İlk soru şu: İhtilal nedir? Hayır, o anlamda sormuyoruz elbette! Bu sefer bahsettiğimiz İhtilal, bir masaüstü oyunu, bir boardgame. Oyunumuz Türkiye’nin 50-80 arasındaki siyasi durumunu konu alıyor. İki oyuncu ile oynayabildiğimiz oyunda farklı siyasi partiler var ve ana amacımız rakibimizin tüm siyasi etkisini silmeye çalışmak.
Yaklaşık bir buçuk ila iki saat süren oyunumuzda oyun dinamikleri gayet detaylı olmasına rağmen sıkıcı olmamış. Yani hem gerçekçi hem de oynanabilirlik seviyesi gayet dengeli şekilde yapılmış. Her oyuncunun Kurumlar ile ilgili ilişkileri var; Polis, Ordu, Üniversiteler gibi kurumların olduğu oyunda, oyuncularımız, kendi stratejilerine uygun olan grupları yanında tutmaya çalışırken, aynı zamanda rakibin etkisini de bu gruplardan silmek gayet önemli bir yer tutuyor.
Tabii hemen belirtelim ki her Kurum’un da kendine özgü özellikleri var; örneğin Polis ve Ordu grupları rakip pullarını kırarken, üniversite ile iyi ilişkiler demek, partiniz için daha çok kişi demek. Hoş olmuş değil mi?
Türkiye haritası üstünde oynadığımız oyunda 4 elde bir seçim oluyor. Seçim sonrası -tabi işler sizin için iyi gittiyse- iktidar olabiliyor, bu şekilde kadrolaşmanın da önünü açabiliyorsunuz. Tabi siz iktidar olunca eş dost yaşıyor. Ancak hemen belirteyim ki iktidar olmak, oyunun asıl amacı değil; çünkü oyundaki bazı gelişmeler -örneğin İhtilal ve Olay kartları gibi- iktidarı fena bir şekilde etkileyebiliyor. Monopoly’de on adet otel dikip, “yol çalışması” gelince patlayan oyuncu gibi düşünün. O kartlardan bahsetmedim mi? Hemen bahsedeyim başkanım.
Bilirsiniz ki, hayatı kontrol edemezsiniz. Siyaset de -en azından bu oyunda- hayatınızın büyük bir parçası olacak ve onu da yüzde yüz kontrol edemeyeceksiniz. Oyunda, bu işlemin gerçekleşmesi için 2 farklı tür kart bulunmakta; İhtilal ve olay kartları.
Olay Kartları: Bir İhtilal Kartları kadar büyük etkileri olmasa da kesinlikle azımsanacak gibi değiller. Her elin başında 2 tane çekilen bu kartlarda daha önce yaşanmış olan çeşitli olaylar, ve bunların etkileri var. (aslında başka bir ara değineceğim ama özellikle olay kartlarının dizaynı, yarattığı hava, oyuna çok uymuş) Yine bu kartlar açıldıkları zaman hem oyuncuları hem de kurumları olumlu/olumsuz şekilde etkileyebiliyor.
İhtilal Kartları: Masayı sarsan kartların bunlar olduğunu iddia edebiliriz. Bazı durumlarda (ordu hareketlerinde zarda 1 atılması gibi) tetiklendiklerinde ortaya çıkmaları belki de en çekici yanlarından biri. Yani siz ya da rakibiniz bir hareket yaparken, İhtilal Kartları’nın bir anda tetiklenip, işlerin herkes için alt üst olmasına sebep olabilime ihtimali heyecan artı gerçeklik açısından gayet çekici olmuş. Etkilerinin de gerçekten çok ciddi olduğunu var sayarsak, oyunda rastgele bir şekilde, oyunu çok değiştirebilen olaylar olabiliyor.
Bir çok noktada oyunun hem geleneksel hem de modern terimlerle harmanlanması sağlanmış. Örneğin yüz yıllık “pul kırma” terimi kural kitabında kullanılırken, daha popülerlik yaratan futbolcu isimleri (Lefter, Metin Oktay ve Metin Ali Feyyaz) de oyundaki evrelere verilmiş. Bence gayet zekice düşünülmüş bir hareket bu. Oyundaki her şeyde olduğu gibi yine bu evreler arasında da birbirinden farklı etkiler görülebiliyor. Örnek vermek gerekirse, Metin Oktay Dönemi’ne geldiğinizde, bir turda 2 adet olay kartı açılıyor.
Şunu belirtelim ki oyunu oynamak, ilk defa için, çok kolay sayılmaz. Ancak öğrenme zamanı oldukça kısa, ve öğrendikten sonra ağzınızdan “iyi ki böyle yapılmış” cümlesi dökülüyor. Çünkü sonuçta siyaset yapıyor ve insanların kalbini -bir şekilde- kazanmaya çalışıyorsunuz. Bu işlerin kolay yapılmaması gerekir, özellikle de Türkiye’deyseniz. Bu yüzden oyunda planlama, dikkat ve ani meydana gelen olaylar karşısında doğru tepkide olabilmek çok önemli.
Oyunu Ankara’daki Oversoul’dan alabilirsiniz. An itibariyle Kadıköy’deki Goblin ile de görüşmeler sürüyor. Onun haricinde Kickstarter destekçilerine oyun ulaşıyor zaten.
Özetle Tunca Zeki Berkkurt’un projenin başında olduğu oyunumuz, benim çok başarılı bulduğum bir çalışma olmuş. “Türkiye’den kutu oyunu çıkmaz” gibi bir düşünceyi yok ettiğini söylemek mümkün. Eğer siyasetli, eğlenceli oyunlardan hoşlanıyorsanız en az bir tane edinmenizi tavsiye ederim. Ayrıca siyasi tarihimiz hakkında bilgi edinmek de yine bu oyun sayesinde (hem de eğlenirken) mümkün.