Eğer bu siteye giriyorsanız, muhtemelen retcon kelimesine aşinasınızdır. Bilmiyorsanız da çok karmaşık bir konsept değil. Retroactive Continuity anlamına geliyor. Türkçeye kabaca “Geriye Dönük Devamlılık” diye çevrilebilir. Manası süregelen bir hikayenin eski kısımlarını baştan belirlemektir. Bu üç farklı yöntemle yapılır. Ekleme, Değiştirme ve Çıkarma.
Niye geek adam bu konsepte aşinadır dedim peki? Çünkü geeklerin medyası uzun sürer. Oyunlar, çizgi romanlar, diziler, filmler fezaya doğru uzanıp giderler. Haliyle o öykülerden sorumlu olan kişiler değişir, medyumun gereksinimleri, şartları değişir. 1950’lerde okey olan bir hikaye elementi, 2000’lerde abes kaçmaya başlar. Böyle olunca hikaye üzerindeki iktidar sahibi kişiler genelde geçmişin yönünü değiştirirler. Ekle, değiştir, çıkart… Yalama olur evren genelde. Batman evine giren yarasadan ilham almışken, hep yarasadan korkar olur. Spider-Man’in Ben Amcasını öldüren işsiz suçlunun yanında Sandman bitiverir.
Ama biz bir şey fark ettik. Bizim siyasetimiz, en benim diyen çizgi roman, en varım diye bağıran oyun, en cafcaflı dizi evreninden beter retconlanıyor. İnanmıyor musunuz? Üç retcon örneğinin de en hayran bırakanları ülkemiz siyasetinde. Hepsi de şöyleler:
3: Ekleme Yönüyle Hayran Bırakan Retcon Örneği:
Adaylar: Untold Stories of Spider-Man’de doldurulan Spider-Man boşlukları – Marvel, Warcraft’ta Druid tarihine eklenen erkek Druid’ler – Blizzard
Kazanan: Kabataş’taki baş örtülü bacımıza yapılan hain saldırı – Tayyip Erdoğan
Başbakanın muhteşem Gezi retconunda bu retorik önemli bir yer kapladı. Aylar boyunca masum bir kadına yapılan hain, arsız, ahlaksız saldırıyı konuştuk ülkecek. “Gezicilerin” ne kadar iğrenç insanlar olduğunu anlatmak isteyen hikayede vazgeçilmez bir ark buydu. Bu usta kalem bizi nefessiz bıraktı.
2. Değiştirme Yönüyle Hayran Bırakan Retcon Örneği:
Adaylar: Lex Luthor aslında bir iş adamı – DC Comics, Saints çetesinin patronu aslında ölmedi – Volition
Kazanan: Direnişi organize eden haşhaşi örgütü – Tayyip Erdoğan
Gezi hikayesinin ilk sayılarında direnişi faiz lobisinin organize ettiği anlatılıyordu. Fakat ilerleyen sayılarda mevzu dallanıp budaklanıp, yeni bir kötü adam eklenince, fazla kafa karıştırıcı olduğuna kanaat getirildi ve Gezi, retconlanarak bu yeni kötü adam ve onun haşhaşi örgütüne bağlandı. Gerçekten insanın aklını başından alan bir retconlamaydı.
1. Çıkarma Yönüyle Hayran Bırakan Retcon Örneği:
Adaylar: Star Wars Droids’in tüm hikayelerinin iptali – LucasFilm, The Spy Who Loved Me’nin tedavülden kalkması – Ian Fleming
Kazanan: Direnişin ilk olarak polis müdahalesiyle başladığının komple silinmesi – Tayyip Erdoğan
İşte bu en başarılısı. Öncelikle direnişin başlangıç tarihi olan 28 Mayıs çıkartıldı. Gezi Parkında çadır kurmaktan başka bir günah işlemezken ağır biber gazı yiyen protestocular tarihten silindi. Metro durağının içine biber gazı atan polisler yok sayıldı. Onbinlerin ilk defa toplandığı 31 Mayıs’ta başlangıç günü olarak çok fazla yaşamadı. Retcon sonucunda hikaye, direnişçilerin masum Taksim bölgesi esnafını hiçe sayarak, ortada fol yok yumurta yokken otobüs devirmesi; fışkiye onları tahrik etmemişken Ankara Belediyesi’nin önündeki fışkiyeyi kırması ve ülkenin dört bir yanında parkları işgal altına almasıyla başlar oldu. Bu retconla protestocuların eline taşlar verildi, o taşları niye almak zorunda hissettikleri çıkartıldı. Molotov kokteylleri hikayede daha geniş bir yer bulmaya başladı, Molotov atılmayan günler komple hikayeden silindi.
Sonuç bizce inanılmaz. Bir anda, tüm ülke beraber seyrettiği hikayeyi anılarımızda farklı kabul etmeye başladı. Polis mazlum, protestocu saldırgan oldu. Bazıları direk, bazıları dolaylı olarak ölmüş 10 kişinin yerini Ankara’da dağıtılan “Zarar gören reklam panoları” kılavuzu aldı. Ne Marvel, ne DC, ne Blizzard, ne Volition, ne Lucasfilm ne de Ian Fleming. Bize sorarsanız hepsinin başbakanımızdan öğreneceği çok şey var. Zira bir retcon, ancak bu kadar güzel yapılabilir.