4. Hobbit Filmlerinin Mutfağında Da Vardı
Peter Jackson ile ilişkisi yüksek düzeyde olan Serkis, mevzu Hobbit filmlerini çekmeye geldiğinde sadece kamera önünde durmadı. Üç Hobbit filmi için de İkinci Ünite Yönetmenliği yaptı. İkinci ünite yönetmeni dediğimiz adam, ana aktörlerin kamera önünde olmadığı çekimleri yapar. Yani dublör ağırlıklı aksiyon sahneleri, ara geçiş sekansları onlardan sorulur. Andy Serkis Hobbit filmi için tüm bunların başında durdu.
5. Kendi Motion-Capture Danışmanlık Şirketini Kurdu
Sadece motion capture performanslarının ciddiye alınmasında oynadığı rol yetmedi Serkis’e. Kendisi gibi İngiltere bazlı bir danışmanlık ve sinema şirketi kurdu. The Imaginarium Studios adı altında 2011’de kurulan şirket, o tarihten bu yana pek çok filme performans yakalama ve mo-cap sahneleri için fikir verdi, deneyim paylaştı. Bu filmlerden ikisi bu sene çıkan Godzilla ve Serkis’in de bir parçası olduğu Avengers: Age of Ultron. Ki Age of Ultron demişken…
6. Dört Devasa Geek Franchise’ında Rol Aldı
Bu çok fazla kişiye nasip olmaz. Geek’lerin gönlünde yatan bazı ikon isimler vardır. Örneğin hem Matrix, hem Yüzüklerin Efendisi, hem V for Vendetta hem de Captain America’da oynayan Hugo Weaving. Andy Serkis’in de Weaving’den aşağı kalır yanı yok. Kendisi şu ana kadar iki devasa geek franchise’ında oynadı (Planet of the Apes ve Lord of the Rings), ikisi de yolda (Avengers ve Star Wars). Bizim buraların kralı yani kendisi anlayacağınız!
7. Motion-Capture Oyunculuk Konusunda Devrim Yaptı, Çığır Açtı
Serkis’in en önemli yönü de bu. Artık yavaş yavaş tüm alanlarda motion-capture normalleşiyor. Hulk’tan tutun da Smaug’a kadar pek çok sıradışı karakterin arkasında gerçek bir performans var artık. Bunun yolunu açan Serkis oldu. Onun Gollum performansı, hemen hemen işle alakalı herkesin bu oyunculuk şeklini ciddiye almasını sağladı. Artık motion-capture sadece oyunlar için kullanılan, niş bir teknik değildi. Motion capture ile ciddi performanslar, önemli nüanslar da yakalanabilirdi.
Serkis bunu Caesar ile iyiden iyiye pekiştirdi. Onun hem Yüzüklerin Efendisi, hem de Rise of the Planet of the Apes’de gösterdiği performans, normalde motion-capture’ı kaale almayan kurumların bu konuda ödül kategorileri açmasına, ya da hiçbir şey değilse bunu ciddi değerlendirmeye almasına sebep oldu. Kendi açtığı danışmanlık şirketiyle de dört bir yana bu deneyimi yayıyor ve her röportajında aynı şeyi söylüyor: “İsterseniz makyaj ve kostüm gibi önceden ayarlanacak şeylerle süsleyin, isterseniz çekimden sonra eklenecek piksellerle. Aktörün performansının esası aynıdır…”
3 Comments
kesinlikle katılıyorum. bu adam bir harika dostum.
Sonuna kadar katılıyorum ve şu harika videoyu öneriyorum
http://teamcoco.com/video/andy-serkis-caesar-gollum
Son paragrafta söylediğin gibi, hakkı yavaş yavaş teslim ediliyor. Artık talk showlarda, programlarda, medyada daha bir görünür oldu. En büyük başarısı mo-cap’i sinemada yoktan var etmiş olması, bu şekilde bir sektör ve isim yaratması. Artık bütün büyük filmlerde parmağı var kendisinin. Severek izliyoruz.
Bütün yüzü görünmeyen gizli kahramanlara selam olsun… (Serkis kadar büyük olmasa da Ray Park için de böyle bir dosya bekliyoruz..)