Valve, ne derseniz deyin, oyun dünyasında eşi benzeri bulunmayan bir özgünlükle hareket etmeye devam ediyor. Bundan, çok değil, daha birkaç gün önce öncü bir yenilikte bulunmuşlar, Steam’e entegre çalışan Workshop’ta modların artık –yaratıcılarının kararına göre- ücretli satılabileceğini açıklamışlardı. Bu karar bile başlı başına benzerine çok rastlanmayan türdeyken; şimdi de Amerikalı firma aynı eşsizlikle kararından çok ilginç bir sebeple geri döndü: “Açık ki tam olarak ne yaptığımızı anlayamıyormuşuz.”

Şu çağda oyun firmalarının böylesine dürüst ve özeleştiri yapar hâlde olması çok sık rastladığımız bir şey değil. Valve bugün ücretli mod konseptini tümden çektiğini, burada bir yerlerde “iyi bir fikir olduğuna” inandığını fakat şimdilik buna Skyrim gibi mod camiası köklü bir oyunla başlamayacaklarını söyledi. Bethesda ile iletişime geçtiklerini belirten Valve, iki firmanın da böyle düşündüğünü, onlar için önemli olanın oyuncuların geri bildirimi olduğunu ve buradan çok açık bir “hayır” yanıtı geldiğini duyduklarını da ekledi.

skyrim-mod

Peki ne olmuştu? Valve Skyrim’den başlayarak bundan sonra Steam’in mod eklenti hizmeti Workshop’ta ücretli oyun modifikasyonları satacağını açıkladı birkaç gün önce. Bu karara hem mod topluluklarından, hem de çekirdek oyunculardan büyük bir tepki geldi. Genel olarak eleştirilen şeyler arasında  moda verilen ücretin dağılımı vardı örneğin, Valve %30 pay alıyor, oyunun yapımcısı kalandan ne kadar yüzde alacağını kendi belirliyordu, Bethesda %45’de karar kılmış, modculara bu örnekte %25 kalmıştı. Aynı şekilde daha önceden ücretsiz olan ve deneme yanılma payı, modların bazılarının diğerleri için gerekli olması gibi belirli sebeplerden ücretsiz kalması gereken modların da parayla satılmasını istemiyordu oyuncular.

Ben kendi payıma bunu yine çekirdek oyuncu kitlesinin muhafazakarlığına yoruyorum ve Valve’ın da böylesine seri geri basmasına biraz üzüldüm. Bethesda’nın modlardan %45 pay alması elbette büyük açgözlülük; ve modların oyunu ve kayıt dosyalarını çökertebildiğini düşünürsek gerçekten de bir deneme yanılma payı gerekiyordu. Ama bunlar gayet rahat bir şekilde uygulanabilinecek şeylerdi. Karşı tarafta ise çok daha büyük olabilecek bir kazanç vardı; o da modder’lığın oyun geliştiricilikten önce bir basamak olarak görülmekten çıkıp; tam teşekküllü bir iş hâline gelmesi ve Portal, Garry’s Mod, Counter-Strike, Team Fortress gibi hayatına mod olarak başlayan bazı yapımların yayıncı desteğine gerek kalmadan ya da bir yapımcının kanatları altına girme zorunluluğu olmadan kâr elde edebilir duruma geçmesi. Kendi payıma meselenin bu yöne evrilmediğine üzüldüm. Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

2 Comments

  1. Ece Alparslan Reply

    firmalar popolarının üzerinde oturdukları için para istemeseler aslında güzel bir uygulama. mod yapan insanlar saatlerini harcıyorlar bu iş için hepimiz de kullanıyoruz. Falskaar gibi bi moda rahat 5-10 lira verilir. Ama gerçekten hiç düşünmeden hareket etmişler. Bi kere en ufak bir kalite kontrol yok. Modda bir yanlışlık çıkarsa mod yaratan kişiyle kullanıcı arasında. Modlar “use at your own risk” tarzı şeyler ama para vereceksek daha iyi hizmet beklemek hakkımız olmalı. mod yaratıcılarının kazandıkları parayı alabilmeleri için (ki sadece %25 alıyorlar) toplam 100 dolar kazanmış olmaları gerekiyormuş. iş böyle olunca mod yaratıcıları doğal olarak fiyatlarını yükseltecek. kimse bi armora 10 20 lira vermek istemez, durup dururken bütün mod camiasına bir darbe olurdu. Ben geri çekildiği için şu an mutluyum, ama yaratıcıları desteklemek isteyen varsa Nexus’ta bağış butonu var ve ödediğiniz miktarın tamamı yaratıcıya gidiyor.

  2. Abdurrahman Kutlu Reply

    Aslında konsept olarak güzel bir düşünce, bu işin burada bittiğini sanmıyorum ileride farklı bir oyunla denenebilir. Skyrim çok talihsiz bir seçim CS GO da yaptıklarına benzer bir sistem yapmaya çalıştılar

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.