Çizgi roman sayfalarında doğan süper kahramanları filme uyarladığınız zaman ilk olarak çözmeniz gereken problem kostüm olur genelde. Çünkü çizgi roman sayfaları canlı renklere, abartılı çizgilere ve şaşalı tasarımlara alışkındır. Onu aynen gerçek dünyaya aktarmanız bazı kostümler için fiziksel olarak imkansızdır, bir takım başka kostümler için de aktarabilirsiniz, ancak aktarmak istemezsiniz.
Ancak öte yandan, süper kahramanların en kilit ve mühür özelliklerinden biri kostümleridir. Pek çok kahraman için adlarından çok bilinen bir şeydir kostüm. Rengi, takıları, ufak tasarım detayları… Çoğu Marvel sever örneğin, Wolverine’in gerçek soyadını bilmez; ama o sarı-mavi uzun kulaklı kostümü iki yüz elli metre öteden görse bağırır “Toprağım Wolverine!” diye. Bu yüzden filme uyarlanırken de, bir yere kadar, aktarılmak zorundadır.
Bunun için Hollywood bugüne kadar birkaç metod sergiledi. Bir tarafta Singer‘ın X-Men filmlerinde örnek olduğu “kostümü falan takmayın abi, giyin deri ceketleri” ekolü vardı. Bir tarafta Nolan-Snyder dünyasından gelen “bir takım karakteristikler olsun, ama karanlık olsun, gerçekçi olsun” ekolü belirdi. Çok az da olsa Scott Pilgrim / Kick-Ass gibi örneklerde çizgi romanın estetiğini absürtlüğe dokunmadan taşıyan örnekler de gördük.
MCU işte bu ekoller arasında top oynadı yıllarca. Daha doğrusu, oynamış, çünkü bu üç ağaçtan da meyve kopardığını biz şimdi bu muhteşem çalışmayı görünce anladık. Facebook ve Instagram üzerinden Accurate MCU adıyla hizmet veren müthiş sayfa, 23 Marvel karakterinin çizgi romanlardaki görsel hâliyle, MCU’daki görsel hâlini kıyaslamış. Şimdiden uyaralım, bazılarında bir takım akıl hataları var. Mesela Hawkeye’ın mukayesesi, filmlerden sonra yapılan redizayn üzerinden yapılmış. Batroc örneğinde filmde hiç belli olmayan bir renkte üst vurgulanmış. Drax’in çizgi roman hâli diye çizgi film hâli alınmış. Yani sıkıntılar mevcut. Ama emek yine de had safhada, alınan keyif de baya yüksek.
Buyurun, tepe tepe. İyi parmakla kaydırmalar.