2009’da Avatar’ın gişe rakamlarına bakıp hissettiklerimi anımsamaya çalışıyorum. Avatar pek çok yönden izleyicinin baya egzotik hayvan muamelesi yaptığı bir şeydi. 3D teknolojisini geri getirip daha rafine bir şekilde koymuştu önümüze ve herkes bu oyuncağa bir tur da kendi binmek için gitmişti salonlara. Sonra 2012’deki Avengers’ı düşünüyorum. Orada da bu kadar çok süper kahramanı kimsenin aynı anda ekranda görmediği gerçeği vardı. Rekorlar gelmişti, ama kimse şaşırmamıştı açıkçası. Alkış tutup, “vay arkadaş, Joss Whedon bu kadar izlenmeye alışık değil lan?” diye düşünüp dağılmıştık.
Jurassic World’ünki bunlardan bambaşka bir başarı oldu. İlk haftasonunda dünya çapında 500 milyon doları geçen tek film olmakla kalmadı, bu sırada ABD’de Avengers’ın, uluslararası arenada da Harry Potter’ın rekorlarını bertaraf etti. İkinci haftasonuna girerken de ne düşük Metascore’u, ne de ortalamanın üstü kullanıcı puanları durduramadı. Jurassic World ikinci haftasonunda ABD içinde 102 milyon dolar, yurtdışında ise yaklaşık 300 milyon dolar hasılat yaparak, toplam gişesini 981.3 milyon dolara çekti.
Bu sırada da Inside Out’ı resmen harcadı arada. Pixar’ın filmi stüdyonun tarihinde Toy Story 3’ten sonra yaptığı en büyük açılış olup ABD’de 91 milyon dolar, yurtdışında da 41 milyon dolar olmasına rağmen firmanın Amerika’da bir numara olarak listelere giriş yapmayan ilk filmi olmak gibi talihsiz bir onur elde etti. Bu arada ekleyelim, filmin zayıf uluslararası gişesi sizi yanıltmasın, daha henüz Birleşik Krallık, Hindistan, Japonya ve en önemlisi Çin gibi pazarlarda açılış yapmadı.
Peki Jurassic World bundan sonra nereye gidecek? Geçen seferki tahminim hunharca boğazıma tıkıldığı için bir şey söylemeye çekiniyorum, ama 1 milyar dolar barajını en hızlı geçen film rekorunu Furious 7’den devralacağı artık aşikar. Film ikinci haftasonunda gişede yaklaşık %50’lik bir düşüş yaşadı ve Japonya hariç giriş yapmadığı pazar da kalmadı. Muhtemelen Avengers: Age of Ultron’u geçecek, Furious 7’ye de ciddi bir tehdit yaratacaktır kendisi. Senenin sonunu bir numarada kapatır mı? Orası meçhul. Hep birlikte göreceğiz!
9 Comments
91 Milyon Dolar ile haftanın ikincisi olmak.Bu nasıl bir yıldır
anlayamadım.İnsanlar da ne kadar dinazor görmeyi özlemiş onu da
çözemedim:D
Sen bir civil war’a da eleştiri yazısı yazsana deliklerinin hep tersi çıkıyor bir rekor da o kırsın 😀
bilindik senaryo ne olacağını hepimiz biliyorduk zaten;
*adaya gidiş ve adayı geziş
*dinazor kaçması ve yakalayamama
*dinazordan kaçma ve son olarak adadan kaçma
sinemaya gidip izlemeye değer miydi bilinmez ama bu tarz görsel efekt kasan filmler 3D ve imax’de iyi gidiyor. jurassic park 1’in 20 yıl sonra başka bir yönetmenin eklediği ufak değişikliklerle gösterime sürüldüğü bir film.
tartısılması gereken burda su: bu formul yanlıs mı? eleştirirken yeni formul bulabilen var mı? ama asıl önemlisi senaryonun bu oldugunu bile bile gidiyorsak filmden ziyade aslen bizlerin tartısılması lazım. bence jurassic world ne oldugunu tamamen bilen bir film. ne oldugunu film içinde defalarca acıkladıgı konusma var. film bu konuda dürüst ve bizlerinde özlediği tat bu. ben filmden beklediğimi alarak cıktım. beklentimiz daha baska ne olabilirdi ki bu filmden zaten?
Evet katılıyorum film oldukça dürüsttü, senaryoyu neler olacağını hepimiz biliyorduk. Bence bu kadar gişe yapmasının da en önemli nedeni JP döneminde çocuk olanlar aynı hisleri yeniden yaşamak ve yaşatmak istedikleri için aldılar çocuklarını, yeğenlerini JW e gittiler. Tabi 3D olması görsel şölen yaşatması da oldukça çekici kılıyor.
Jurrasic World’ü imax 3d izledim. Gerçi 3d nin d’si bile yoktu, o ayrı konu. Ben çok beğenmedim. Ortalama bir film olabilir ama bir şeyi çok iyi yaptı Jurrasic world. İlk filme çok iyi bir saygı duruşunda bulundu. İnsanlara o ilk filmin nostaljisini yaşattı bir şekilde. Bu da gişede karşılığını buldu. Kısaca ilk filmin ciddi bir ekmeğini yedi bu film.
Sana inat bi daha gidicem
An itibariyle Avengers’ı ikinci haftasonu toplamında da geçerek 106.59m $ ile ikinci haftasonunda en çok hasılat elde eden film oldu..
Film başlarken, ilk parktan bu yana neler oldu, mevcut hale nasıl gelindi gibi konulara 5-10 dakika bile yer vermiş olsa giriş bakımından daha doyurucu olabilir ya da senaryoya biraz derinlik kazandırabilirdi. Giriş ve final bölümleri oldukça vasat bir yapıda işlenmiş. Filmde geçen diyalog sayısı bile çok çok az. Hele o son çare olarak başvurulan yöntem sonrası kızımızın koşarak T-Rex’in önünde kalabilmesine, H. Bolt bile şaşırmıştır. 😀 Gişe de başarılı olmasının sebebi ilk filmi izlemiş olan o zaman ki çocuk ve gençlerin tekrar bu nostaljiyi yaşamak istemesinden kaynaklanmış olabilir. Bunun yanında dinozor olgusunun daima ilgi çeken bir unsur olduğunu da hesaba katmak gerek.