Bugünün geleceği, aylar öncesinden belliydi. SKA’ları yazmaya başladığımız andan itibaren ortada Age of Ultron diye bir gerçek, Ultron’un kim olduğunun geniş kitlelerce bilinmemesi gibi ise bir durum vardı. Biz sabırla, sebatla bekledik. Bunun doğru zamanda gelmesi gerekiyordu. “Ultron kimdir?” önemli bir soruydu ve maksimum etki için tam zamanında yanıtlanması gerekiyordu. Şimdi ise buradayız. Avengers: Age of Ultron yarın gösterime girecek, tüm dünya Ultron ile tanışacak. Ama ondan önce, burada, şu soruyu yanıtlandıracağız. Ultron kimdir?
Orijin Hikayesi
Ultron’un orijin hikayesi, pek çok farklı çizgi roman karakterinin aksine genelde aşağı yukarı aynı şekilde anlatılır, üzerinde de çok oynama yapılmamıştır. Ultron; Ant-Man, Giant Man, Goliath ve Yellowjacket adlarıyla da bilinen Hank Pym’in yarattığı bir yapay zekadır. Ultron yaratıldığı andan kısa bir süre sonra programlamasına isyan eder ve insanlığa, özellikle de babası gördüğü Hank Pym’e karşı yüksek seviye bir nefret beslemeye başlar, malum tabirle “iplerini koparır” ve Avengers’a karşı Masters of Evil grubunun liderliğini yapar.
Ultron çizgi romanlarda göründüğü ilk sayıda aslında çoğunlukla gözükmemektedir. 1968’de yayınlanan Avengers #54’te “Crimson Cowl” adıyla ortaya çıkan karakterin sureti son panelde gözükür, ismi ise bir sonraki sayıda verilir. Ultron’un yaradılışı, Vision ile olan ilişkisi, Hank Pym ve Janet Van Dyne ile olan münasebetleri ise çok sonradan açık edilir. Hank Pym Ultron ile ilk karşılaşmada kendisini tanımaz, bunun sebebi de Ultron’un yaratıldıktan ve isyan ettikten sonra Pym’in hafızasını silmiş olmasıdır.
Güçleri
Ultron’un şüphesiz en büyük güçlerinden biri bedenine bağlı olmadığı için kendisini devamlı güncelleyebilmesi. O yüzden de farklı inkarnasyonlarının farklı güçleri var. Yeri geldi Ultron’un zihin manipülasyonu yeteneği oldu, yeri geldi radyasyon fışkırttı, yeri geldi enerji fırlattı… Bunların hepsi yazar neye ihtiyaç duyduysa ona göre değişti. Genel itibariyle Ultron’un en önemli özellikleri Adamantiyum’dan yapılma dış iskeleti, diğer Ultron’larla simultane çalışabilmesine olanak tanıyan ortak zihni ve insanüstü kuvveti.
Yaratıcıları
Ultron’un yazar Roy Thomas ve çizer John Buscema tarafından 1968’de yaratıldı. İlginçtir, ikilinin çizgi roman dünyasına en önemli on katkısını listelesek, ikisinde de Ultron listeye dahi giremeyebilir; zira iki isim de uzun yıllar boyunca çok efsanevi işler yaptılar bu alanda. Bugün Marvel diye bir şey varsa, bu Roy Thomas sayesinde; zira Thomas 80’lerde Marvel’ın yazı işleri müdürüyken Star Wars çizgi romanlarını bağlamasa firmanın batacağı bugün olayla ilintili herkes hemfikir.
Onun imzasının bulunduğu karakterler arasında Carol Danvers, Morbius ve Adam Warlock gibi isimler, Avengers, X-Men, Fantastic Four, Batman, JLA gibi seriler var. John Buscema’nın da aşağı kalır yanı yok. 2002’de kaybettiğimiz usta çizer Ultron’un dışında Lady Deathstrike, Richard Rider, Nebula gibi isimleri yaratmış, özellikle Conan, Avengers, Thor ve Fantastic Four’daki uzun serilere imza atmıştır.
10 Comments
Teşekkürler, Yiğitcan Erdoğan.
Hikayesi oldukça uzunmuş anlaşılan bir filme yedirmek olmayacak belliki sonraki Guardians of the Galaxy filminde görürsek şaşırmayalım.
Film seyirciyi tam ortadan ikiye böldü. Bir kaç güne buralar kıyamet yerine döner. Her yer flame war olacak. Her yer.
Bişey sorucam yiğitcan filmde post post credits(en sondaki) var mıydı sen izledin sanirim boşuna beklememek için soruyorum
Film biter bitmez Thanos’u gösteren bir sahne var
Ya yapmayın şunu, verme spoiler oldu mu şimdi ya!
Bende izlemedim ama Spiderman’in videosunu yollayan adamın diğer gönderdiklerine bakmıştım.Orda gördüm
Aynen sadece var mi dedim ne olduğunu sormadim
bence hakkı yendi biraz ultron dile gelseydi (felsefe yedirilseydi kuul kuul repkliklere) ve o sırada hepimizin içinden oha aslında haklı lan geçseydi çok güzel olacaktı 🙁
bknz:ajan smith