10. Santana – Maria Maria [Meksika]

Meksika, Birleşik Devletler’e yakınlığı sağ olsun yurt dışında baya görünürlüğü yüksek ve çeşitliliği bilinen bir müzik kültürüne sahip. Ama eğer “Meksika” ve “Latin Amerika Rock” terimlerini aynı cümle içinde kullanacaksak Santana’dan ileri gitmemiz ayıbın dik alası olur. Eğer bugün burada oturup Latin Amerika rock şarkıları listesi yapıyorsak, kabul etmek gerekir ki bunda Santana’nın payı devasadır.

 

11. Duo Guardabarranco – Dias de Amar [Nikaragua]

İki kardeşin el ele grup kurması görülmemiş şey değildir dünya müziğinde. Ama Duo Guardabarranco kadar etkili olabilmiş kardeş grupları nadir bulunur. Neredeyse otuz sene boyunca aktif kalan ikili, Nicaragua’nın sesi olmuşlardır bir noktada. Sözleriniz ve müziğiniz bu kadar samimi, naif olunca, duyurmanız çok zor olmaz bazen.

 

12. Los Rabanes – Perfidia [Panama]

Ülkemize vakti zamanında Athena ile ucundan kıyısından giren ska müzik, Latin Amerika’da çok yaygındır aslında. Bu eğilimin en güzel örneği olarak da Orta Amerika bölgesinden bir Grammy kazanan ilk rock grubu olan Los Rabanes’i seçelim, listeye koyalım dedik. Şarkıyı dinleyince insan ska’nın neden Latin Amerika’da çok popüler olduğunu anlıyor hakikaten. Çok yakışıyor be!

 

13. Revolber – Chica Tutuka [Paraguay]

Listemizdeki nispeten en yeni gruplardan olan Revolber, 1999’da Paraguay’da kurulmuş. Presidente Franco şehrinden gelen grup, aslında 90’ların sonunda tüm dünyada yayılmış banliyö gençleri müziğinin Latin Amerika ritmleriyle birleşmiş hâli aslında. Gittikça küreselleşen dünyaya kanıt mı arıyorsunuz? 2000’ler başları rock müzik eğilimlerini bünyesinde taşıyan bu grup bir Woodstock konserini izledikten sonra etkilenen bir grup arkadaş tarafından kurulmuş, ismini de Beatles’ın bir albümünden almış. İç içeyiz artık be.

 

14. Dolores Delirio – Aprendizaje [Peru]

1994’te kurulan Dolores Delirio, seneler içerisinde çok tür değiştirmiş; belirli bir kalitenin üzerindeki her grup gibi sound’ını albümden albüme çeşitlendirebilmiş gruplardan biri. Buraya koyduğumuz Aprendizaje şarkıları ise alt yapı ve vokal itibariyle en çok post-punk’ın gothic rock ile birleşmesi olarak tanımlayabileceğimiz bir yerde. Çok güzel mi, çok güzel; orası ayrı…

 

15. Fiel A La Vega – Con Cada Amanecer [Porto Riko]

Eğer bu dakikaya kadar Latin Amerika rock müziğine aşık olmadıysanız, sizin için bardağı taşıran son damla kuvvetle muhtemel Fiel A La Vega olacak. Wikipedia’ya sorduğunuzda türü için “Rock en Espanol” diyor Fiel a la Vega’nın. Ama bize sorarsanız kendilerini sağda solda “güzel müzik grubu” olarak tanıtabilirler. Tito Auger, Ricky Laureano, Jorge Arraiza ve Pedro Arraiza; hepinizi tek tek öpüyorum, ne güzel şarkılar yapıyorsunuz siz öyle?

 

16. Los Ramblers – El Rock Del Mundial [Şili]

http://www.youtube.com/watch?v=tEd978OF9zg

Madem meseleye Brezilya’daki Dünya Kupası ile girdik, o zaman Şili’de düzenlenen 1962 Dünya Kupası’nın resmi şarkısına da selam çakalım. Los Ramblers’ın yaptığı şarkı, Şili’nin “Nueva Ola” kültürünün ilk ticari başarısına tekabül eder. İddia ediyorum, eğer hem Latin Amerika müziğini, hem de 1950’lerin rockabilly müziğini seviyorsanız, kendinizi bu şarkıya kaptırmış bir şekilde bulacaksınız. Kaçarı yok.

 

17. King Chango – Confesion [Venezuela]

http://www.youtube.com/watch?v=01EQBi4yICc

New York’ta çıkış yapan ve orada tanınan King Chango’nun bu şarkısını sevmiyorsanız, ya içinizde bir şeyler kurumuş kalmıştır; ya da en yakın zamanda kulaklığınızı değiştirmeniz gerektirmektedir. Başlıktaki kan kaynamasını sadece bu şarkı bile tek başına yaratabilir. İnsanın hareketlenesi, dans edesi, kopa kopa ilerleyesi geliyor arkadaşım!

 

18. La Vela Puerca – Zafar [Uruguay]

1995’te kurulan ve hemen hemen her Latin Amerikalı rock grubu gibi, biraz ska, biraz punk etkileriyle doğan La Vela Puerca; yine her Latin Amerikalı rock grubu gibi kendi kültürülerini de alıp müziklerinin tam ortasına taşımıştır. Her Latin Amerikalı rock grubu gibi, siyasi alt metinleri de vardır. Ve hazır listenin sonundayken söyleyelim ve içimizden atalım, şu listedeki her grup/şarkı gibi, bazen bilmediğiniz taşın altına bakmanın çok hoş sürprizlere gebe olduğuna kanıttır.

Keşfedin sevgili Geekyapar’lar. Size söz, biz hayatımızın sonuna kadar bilmediğimiz kültürlerin müziklerini, filmlerini, kitaplarını sizle keşfetmeye varız!

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.