Sinema sektörü her geçen gün devleşiyor, bunu artık görmemek için saf olmak gerekiyor. Birkaç sene önce büyük bir başarı olarak gördüğümüz “bir milyar dolar barajı” bugün büyük şirketler için hiç de öyle büyük değil. Hatta artık Disney ve Warner Bros. gibi şirketler, bir milyar dolar barajını geçemeyen bir film yaptıklarında kafalarını ellerinin arasına alıp kara kara düşünüyorlar biz nerede hata yaptık diye. Her ne kadar şirketler çoğu zaman bunun çözümünü daha iyi insanlarla çalışmakta bulsalar da Warner Bros. bu konuda artık insanlara güvenmeyi bıraktı ve çareyi yapay zekada buldu!
Geçtiğimiz yıl sinema sektörü açısından tam anlamıyla muhteşem bir yıldı. Çıkan filmler bazılarımızın beklentisini karşıladı bazılarımızın karşılamadı. Ama şu bir gerçek ki film yapımcıları, özellikle Disney geçtiğimiz seneyi çok iyi hatırlayacak. Dünyanın en çok kazanan filmi ünvanını Avatar’ın elinden alarak rekor kıran Avengers: End Game’in yanı sıra Aslan Kral, Toy Story, Captain Marvel, Spiderman: Far From Home gibi filmlerin hepsi bir milyon dolar barajını geçerek stüdyonun kasasını doldurdu. Ama işte her şirket 2019’u Disney gibi güzel geçirmedi. Bazıları için bu yıl oldukça soluk bir yıldı, örneğin; Warner Bros.
Warner Bros. son yıllarda neye elini attıysa elinde kaldı. Disney’in Marvel’ı satın almasından sonra yarattığı süper kahraman film imparatorluğuna özenen yapım şirketi hali hazırda kendi bünyesindeki süper kahramanları göreve çağırarak DCEU’yu kurdu ama sonuç hiç beklediği gibi olmadı. Şimdilerde ortak mı yoksa değil mi anlayamadığımız bu sinematik evren hala devam ediyor ama işte… Evren içerisinde beklenileni sadece Wonder Woman filminin vermesi üzerine Warner Bros. da çareyi Joker gibi tek atışlık filmlere bıraktı. Her ne kadar Joker güzel eleştirileri ile hem de gişede topladığı başarısıyla yapım şirketinin yüzünü güldürse de Warner Bros. bundan sonra işini şansa bırakmamaya kararlı.
2016 yılında Tobias Queisser‘ın kurduğu Cinelytic şirketine bir yapay zeka yapmaları için sipariş veren Warner Bros. bundan sonra hangi projelere yeşil ışık yakılacağını, hangi oyuncunun hangi bölgelerde ne kadar ilgi göreceğini, yatırım ve dağıtım stratejilerinin nasıl olacağını bu yapay zekaya soracak. Yapay zekanın hem stüdyonun önceki işlerinin sonuçlarından hem de internetteki kullanıcıların neleri beğendiği gibi verileri toplayarak Warner Bros.’a yol göstermesi bekleniyor. Yapay zekanın bu şekilde kullanılması tabi ki yeni bir şey değil ama bu olayın haber değeri taşımasına sebep olan şey Warner Bros.’un artık insanlardan ümidini keserek çareyi yapay zekada araması…
Şimdi işin “robotlar işlerimizi elimizden alıyor” kısmı bir yana Warner Bros.’un bu denli radikal bir karar vermesi inanılmaz geliyor bana. Adamlar artık çalışanlarının fikirlerinden ne kadar bıktıysa çareyi yapay zekada bulmuş. Ha yapay zekanın “Abi Margot Robbie’ye kısacık şort giyip beysbol sopası ile seksi pozlar versin.” gibi fikirler üreterek insan seviyesine ne zaman düşeceğini merak etmiyor da değilim. Warner Bros.’un insanlardan ümidini kesip mutluluğu yapay zekanın kollarında aramasına siz ne diyorsunuz? Sizce yapay zeka bize Joker gibi filmler izletebilecek mi?