Sony Worldwide Studios’un patronu, ve genel olarak dünyanın en şirin yöneticilerinden biri olan Shuhei Yoshida, geçtiğimiz günlerde EGX 2015’teydi. Hayranlarla – her zamanki şirinliğinden ödün vermek istemediğinden- kısa bir soru-cevap sekansı düzenledi, orada da laf illa ki Vita’ya, daha doğrusu Vita’nın olası bir halefine geldi. Yoshida-san, tüm içtenliğiyle soruyu cevapladı, cevaplarken de bizi biraz düşüncelere gark etti. Dilerseniz biz direkt kendisinin ne söylediğine geçelim öncelikli olarak.
“Vita 2 meselesi, zor bir mesele. İnsanların cep telefonları var ve bu cep telefonlarında oyun oynamak çok kolay. Üstelik çoğu cep telefonu oyunu da ücretsiz. Ben şahsen PlayStation Vita’nın dev bir hayranıyım ve biz onun her köşesini büyük bir özenle tasarladık. O yüzden, sizler gibi ben de umuyorum ki mobil konsollarda oyun oynama kültürü devam eder. Ama şu an için iklim pek sağlıklı değil, çünkü akıllı cihazlarda oyunculuk ciddi anlamda pazara üstünlük kurmuş vaziyette.”
Benim bir adet PS Vita‘m var. Kendisinden ne kadar memnun olduğumu anlatamam, zira dürüst olmak gerekirse ben de pek beklemiyordum böylesine memnun kalmayı. Benim kafamda Vita, PSP gibi bir şey olup çıkacaktı; sadece yüksek grafiklerine bel bağlayan, mobil oyunculuğun nüanslarından nasibini alamamış… Ama öyle çıkmadı işte. Yoshida’nın dediğini ben münferit de düşünüyorum. Bence de her köşesi büyük bir özenle tasarlanmış bir alet Vita. Gerçekten hayran olmamak da mümkün değil.
Ve o yüzden, Yoshida’nın beyanının ikinci cümlesine de şiddetle karşı çıkıyorum. Akıllı cihazlarda oynanan ücretsiz oyunlar pazara damga vurmuş olabilirler, ama ekmeklerini ekseriyetle casual oyunculardan çıkartıyorlar. Aynı insanlar evlerine gidip PS4’lerinde Netflix izliyor ve belki bir iki el FIFA atıyorlar zaten. Bu insanlar çekirdek diye tabir ettiğimiz oyuncular değiller zaten; o yüzden de hiçbir zaman Vita’nın hedef kitlesi dahilinde olmadılar. Yoshida-san’ın dediği şey, ekseriyetle 3DS’in varlığı ve başarısı ışığında da yanlış zaten. 3DS bilerek, isteyerek çekirdeğe oynuyor. Yalnız çekirdeğin sadece 15-25 yaştan oluşmadığını, 8-15’in de çekirdek oyuncu tercihlerine sahip olabileceğini de varsaydığı için, ekstra başarılı oluyor.
Yoshida’nın dediği, 2004 senesinde, DS tam da şu an mobil cihazların kapladığı alana oynamaya başladığında geçerliydi. DS o pazarlama stratejisiyle zaten almak zorunda olduğunuz telefonlar ve onların bedava oyunlarıyla baş edemezdi. Ama nasıl ki Nintendo bir sonraki platformunda strateji değiştirdi, başarıya Link Between Worlds, Super Mario 3D Land, Fire Emblem: Awakening gibi çekirdek oyunlarıyla gitti, Sony de aynını başarabilir. Tabii bu sefer, platforma harbiden oyun yapması lazım yani. Ben en azından böyle düşünüyorum. Siz ne diyorsunuz?