Hadi güzel bir şey yapalım. Hadi gelin, beraber, kitlefonlaması kullanarak, cümbür cemaat, birkaç yüz kişi birlikte sanat yapalım. Hadi elinizi cebinize atın, iki sigara paketi ila bir karton sigara arasında bir meblağı çıkın ve vakti zamanının Medici‘leri gibi, Katolik Kilisesi gibi sanatın velisi olun, vasisi olun, etkeni ve tezgeni olun. Eğer “peki proje ne?” diye soracak olursanız, bırakalım Özümcan ve Efe anlatsın.

FonGogo sayfaları burada. IndieGoGo sayfaları burada.

Toplumun farklı kesimlerinden seçilmiş 10 farklı kişinin 10’ar tane portresini çekeceğiz. Bu portrelerden ilkini çekerken, modellerimize geçmiş deneyimleri, onları mutlu eden ya da derinden etkileyen olaylarla ilgili birçok psikolog ile görüşerek hazırladığımız soruları sorarak özlerini ortaya çıkarmalarını sağlayacağız. Sonraki dokuz portrenin çekimi ise proje başlangıcından itibaren 2-3 aylık süre içerisinde bizim belirleyeceğimiz rastgele günlerde ve saatlerde olacak. Böylece söz konusu on kişinin onar adet portresinden elde ettiğimiz basılı veri, üst üste konularak bir kişinin hayatındaki gelişmelerden özünün nasıl etkilendiğini yansıtacak.

Bu sayede sergimize gelen bir ziyaretçi,  belki de hayatı boyunca asla karşılaşmayacağı birinin yüzündeki yaşanmışlığın izlerini sürebilecek, hepimizin tanık olduğu olayları adeta bir tarih kitabı okur gibi modellerimizin çehrelerinden okuyabilecek. Bu projenin ideası, insanların artık birbirinin yüzüne dahi bakmadığı, kendilerine mobil cihazları vasıtasıyla sanal bir gerçeklik kurdukları son on beş yıllık süreçteki sosyal iletişimsizliğe dikkat çekmek.

Çevresinde gelişen olayların izlerini 4-5 inç ekranlara hapsetmeyi alışkanlık haline getiren ve bu olayların etkilerini de ancak kendisinde veya yakın çevresinde gözlemleyebilen günümüz insanı, bu sergi vasıtasıyla hepimizi etkileyen olayların aynı topraklar üzerinde yaşayan fakat birbiriyle karşılaşması belki de mümkün olmayacak çehrelerdeki izlerini görebilecek.

Sosyoloji, psikoloji ve fotoğraf sanatı adına büyük farkındalıklar yaratacağına inandığımız bu proje kapsamında, fotoğraf stüdyosu kiralamak, arka fon ve gri kart satın almak, proje için uzun araştırmalarımız sonucu karar verdiğimiz özel bir ışığı yaptırmak, bir adet ışıkölçer satın almak, projenin işleyişi sırasında sağlamak zorunda olduğumuz kumanya ve modellere içecek ikramı gibi giderleri karşılamak, projenin tanıtım görselini tasarlatmak, poster ve afiş bastırmak, fotoğrafları A2 boyutunda bastırmak ve son olarak bu fotoğrafları çerçeveletebilmek için 8.000 TL paraya ihtiyacımız var.

Destekleriniz sayesinde zorlu bir projelendirme ve araştırma aşamasından sonra yoluna baş koyduğumuz bu sergiyi açabilir, insanlara çevremizde olup bitenleri inceleyebileceğimiz çok daha sahici bir pencere sunabiliriz!

En içten teşekkür ve sevgilerimizle,
Özümcan ve Efe

Ne dersiniz? Hoşunuza gider mi böyle bir projenin hamisi olmak? Gidiyorsa, tekrar hatırlatalım: FonGogo sayfaları burada. IndieGoGo sayfaları burada.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.