7. Ses

7

Burada da kazanan net. Vita baya ses çıkartıyor. 3DS selefi kadar kötü değil, ama yani öteki tarafta baya ses var.

Kazanan: Vita

 

8. Yazılım

8

Yazılımdan kasıt, daha ziyade işletim sistemi elbette. Sony yıllardır konsollarına doğru düzgün bir işletim sistemi çözebilmiş değil. Xross Media Bar garabetinden sonra, Vita ve PS4 için güzel adımlar attılar. Ama dürüst olmak gerekirse, 3DS’in arayüzü ve kullanımı çok daha ferah.

Kazanan: 3DS

 

9. Multimedya

9

İki platformda da Netflix, Hulu gibi uygulamalar var. Evet, 3DS’te Netflix var gerçekten. Güncel olarak ikisini de deneyebilmiş değilim açıkçası. O yüzden hangisinde daha iyi çalışıyor, bir şey diyemeyeceğim. Fakat Vita’dan müzik de dinleyebilmek mümkün. O yüzden, burada da bir tık da olsa, Vita önde.

Kazanan: Vita

 

10. Online

10

Bu kategori çok garip. PSP ve DS için konuşuyor olsak, tartışmazdım bile, ödül direkt Sony’ye giderdi. Yalnız Vita’nın online özellikleri inanılmaz tahmin edemeyeceğiniz şekillerde sorunlu. Evet, 3G’li modeller var, ama sorun zaten bağlanabiliyor olmak değil, bağlanınca gördükleriniz. Oyun indirirken pek sorun yaşamadım, ama PSN’e bağlanamama problemleri gırla başıma geldi. Oyun alırken bir anda atması, oyun esnasında kapanması… Aynı zamanda Store’u gezmek de dert. Nintendo’nun eShop’u ise tertemiz.

Kazanan: 3DS

 

11. Yan Fonksiyonlar

11

Remote Play bu kategoride büyük artı. Memleketin internet hızlarında zaman zaman işkenceye dönse de, hemen hemen tüm PS4 oyunlarını Vita’ya stream edebiliyor olmak, şu an için aletin en büyük artısı zaten. 3DS de Amiibo okuyabiliyor, ama onun kendinden başka bir şeye hayrı yok. Onun haricinde ikisinin de kamerası falan var, ama yani, yıllardır bir iki AR oyunundan başka hiçbir yerde kullanılmıyor o yüzden sözünü de etmek istemiyorum pek.

Kazanan: Vita

 

12. Geriye Dönük Uyumluluk

12

Vita zaten selefinden farklı bir medya kullanıyor. Dolayısıyla fiziksel geriye dönük uyumluluğu mümkün değil. 3DS’in ise tam teşekküllü bir geri uyumluluğu var. Tek sorun, DS bölge sınırlamasına sahip değildi, ama 3DS öyle. Dolayısıyla bir DS kullanıcısıysanız, illa ki arşivinizde olan Amerika ve Japonya menşeli oyunları 3DS’te oynayamıyorsunuz. Ama bunun lafı bile edilmez, zira fiziksel geri uyumluluğun haricinde 3DS’te bir de Virtual Console diye bir hadise var.

Kazanan: 3DS

 

13. Oyunlar

13

Geldik en kritik kategoriye. İki konsolun da oyunlarında ağır bir Japonya hakimiyeti var. O yüzden önce bir onu netleştirelim, her halükarda iki platformun da en iyi oyunları listesini Japon oyunları dolduruyor olacak. Onun haricinde, iki platformun oyunları iki farklı noktada kümeleniyorlar. Vita’da daha ziyade indie PC oyunlarının çok iyi portları var. Hotline Miami, Thomas Was Alone, Don’t Starve gibi oyunların Vita sürümleri belki de en iyileri. 3DS’in ana satış noktası ise elbette Nintendo’nun kendi oyunları. Pokémon, Zelda, Mario ve tabii ki Fire Emblem gibi serileri başka hiçbir yerde bulmanız mümkün değil. Bunun aksine, Sony’nin Vita’ya yaptığı iyi oyunları bir elin parmaklarıyla sayabiliriz.

Üçüncü parti desteği konusunda ise Vita tarafında daha Batı kaynaklı, 3DS konusunda ise daha Doğu kaynaklı oyunlar görmek mümkün. Professor Layton, Inazuma Eleven, Ace Attorney, Project X Zone, Bravely Default gibi seriler var 3DS’te. Bu konuda bir DS değil, hiç kimse bir DS olamayacak; ama en azından 3DS’inizin başına geçtiğinizde hiçbir zaman “oynayacak yen ibir şey yok mu yahu?” diye sormanız mümkün olmuyor. Vita’da ise durum daha içler acısı. Birincisi, üçüncü parti münhasır seri neredeyse yok. Olanlar da Japonya’dan çıkmıyor. Yalnız bazen, arada bir, ana konsol oyunlarının çok güzel portları geliyor. Grim Fandango Remastered, Broken Age, Borderlands 2… Ayrıca Plus üyesi olanlar da zaten bir şey yapmadan ayda iki üç oyuna kavuşuyorlar. Onlar kurtarıyor biraz fiyakayı, ama işte, sonuç yine de çok değişmiyor.

Kazanan: 3DS

 

Son Sonuç

3DS: 5 – Vita: 7!

Rakamlar ‘Vita’ diyor. Ama bu kılavuzu sonuna kadar okuduysanız, siz kategorilerden arasından kendiniz için önemli olanları sıyırarak bir karar vermişsinizdir. Ben iki cihazdan da bir hayli memnunum. Hatta ayıptır söylemesi, yazarken biraz canım çekti, sanırım ikisini de döndüre döndüre oynayacağım biraz!

 

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.