7 Kocalı Hürmüz (2009)
Hürmüz, Lale Devri’inde yaşayan bir kadındır. Geçimini birbirinden habersiz 7 erkekle evlenerek onlardan aldığı harç ve hediyelerle sağlar. Evlendiği hiçbir kocasını sevmeyen ve birlikte olmayan Hürmüz bir gün Doktor Hüsrev’le karşılaşır ve ona vurulur. Hasta numarasıyla Hüsrev’i evine çağırıp tavlamaya çalıştığı gece bütün kocaları bazı nedenlerle Hürmüz’den şüphelenip Hürmüz’ün yaşadığı konağa gelirler ve Hürmüz her birini yardımcısı Safinaz’dan yardım alarak oyalamaya ve başından atmaya çalışır.
7 Kocalı Hürmüz orijinalinde bir tiyatro oyunu . Defalarca oynanmış ve sevilen bir oyun hatta. 1971’de de başrolünü Türkan Şoray’ın üstlendiği bir film örneği var. Yalnız 2009 yılında kadrosuna Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer, Mehmet Ali Alabora, Sarp Apak gibi isimleri katıp gelen 7 Kocalı Hürmüz oyunlardan ve 71 yapımı filmden daha farklı bir iddiayla beyaz ekrana yansıdı. Filmin yönetmeni ve senaristleri hikayeyi daha “kadın gözünden” anlatma iddiasında bulundu. Bana kalırsa bu bazı pürüzlerine rağmen kazanılan bir iddiaydı.
Türk komedilerinin ve müzikalinin enlerinden olan 7 Kocalı Hürmüz hem kültür hem komedi hem de müzikle bizleri ekrana kilitleyecek bir film.
Çalgı Çengi (2010)
Salih ve Gürkan, düğün, kına gecesi gibi organizasyonlarda müzisyenlik yaparak hayatını kazanan Ankaralı iki teyzeoğludur.İkili, bir gece ikinci sınıf bir düğün salonunda sahne almak için yola çıkarlar. Bodrum katında hazırlanırlarken, yanı başlarında işlenen bir cinayet olayına istemeden dahil olacaklardır.
Ahmet Kural ve Murat Cemcir’i hepimizin radarına sokan film Çalgı Çengi. Sonralarda Düğün Dernek gibi bence başarısız olan filmin de etkisiyle Sivas şivesiyle anılsa da bir şive komedisinin çok üstünde bir iş. Ton olarak da önceki ve sonraki benzerlerinden daha gerçekçi bir etkiye sahip. Listede belki de komediyi parmağıyla en net gösteren film.
İtirazım Var (2014)
Selman Bulut, bir zamanlar antropolojiyle ilgilenmiş eski bir boksör, şimdilerdeyse bir camide görev yapan sıra dışı bir imamdır. Bir gün camide namaz kıldırdığı sırada caminin içi silah sesleriyle yankılanır. İçeride bulunan kişilerden biri yere yığılır ve hayatını kaybeder. Olay yerine gelen polis ilk delilleri toplar ve araştırma süreci başlar. Selman Bulut bu olay sonrasında harekete geçer ve şüphelendiği kimi kişi ve durumların üzerinden davayı çözmeye karar verir. İp uçları birleştikçe mesele Selman Bulut için daha kişisel ve gizemli bir hal alır.
İtirazım Var hakkında gereğinden az konuşulan, yönetmeni gereğinden az değer gören bir iş. Sinematografik açıdan Türkiye’de az görülen kalitede. Konusu 75 milyonun hemen hemen tamamına hitap edebilecek kadar çok yönlü. Sherlock Holmes hikayelerinin ve Agatha Chistie romanlarının polisiye kalitesinden geri kalmayacak kadar da hakiki bir polisiye.
Finali belki listenin tonuna biraz ağır kaçacak bir filmle yaptık. Ama belki filmi izlerken çok değil ama hatırladıkça yüzünüzü güldürecek bir film İtirazım Var.
Keyifle izleyin!