyusunu zorlayan bir olayın çözümü, kahramanımızı benimsediği prensipleri sorgulatacak bulgulara götürüyor; fakat kahramanımızın inadı ile gizem açığa çıkıyor. Prensipte yan karakterler de önemli, ama olayları hep Seyfettin’in omzunun üstüden izlediğimiz için daha çok öne çıkmadılar.
Yeni cilt kahramanlarımızın geçen ciltte bulaştıkları belaların devamıyla muhatap ediyor. Olağan dışı bir cinayet dizisi kahramanlarımızı çok güzel kurgulanmış İstanbul maceralarına sürüklüyor.
Geçen ciltte o kadar ön planda değildi; ama bu ciltte Şehr-i İstanbul; figüranların ve arka planların aktardığı tarihi perspektif ile hikayenin ana karakterlerinden biri olarak daha öne çıkmış. Ekipçe yazarın bu yönde daha çok çalışma yapmasını umuyoruz.
Otantik hissiyat yanında yeniden yapılandırmacı detayları da beğendik. Eski zamanın teknolojisinin bugünün hassasiyetleri ile kullanılması, gerçek dünyada karşılığı olan kişi kurum ve yerlere atıfta bulunulması gibi detayları ayrıca sevdik. Hiçbir şey olmasa bile Münevver üzerinden kadının toplumdaki yeri ve öneminin, birey olarak kadının ihtirası ile çatışmasını izleyebiliyoruz.
Seyfettin’in karşısına aldığı grubun nitelikleri üzerinden düşünerek bu serinin daha çok cinayet çözümleri üzerinden gideceğini tahmin etmek güç değil. Ondan çözülecek suç tipleri açısından monotonluk belkiyoruz. Neyse ki bu açığı değişik yazarların hikayelerinin derlemesi olan ve yine Devrim Kunter’in çizdiği Seyfettin Efendi ve Esrarengiz Hikayeleri isimli seri kapatıyor.
Ağır (ÇOK AĞIR) film noir görselliği, eski usul hafiye hikayeleri ve tarihin stilize edilmesinden huylanmayacak takipçilerimize Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları‘nı iç rahatlığıyla ve gururla öneriyoruz