david-aja-hawkeye-cover-variant-3
Hawkeye’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı logosu

Hawkeye (En iyi Kapak Sanatçısı, En iyi Tek Sayı)  

İşte huzurlarınızda Marvel’dan elimizde kalan tek düzgün iş. Hawkeye’ı zaten sever, kendisine saygı duyardık. 2012’de yeni seri kendini gösterince daha da bir sevdik. Bu serinin yazarı da Matt Fraction (bakın, aklınızda tuttuğunuza değdi), çizer kadrosunda ise David Aja var. Özellikle İspanyol çizerin tarzı alışılmış Marvel işlerinin çok dışında. Benim gibi ana akım çizgi roman sevmeyen züppe zihinlere bile laflarını yedirecek cinsten bir seri var elimizde. Gözden kaçırmayın. (Ödüllü sayımız 11 numara, Pizza is My Business macerası).

 

graphic-novel-property
Varşova’ya hoşgeldiniz

The Property (En İyi Grafik Albüm)

The Property, akla Persepolis‘i getirecek cinsten bi iş. Gene bir Orta Doğu ülkesinden (bu sefer İsrail) bir kadın sanatçının biyografik eseriyle karşı karşıyayız. Yaşlı bir İsrailli kadının, torununu da yanına alarak Varşova’ya gidişini ve burada 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir aile mirasını alma çabasını anlatan The Property, şüphesiz listemizdeki diğer eserlerden farklı bir okur kitlesine hitap ediyor. Ancak bu durum tabii ki Saga ya da Hawkeye hayranları Rutu Modan‘ın albümünü okumaktan zevk almaz anlamına gelmiyor. Deneyin, kaptırıp gideceksiniz. Modan’ın 2008’de de Exit Wound ile Eisner kazandığını belirtelim.

 

rasl
Mükemmel polisiye bizim işimiz

 RASL (En iyi Grafik Albüm – Yeniden Basım)

Jeff Smith demek Bone demektir, Thorne demektir, aşk demektir, macera demektir. Ancak bunun dışında RASL da demektir. Bone’un tüm fantastik ve mizahi dünyasını alın, oluşan boşluğa itinayla bilimkurgu ve film-noir dökün, biraz da hikayeyi kısa tutun (mesela 15 sayı), artık elinizde RASL var. Paralel evrenler, Philedelphia Deneyi, mazlum fizikçi Tesla, güzel kadınlar, çalınan Picasso tabloları ve Amerikan yerlilerinin şarkılarında ölümsüzlüğe kavuşmuş nice mit… Tüm bunların tek bir zihin tarafından düşünülüp çizilmesi takdiri ve hayranlığı sonuna kadar hak ediyor. İyi ki varsın Jeff…

 

Untitled in Love and Rockets New Stories #6
Gözleri yukarıda.

Love and Rockets: New Stories (En iyi Kısa Hikaye)

Kapanışta bundan da bahsetmek şart. Gilbert Hernandez ve iki kardeşi (Jaime ve Mario) 1982 yılından beri alternatif çizgiroman dergisi Love and Rockets‘ı yayınlamakla uğraşıyorlar. Bu emekleri 2014’te büyük bir karşılık aldı ve Love and Rockets, “Untitled” macerası ile en iyi kısa hikaye ödülüne layık görüldü. Bu ödülle beraber Fantagraphics de iki sene üst üste en iyi kısa-hikayeyi basan yayınevi olmuş oldu. Hernandez’ler ve Fantagraphics için büyük, bağımsız çizgiromancılık için ise daha büyük bir adım.

1 2
Author

Eskilerin dediği gibi: "You must gather your party before venturing forth"

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.