Herhalde üzerine mutabık kalabiliriz, gitar en güzel enstrüman, değil mi?

Piyanonun yeri ayrı. Asırlarca besledi bizi. On sekizinci yüzyıldan beri onun cam gibi tınılarıyla eğliyoruz kendimizi. Davul desen, zaten insanoğlunun muhtemelen ilk icat ettiği enstrüman. Müzik yapmaya başladığımızdan beri onun arkasında ritm tutsun diye sağa sola vuruyoruz. E üflemeli çalgılar apayrı bir diyar zaten; saksofon seksi, borazan uçarı, flüt hulyalı, zurna halaylı… Ama gitar bir başka.

Bir kere mazisi bir başka. Kelimenin tarihinden gireyim diyorsun, etimoloji seni İngilizce’nin guitar‘ından alıp, İspanyolca’nın guitarra‘sına atıyor, oradan Arapça’nın qitara‘sına koyuyor, en sonunda Antik Yunan’taki kithara‘dan çıkıyorsun. 3000 senelik resim ve yazıtlarda gitara benzeyen enstrümanlara bahisler, atıflar, tasvirler var. Atası lavta ile ud kabul ediliyor. Orta Çağ’dan beri bizimle olduğu sanılıyor. Elbette, İberya yarımadasından, İspanyolların elinden yayılıyor bugün bildiğimiz hâli. Oradan buraya zıplıyor.

Her alan, kendisine göre yorumluyor elbette. Biz de zaten bu playlist’te ona dikkat ettik biraz. İsmi de oradan geldi. Gitar şarkıları diye çıkılan yolda insan çok garip yerlere sapabiliyor çünkü. Bir taraftan Chet Atkins diye bir efsane var mesela, Tommy Emmanuel, Django Reinhardt. Öte tarafta, Latin Amerika’nın kahramanları var. Jorge Cafrune örneğin, ki listemizin enstrümantel olmayan tek şarkısı onun. Joaquin RodrigoFernando Sor. E yeni çocuklar da var. Jake Shimabukuro, Rodrigo y Gabriela… Elimiz bir defa dalınca, bir noktada Özdemir Erdoğan ve Erkan Oğur‘dan da bahsetmek zorundaydık üstelik.

Ve tüm bunların en enteresan, güzel tarafı ne biliyor musunuz? Açın okuyun, bu listedeki herkesin enteresan bir hayat hikayesi var. Suikaste kurban giden, olmadık trafik kazasında ölen, yok yerden bir yerlere giden, aykırı. Dünyanın en saf enstrümanını çalanların hikayesi hep çetrefilli. Ve o çetrefilli hikayelerden geçerek yaptıkları her tel dalgası, bir parça iz taşıyor arkasında. İyi de yapıyor. Bize dinlemesi kalıyor.

Buyurun. İyi dinlemeler.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.