Öncelikle kafalarda oluşacak birincil soruya cevap vererek başlayalım: 3DS ve Vita arasında pratikte bir kapışma yok aslında. Gerçekten. Bunu tüm objektifliğimizle söylüyoruz. Sony küçük cihazına çok da fazla destek vermiyor, üstelik bunu bir kurumsal politika olarak yapıyorlar. Satışlar Japonya dışında pek iyi gitmiyor, konferanslarda Vita’ya dakika ayırılmıyor… Nintendo ise çok uzun bir süredir en büyük kârını 3DS’ten yapıyor. 3DS’in toplam satış rakamı 60 milyona yakınken, Vita’nınki 4 milyondan az. Mesele bu yüzden “asrın en gereksiz sorusu” zaten. Reelde böyle bir sorunun sorulmasını gerektiren bir ortam yok.
Ama işte, gereksiz sorulara 800 kelime yazı yazmayacaksak niye kendimize geek diyoruz?
O yüzden, bir yerlerde bulunsun, arada bu soruyu sorası gelen olursa diye, etraflıca anlatıyoruz. Söyleyeyim, ben şahsen iki konsola da sahibim, ikisinden de dev memnunum. Bu tabii ki ikisinde de mevcut olan hataları görmemi engellemiyor. Anlaştık mı? Tamamdır o hâlde. Buyurun.
1. Fiyat
Önce meseleye cepten başlayalım. Burada ilginç bir durum var; zira 3DS‘in ülkemize girişi vurkaç şeklinde oldu. Yani şöyle, 3DS çıktığı zaman Nintendo Türkiye diye bir şey vardı, fakat artık yok. Dolayısıyla artık resmi olarak, garantili bir şekilde 3DS alma şansınız yok. Fakat o zaman alınan ilk nesil 3DS’leri ucuza bulabiliyorsunuz. Bunların fiyatları 250-300TL bandında genel olarak. Son çıkan New Nintendo 3DS’i almak istiyorsanız ise o zaman işin rengi değişiyor. Onun fiyatı 1000-1200TL arasında. Vita ise Sony memlekette çiçek gibi bir varlığa sahip olduğundan, her mağazada bulunabiliyor, fiyatı da fiks: genelde 600TL‘ye güzel oyunlarla paketlenmiş bir Vita bulabiliyorsunuz. Ama elbette, saf rakamlar yalan söylemiyor.
Kazanan: 3DS
2. Ekran
Vita’nın ekranı ilk nesilde OLED, ikinci nesilde ise LCD. 3DS’in tüm varyasyonları ise LCD ekran kullanıyor. Yalnız burada inanılmaz bir çağ farkı var. 3DS’in üst ekranı 800×240, alt ekranı ise –hazır mısınız– 320×240. Ekran boyutu ise standart 3DS’te 3.88′, XL’lerde ise 4.88′. Vita ise maşallah elmas gibi, 960×544 çözünürlüklü, 5′ bir ekranı var ve muazzam gözüküyor akış esnasında.
Kazanan: Vita
3. Kontrol
İki konsolun da dokunmatik ekranı var. Yalnız, Vita dokunmatik ekranlar yarışmasında, parmakla da kullanılabildiği için bir tık önde zira her seferinde Stylus’a uzanmak biraz teferruat açıkçası. Aynı zamanda Vita’nın arkada da bir dokunmatik yüzeyi var. Daha iyi kullanıldığına şahit olmadım, ama işte var yani. Onun dışında tuş dağılımı, kesinlikle Vita’da daha rahat. Özellikle 3DS’in orijinal versiyonlarında ikinci bir analog tuşunun olmaması cinayet yani…
Kazanan: Vita
4. Ergonomi
Nintendo’da eğer kim “abi köşeli konsol yapalım” sevdasına tutulduysa rica ediyorum istifasını versin artık. GameCube’dan beri Nintendo insan elini hiçe sayan tasarım kararları veriyor. Vita ise o kadar güzel ele oturuyor ki, bazen oyundan sıkıldığım, ama tutması çok güzel geldiği için oynamaya devam ettiğim anlar oldu.
Kazanan: Vita
5. Pil Ömrü
3DS, Nintendo’nun pil ömrü konusunda en zayıf konsolu muhtemelen. Zaten bunun bir delaleti de, aletin pili daha uzun dayanan modunun adının “DS Mode” olması herhalde. İki konsol da standby modunda sonsuzluğa doğru dayanabiliyorlar. Hardcore oyun oynadığınız zaman ise ikisi de anca bir Ankara-İstanbul otobüs yolculuğu kadar ömre sahipler. O yüzden, burada net bir kazanan yok.
Kazanan: Yok
6. Grafik
Tartışmıyorum bile. Vita’nın grafikleri zaten dünya ahiret iyiyken, 3DS’inkiler baya iki nesil öncede, naif naif takılıyor. Kimsenin kullanmadığı ve açıldığında kafaya çivi sokuluyormuş hissine gelmesi beş dakika süren 3D modundan söz dahi etmiyorum.
Kazanan: Vita