“Video oyunlarının babası” gibi bir titri, kolayca dağıtmak mümkün değil. Pek çok alanda olduğu gibi, video oyunlarında da birçok farklı öncül tespit etmek mümkün. Amerikan fizikçi William Higinbotham’ın bir osiloskop kullanarak yaptığı Tennis for Two’dan başlayabiliriz mesela bunları takip etmeye, o zaman orijin senesini 1958 yapıp, saygıyı Higinbotham’a teslim etmemiz gerekir. Ama siz de biliyorsunuz, öncülük böyle bir şey değildir. Higinbotham bildiğimiz kadarıyla Tennis for Two’yu yaparken bir janr kurmak, bir yol açmak derdine değildi; onun istediği tek şey laborotuara gelen konukları meşgul etmekti. Ralph Baer için böyle bir şey söylemek mümkün değil. Baer, bilinen her kaynağa, elde edilen her dataya göre video oyunlarını bilerek, isteyerek ve bugünki geldikleri yeri ucundan kıyısından hayal ederek işe başladı.
Almanya doğumlu Baer, Nazi işgalinden kaçıp Amerika’ya gelen yüz binlerden biriydi. O yüz binlerin pek çoğu gibi, o da kendine Amerika’nın teknoloji ve bilim alanındaki ileri marşında ön sıralardan yer buldu. Ağırlıklı olarak savunma işleri yapan Sanders Associates şirketinde çalışan Baer, televizyonun fiyatı düşüp eskinin lüks cihazı evlere daha rahat girmeye başlayınca “başka bir şeyin mümkün” olduğunu fark etti. Bu TV ekranları pek çok iş için kullanılıyordu, neden üzerinde oyunlar oynanmasındı?
1966’da bu konseptini dört sayfalık bir fikir belgesi olarak üstatlarına sundu. Sanders projeye onay verdi ve Baer, yaklaşık 2500 dolara ilk prototipi yaptı. Brown Box adı verilen prototip, 1971 yılında Magnavox şirketine satıldı ve Odyssey adını alarak, ilk video oyun konsolu oldu. Baer’in “Table Tennis” adlı bir fikri, 1972’de Nolan Bushnell’e ilham oldu ve Bushnell, Pong’u yarattı. Odyssey sadece televizyonda yarattığı ışıkların kontrolüne olanak veriyor, kendi içerisinde bir oyun kurallarıyla gelmiyordu; televizyon ekranına binbir türlü “board” yapıştırmanız gerekiyordu. Pong kendi kurallarıyla gelen bir şey olduğundan, haklı olarak ilk video oyunu olarak aldı tarihteki yerini. Fakat bu yine de, Baer’in endüstrideki inanılmaz önemine halel getirmedi…
Ralph Baer, geçtiğimiz saatlerde hayata gözlerini yumduğunda 92 yaşındaydı. Rodalben doğumlu mucit, ömrünün çoğunu geçirdiği New Hampshire’de vefat etti. 150’nin üstünde patentli icadı olan Baer’e 2004 yılında ABD hükümeti tarafından “hem eğlence, hem de eğitim dünyalarında bağlantılı kullanımları, uygulamaları ve mega-endüstrileri bulunan interaktif video oyunlarının yaratılması, geliştirilmesi ve ticarileştirmesi alanlarında yenilikçi ve öncü çabaları” nedeniyle Ulusal Teknoloji Madalyası takdim edildi. 1922 doğumlu Baer, arkasında üç çocuğunu bıraktı.
Ruhu şâd olsun.