Animasyonlar ve bize kattıkları… Hepsinin çok ayrı yeri ve çok ayrı değerleri var. Özellikle de aşina olduğumuz kültürlerden uzaktaki uygarlıkları bize tanıtanların keyfi çok da farklı çıkıyor sanki, ne dersiniz?
Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören ülkemizin bu klişe bilgisini yıllardır akıllarımıza kazımış olmamıza rağmen, yarısından büyük bir kısmını kapsayan Asya hakkında neden bu kadar az konuşuyoruz acaba? Bu doğu kültürünün animasyonlarına sadece animeleri sayarsak elbette büyük haksızlık etmiş oluruz. Zira aynı şekilde batı toplumlarının da Asya kültürünü ele alan birçok animasyona sahip olduğu gerçeği var, yalnızca çekik dostlarımız (vay canına ne kadar da ırkçıydı bu söz böyle) bu konuda yoğunlaşmamış yani. Yapım ekibiyle tamamen batıya ait insanların yaptığı işlere de göz atsak mı peki? O zaman sizi “Asya animasyonlarına dört maddede ısınma turu”na doğru alalım efendim!
Kadınların Gücünü Küçümsemeyin! – MULAN
Disney Stüdyoları’nın elinden çıkan en başarılı animasyonlardan biri olarak ismini altın harflerle yazdıran Mulan, listemizin tek kadın kontenjanında. Böyle bir Asya animasyonları listesini Mulan’sız yazacağımı mı düşünüyordunuz gerçekten de? Hah!
Bizi kültürüne ısındırmayı çok kolay başaran Mulan, minik enstantaneler ile Asya’nın o eşsiz havasına resmen aşinaymışız gibi anlatıyor derdini. Tüm bunların yanı sıra bir de işlediği mesajlarla izleyicisini coşturuyor. E bir de Disney’nin “prenses” havasından sıyrılarak bir şeyleri gerçekten zorluklarla başaran Mulan, bu Asya kültürü misyonerliğinde pozitif bir pozisyona oturmayı başarıyor!
Ha bu arada, Agents of SHIELD’ın Melinda May’i Ming-Na Wen’in Mulan’ı seslendirmesi de ayrı bir keyif kaynağı bizce!
Göbüşün Gücü Adına! – KUNG FU PANDA
Biz Po’nun felsefesini anlayamamışız kuzum! İçindeki saf iyilik ile dünyanın ihtiyacı olan yegane pandaya yer açın! Hayır cidden yer açın, göbeği ile ilgili bazı problemlerimiz var zira…
Bir çocuğa en eğlenceli yoldan başka bir kültürü tanıtmak sanırım komedi ögesi içeren animasyonlar. Yaklaşık dokuz sene önce Kung Fu Panda geldiğinde aklımda vuku bulan düşünce buydu en azından. Ha belki küçük bir çocuk bunu izlerken her bir hayvanın kendince sembolik değerleri olduğunu çok rahat kavramayabilir ama her açıdan 7’den 70’e tüm izleyicilerinin bir şey bulabileceği, Asya kültürünü şahane tanıtan animasyonlardan biri kendisi!
Esprilerin, gitarların ve göbeklerin adamı Jack Black’in Po’yu seslendirişi de belirtmeden geçersek çok büyük saygısızlık ederiz bizce. Jack Black, sen bir harikasın!