Bilim kurgu sinemasının başlangıç meridyeni olarak kabul edilen Georges Melies’nin “Aya Seyahat” filminden bu yana tam 114 sene geçti. Sinema tarihinin en merak uyandıran dallarından biri olarak bilim kurgu, insanoğlunun yaşadığı evrime benzer bir süreci geride bırakarak, milyonları sinema salonlarına çekmeye devam ediyor. Daha da önemlisi insanların bir kısmı kendilerinden üstün varlıklar, gezegenin geleceği, onu bekleyen olası tehlikeler, zamanda yolculuk ve uzayda kolonileşme üzerine kafa yormayı ve sorgulamayı sürdürüyor.
Şimdi elimizde bilim kurgu sinemasının, tarihsel olaylara paralel adım adım nasıl bugüne geldiği ile ilgili çok güzel bir kaynak var. “Bilim Kurgu Sineması 1900 – 1970” kitabı, 2 kitaplık bir projenin ilk kitabı. Amerika, Almanya, Rusya, Fransa, Çekoslovakya, Danimarka, İtalya, İngiltere ve Japonya gibi farklı coğrafyalardan 30’a yakın bilim kurgu filmi mevcut. Sinemanın başlangıcından 1970 yılına kadarki dönemi kapsayan bu çalışmada; bilim kurgu sineması adına dünya sinemasında yapılan filmler kapsamlı bir biçimde, dönem özellikleri dikkate alınarak inceleniyor.
5 yaşındayken izlediği E.T. filmi ile bilim kurgu sinemasına merak saran Berk Çoker, siyaset bilimi, sivil toplum kuruluşları ve kurumsal iletişim alanında çalışmaları olan bir yazar. Bilim kurgu sinemasının geçtiğimiz yüzyılda toplumsal dönüşümü tetiklemek ya da siyasi propaganda için nasıl kullanılabildiğine dair net bir bakış açısı yakalamayı beceriyor. Bilim kurgu sinemasının ortaya çıkışı, uzay yarışının bilim kurgu sinemasına etkileri, Soğuk Savaş’ın bilim kurguya yansımaları gibi konular, “Bilim Kurgu Sineması 1900-1970 kitabında okuyucuyu bekleyen konu başlıklarından bazıları.
Seyyah Kitap’tan çıkan bu çalışmayı bilim kurgu sinema tarihi ile ilgili bütün okurlarımıza tavsiye ederim. Kitabı satın almak isterseniz idefix linki burada!
Yazar ile iletişime geçmek isterseniz: berkcoker@yahoo.co.uk