Man of Steel konusunda Geekyapar’lar olarak ikiye bölünmüş durumdayız sanırım. Bir kısım çok sevmiş belli. Hatta ileri götürüp film hakkında “en iyi süper kahraman filmi” diyeni de var. Diğer taraftaysa benim de içinde bulunduğum; filmden kesinlikle tatmin olmamış, görsel olarak başarılı olsa da, içeriğin boşluğu, bariz senaryo ve karakter hatalarından dem vuran bir diğer kitle var. Bu sadece bize özel bir durum değil, tüm dünyada benzer bir ikiye bölünmüşlük bulunmakla birlikte, negatif yorumlar ciddiye alınması gereken bir çoğunluk arz etmekte.
Bu çoğunluğun büyük kısmının filme en sert vurduğu yerlerden biri filmin sonlarına doğru gerçekleşen Superman vs Zod dövüşü. Pek çok kişi orada yıkılan binalar ve yaşanan sivil kayıplarını abartı bulmakta. Öyle ki, Entertainment Weekly’ye Batman v. Superman filmiyle ilgili röportaj veren Zack Snyder bir noktada bu konuyla ilgili kendini savunmak durumunda kalmış.
Bu eleştirilere şaşırdığını söyleyen Snyder “Bence Superman’in durumu bu, süper kahramanları oradan oraya fırlatıp hiçbir sonucu olmayacakmış gibi davranamazsınız” diye de eklemiş. Röportajda yanında olan Ben Affleck’te kendisine hak vererek, “Hoşuma giden şeylerden biri de Zack’in şiddetin sorumluluğunu ve sonuçlarını gözler önüne sermesi ve bu binalarda gerçek insanların olduğunu görmek” diye yönetmenine destek vermiş. Bu durumu mevcut filme de bağlayan Affleck “Hatta o binalardan biri de Bruce Wayne’indi. Dolayısıyla Black Zero olayında ölenleri şahsen tanıyordu” diyerek bu filmde Batman ve Superman’in kapışmasının zeminini de ortaya koymuş.
Snyder yukarıdaki açıklamasıyla da kalmamış, “Başka süper kahraman filmlerinde kimsenin zarar görmediğiyle ilgili şakalar yapılıyor. Bu biz değiliz. Onların vermeye çalıştığı mesaj ne? Böylesi büyük felaketlerden sonra hiçbir sonuç olmayacağı mı? Pek çok yönden Watchmen filmindeki mesajımızda buydu. Dan ve Laurie’nin soyulduğu sahnede suçluları dövüyorlardı. Orada ilk adamın kolunun kırıldığının görülmesini istedim. Kötü bir kırık olmalıydı, temiz olmamalıydı. İnsanların “Aman tanrım, haklısın, sokakta birini dövdüğünde, o öylece yerde yatıyor olmayacak, bayağı pis bir durum olacak” diye düşünmesini istiyorum”. demiş. -Bu arada bu kısım röportajın tamamından bir kesit. Tamamı Entertainment Weekly’nin bu haftaki sayısında varmış. Benim aldığım kısım da derginin sitesinde şu haberle çıktı, İngilizce bilenler oradan da ulaşabilirler.-
Şimdi teoride anlattıkları çok güzel ve doğru. Ama kendisinin anlamadığı nokta, sıkıntı dövüş sırasında masum insanların ölüyor olması değil. Sıkıntı Superman’in bunu engellemek için hiç bir şey yapmıyor olması. Şöyle anlatayım, Doomsday hikayesinde başkötümüz herkesi öldüre öldüre geliyor, sonra karşısına Superman çıkıyor, Superman’in ilk düşüncesi “Şunu durdurayım da nasıl durdurursam durdurayım” değil “Bu kavgayı sivillerden nasıl uzaklaştırabilirim?” oluyor. Dövüş sırasında “Şu tarafa fırlatayım, orada yerleşim yeri yok” falan diye düşünürken yeri geldiğinde kavgada ciddi zarar da görüyor. Hikayenin sonunda –15 yıllık spoiler 🙂 – kendisinin öldüğünü de hatırlatayım.
Ama filmde -Lois dışında- sivilleri düşünmeyen, önündeki hedef neyse ona odaklanan, yan kayıpları falan hiç düşünmeyen bir Superman var. Eğer sırf mesaj vermek için böyle sahneler çekiyorsan, özür dilerim dostum ama çektiğin film tam bir Superman filmi olmuyor. Bu diğer senaryo hatalarından çok daha büyük bir sorun. Çünkü başka bir mesaj vermek için karakterin özüyle çeliştiğin anlamına geliyor. -Filmde daha pek çok sıkıntı olduğunu düşünüyorum ama burası bu konunun yeri olmadığı için onu başka tartışmalara bırakıyorum efendim. #çıkışagel –
Snyder’in yönetmen değil, görüntü yönetmeni olması gerektiğini savunmama, pek çok filminin içinin boş olduğunu düşünmeme (bu arada yanlış anlaşılmasın, 300’ü, Sucker Punch’ı, Watchmen’i keyifle izliyorum ama bir filmi keyifle izlemekle hakikaten başarılı bulmak arasında fark var), özellikle Man of Steel’i eline yüzüne bulaştırdığına inanmama rağmen uzunca süredir Batman v Superman’den umutluyum. Ama sağ olsun bu açıklamalarıyla kendisini neden sevmediğimi bir kez daha hatırlattı. Yine de çok samimi bir şekilde umuyorum ki, Batman v Superman arkasını bir çizgi romana dayamış olmasının da katkısıyla Man of Steel gibi yetersiz bir iş olmayacak ve hepimiz “Olm, işte DC’nin cevabı bu ya, Justice League’e acayip motive oldum şu an” diyerek salondan ayrılacağız.