Video oyunları an itibariyle tam bir 1960’lar sinemasına benzer hâldeler. Bilen bilir, özellikle 20’lerden 50’lere kadar büyük stüdyoların tekelinde olan sinema endüstrisi, 60’larda biraz daha gevşemeye başlar. Eskiden yıldızlarına 5-6 filmlik, on yıllık kontratlar imzalatan stüdyolar, biraz ellerini eteklerini çekerler. Bir anda bağımsız stüdyolar belirmeye başlar teker teker, aktörler ve yönetmenler için biraz daha hareket alanı oluşur. Ama yine de büyük oranda üstünlük dev firmalardadır. Onlar senede onlarca film çekip yayınlar, büyüdükçe büyürler…

Oyun endüstrisi de bu şekilde şu an. EA, Activision, Ubisoft gibi firmalar var. Bunlar, senede milyar tane oyun ürettiriyorlar alt kategorilerine. Sadece Ubisoft Montreal bir sene içinde yirmi beş IP’ye falan koşuyor muhtemelen. Ahtapot gibi firmalar bunlar, her daldan bir meyve koparıyorlar.

Ama arada bazı, neredeyse “auteur” titizliğinde çalışan yerler de var. Bu stüdyoların yaptığı oyunları tanımak mümkün. Varoluşlarının çoğunu belli başlı oyun serilerine harcayan stüdyolar bunlar. O serileri imza hâline getirmiş, son birkaç senedir o serilerden başka bir şeyle uğraşmayan stüdyolar. Biz bugün onları listeleyelim dedik.

Şimdiden uyaralım, Valve’ı listeye almadık. Zira Valve Half-Life ve Portal gibi iki sapasağlam FPS IP’sine sahip olduğu gibi, üstüne üstlük Counter-Strike, DOTA 2, Team Fortres 2 ve Left 4 Dead gibi multiplayer serilerle uğraşıyor. Tüm bunları geçtik, zaten adamların yıllar sonra herhangi bir oyunuyla değil, yaptıkları dijital dağıtım sistemiyle hatırlanacaklarına emin gibiyiz.

Bunun dışında anlaştıysak, buyurun başlayalım!

 

Bethesda Game Studios

Skyrim

Hangi seri(ler) ile ünlü?: The Elder Scrolls, Fallout
Başka oyunları var mı?: Neredeyse yok. Stüdyodan bağımsız olan dağıtımcı firma id ve Arkane Studios gibi isimlere sahip, o yüzden Bethesda Softworks adı altında Rage, Dishonored gibi oyunlar çıkıyor bazen. Ama BGS söz konusu olduğunda, adamların 2002’den beri sadece 2 seriyle uğraştıklarını görüyoruz. Elder Scrolls ve Fallout.
Tekil bir tarzları var mı?: Kesinlikle. Bir Bethesda oyununu diğerlerinden ayıran onlarca şey var. Bunların bazıları kötü -donuk bakışlı insanlar, kötü seslendirme-, bazıları ise çok iyi -tonla gizli içerik, muhteşem dünyalar, uçsuz bucaksız coğrafya-. Bunlar yüzünden Fallout 3 için herkes “Fallout dünyasında geçen Oblivion” demişti zaten.
Bu tarzı kırdılar mı?: Henüz hayır.

 

Blizzard Entertainment

DIablo-3-Xbox-360-2

Hangi seri(ler) ile ünlü?: Starcraft, Warcraft ve Diablo.
Başka oyunları var mı?: Heroes of the Storm, Hearthstone ve Overwatch. Bunların hepsi son iki sene içerisinde duyuruldular ve sadece bir tanesi (ki o da Warcraft evreni dahilinde ufak bir oyun) piyasaya çıktı. Yani ucu ucuna bu kategoriye dahiller, seneye bu listeyi yaparsak kriterleri kırabilirler.
Tekil bir tarzları var mı?: Görsel olarak Warcraft III’ten beri yaşlanmayan bir “çizgi filmimsi” lisan belirlediler, her oyunlarına da uyguluyorlar. Oynanış mekaniği ya da dünya tasarımı olarak bir tarzları yok, fakat prensip olarak her oyunu “öğrenmesi kolay, ustalaşması zor” çizgisinde yapmaya çalışıyorlar.
Bu tarzı kırdılar mı?: Onu kırmadan önce, kafalarını kıracak bir yapıları var, bkz: Titan, Nomad, WarCraft Adventures…

 

Creative Assembly

Total War Rome 2

Hangi seri(ler) ile ünlü?: Total War
Başka oyunları var mı?: Stormrise ve Alien: Isolation. Bu iki tek seferlik oyunun haricinde Total War’ın spin-off’ları kabul edilen Spartan: Total Warrior ve Viking: Battle For Asgard’ı yaptılar. Fakat genel olarak son on beş yıldır odak noktaları Total War serisi.
Tekil bir tarzları var mı?: Yok. Total War serisi içerisinde bir bütünlükten söz etmek mümkün, fakat bu genel olarak aynı serinin oyunlarında gözüken şeylerden ibaret bir bütünlük. Yaptıkları diğer oyunlar tematik, mekanik ve görsel olarak çok, çok farklı işlerdi.

 

EA Digital Illusions CE

Battlefield-4-review

Hangi seri(ler) ile ünlü?: Battlefield, Mirror’s Edge
Başka oyunları var mı?: Şimdilerde Battlefront’u yapıyorlar. Onun dışında EA içerisinde görev adamlığı rolleri de var. Medal of Honor’dan Need for Speed’e kadar pek çok oyunun multiplayer’ına, yapım sürecine ufaktan katkılar sağladılar.
Tekil bir tarzları var mı?: Evet. Mirror’s Edge’e bakıp, “yok” demek mümkün, fakat Battlefield’ın oynanış mekanikleri onların alametifarikası. Bunun haricinde her zaman teknik kısma çok önem veren bir firma oldular ki, Frostbite motoru bunun nişanesi.
Bu tarzı kırdılar mı?: Mirror’s Edge tematik olarak tarzın kırıldığı yerdi, fakat görsel lisan ve perspektif olarak yine birinci kişi kamerasının kullanılması DICE’ın şahsi raconundan ileri geldi. Yani bu sorunun cevabı hem evet, hem de hayır.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

6 Comments

    • Yiğitcan Erdoğan Reply

      sam & max, monkey island, poker night, walking dead, wolf among us, game of thrones, borderlands… az oyun değil bunlar. 😀

      • belli bir tarzı bozmadan işlemek konusunda epey başarılılar ama. yine de haklısınız. az oyun denilemez 🙂

  1. Knight Online’da zamanının ekol olmuş online oyunlarındandı özellikle pk sı hala en iyi oyunlardan biridir kaç yıllık oyun olmasına karşın.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.