Kolektif popüler bilincimizde ve bir nebzeye kadar verilen eğitimde; muhtemelen ceddimizin mazimizin diğer parçaları kadar çekici olmadığı için son dönem Osmanlı tarihi çok oturaklı bir yer tutmaz. Fermanlar ve meşrutiyet ilanları, aralara ayaklanmalar serpiştirilerek üstün körü anlatılır. Halbuki eğer tarih alanını günümüzü anlamak ve yorumlamak için daha sağlam bir zemine varma çabası olarak kabul edeceksek, son dönem Osmanlı İmparatorluğu’nu bilmek, 15. yüzyılda dedelerimiz hangi antlaşmayla toprak kazanmış öğrenmekten şüphesiz daha kıymetlidir.

Üstelik, daha enteresan aynı zamanda. Zira elimizde on beş, on altı, hatta on yedinci yüzyıldan aşırı detaylı kaynaklar yok. Fakat Osmanlı İmparatorluğu’na güneş yirminci yüzyılın başında battı. Bırakın fotoğrafları, inceden video kayıtları bile ortaya çıkmaya başlamıştı; bu da sadece devlet erkanı ve paşa torunlarının ne yaptığını değil, yaşayan tarihin nasıl yazıldığını da okuma fırsatı veriyor insana.

16107153_1845886272293545_5552201222701118203_o

Eğer yukarıda söylediğim herhangi bir şeye içten coştuysanız, ANAMED’in 26 Ocak’ta başlamış ve 1 Haziran’a kadar ev sahipliği yapacağı Yusuf Franko’nun İnsanları sergisine mutlaka gitmeniz gerekiyor. Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay’ın yaptığı ve Ömer M. Koç koleksiyonunda yer alan işlerin sunulacağı sergi, Osmanlı’da modern muadilleriyle dış işleri bakanlığından PTT genel müdürlüğüne pek çok farklı noktada görev almış bürokrat Yusuf Franko Paşa’nın karikatürlerine yer verecek.

Franko’nun karikatürlerinin, Osmanlı bürokrasisinde kilit rol almış bir adamın psikozuna; dolaylı olarak da dönemin hissiyatına bir kapı açacağı, bu yüzden de içine çekmesi feci keyifli bir şey olacağı bariz. O yüzden gitmenizi o bakımdan, samimi bir biçimde öneriyoruz. Ama onun da ötesinde, şöyle bir bencil hissiyatımız da var: Serginin metin yazarlığını K. Mehmet Kentel üstleniyor. Kendisi benim dünyada en süper bulduğum ilk 5 insandan biri olması haricinde, vakti zamanında Geekyapar’a da kalem dokundurmuş bir insan. O yüzden bir taraftan felaket samimiyetsiz bir kıvançla da sizi sergiye yönlendirmek istiyoruz. Fırsatı olan varsa, kesin gitsin, şöyle bir mutasarrıf karikatürü ne oluyormuş içine çeksin! Facebook sayfası şurada!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.