Hatırlayanlarınız vardır, geçtiğimiz aylarda Warner Bros. ve Discovery markaları birleşme kararı almıştı. Bu karar sonucunda yeni kurulacak ortaklığa ne isim verileceği, Warner Bros. bünyesinde bulunan projelere ne olacağı ve her şeyden önemlisi DC ve DCEU’yu nasıl bir kaderin beklediğini hepimiz merak ediyorduk. Birkaç gün önce ise bu ortaklık resmiyete kavuştu ve Warner Bros.’un yeni ismi “Warner Bros. Discovery” olarak duyuruldu. Bu ortaklıktan sorumlu olan kişi David Zaslav, daha imzalar kurumamışken Warner Bros.’u teftiş etmeye başladı ve DC’nin geleceği hakkında çok önemli bilgiler verdi.
Warner Bros.’un sinematik evren konusunda Marvel ve Disney’den çok daha önce başlayıp geriye düşmesini, yıllar içerisinde büyük bir üzüntüyle izledik. Daha Iron Man filmi yapım aşamasına başlamadan bizlere iki adet harika Batman filmi izleten stüdyo, ilerleyen yıllarda ekonomi fakültelerinde “Bir marka nasıl yönetilmez” derslerine konu olacak kadar yanlış kararlar aldı. Şu an bulunduğumuz noktada paylaşılmış evren diyemeyeceğimiz kadar birbirinden uzaklaşan; gelen her yeni filmle birlikte, önceki filmlerin kurduğu temelleri yıkıp evreni en baştan kurmaya çalışan hilkat garibesi bir “paylaşılmış evrene” sahibiz. Çok sevdiği süper kahramanların bir türlü hak ettikleri yapımlara kavuşmayan bizler kadar, ellerin milyon dolarlık markalar varken istedikleri başarıya ulaşamayan şirket yöneticilerinin de bu durumdan oldukça mutsuz olduğunu söylemek mümkün. Daviz Zaslav da önce hepimizin farkında olduğu bu sorunları daha sonra da çözüm önerilerini dile getirdi.
David Zaslav, “Sezar’ın hakkı Sezar’a” diyerek DC’nin kuracağı bir sinematik evrenin; rakip olarak gördükleri Marvel Cinematic Universe’e benzemesi gerektiğini söyleyerek işe başlıyor. Bunun için kuracakları sinematik evreni, tıpkı Kevin Feige gibi vizyonuna güvendikleri bir insanın eline emanet etmeyi düşünüyor. Zaslav, Superman gibi birçok DC karakterinin çürümeye terk edildiğini iddia ederek yeni yapacakları sistemin, birçok DC Comics karakterinin gerçek potansiyellerini ortaya çıkaracağını söylüyor. Batman ve Aquaman gibi filmlerin, gişede kendilerini mutlu edecek rakamlar kazansa da bu tarz filmlerin yaratıcılıktan yoksun olduklarını ve tutarlı bir marka stratejisine uymadıkları söylüyor. Öte yandan yine aynı Zaslav, Todd Phillips’in Joker’i gibi filmlere daha çok yer verilmesi gerektiği iddia ediyor hatta Harley Quin örneğini vermekten de geri durmuyor. Son olarak kuracakları evrenin, HBO Max ile olan ortaklıklarını daha efektif bir şekilde kullanarak Peacemaker gibi projelerin sayısının artması gerektiğini savunuyor.
Yani bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama David Zaslav’ın yukarıdaki açıklamaları, Warner Bros’un şimdiye kadar denediği şeylerden çok da farklı değil gibi… Bence kendisi DCEU’nun sorunlarını görmekte çok iyi bir iş başarmış fakat bu sorunlara bulduğu çözümler beni asla tatmin etmedi. Yine de henüz konuşmak için çok erken bu yüzden “Daha ne kadar kötüye gidebilir ki?” diyerek Zaslav’ın yapacağı reform hareketini büyük bir merakla beklediğimi söyleyebilirim. Bakalım, önümüzdeki günler bize ne gibi haberler getirecek…