2001’da Halo çıktığında, Master Chief’in sadık yapay zeka yardımcısı Cortana‘ya bakıp; içinizden “Evet bir amatör bunu on beş seneye kendi evinde, Arduino ve Kinect gibi korkunç sıradan araçları kullanarak yapacak” dediniz mi? Demediniz, hiçbirimiz demedik. Diyemezdik de zaten. Cortana bir hologram yardımcıydı. Dünyanın açık ara en bilim-kurgu şeyiydi yani. Hologram asistan. O ne be?
Şöyle:
Jarem Archer isimli Amerikalı bir amatör mucidin yaptığı bu düzenek, görebildiğiniz gibi baya Halo’daki Cortana gibi çalışıyor. Tabii ki buradaki en büyük avantaj, Microsoft’un büyük bir şirinlik yaparak kendi Siri’lerine Cortana adını vermiş olması. Archer, içinde Cortana bulunan 4 GB’lık bir Windows 10 cihazı almış. Ardından onu Arduino tabanlı bir ışıklandırma platformuna yerleştirmiş.
İşin emek kısmı orada bitmiyor elbette. Archer Cortana’yı fiziksele uyarlamak için bir taraftan modelleme, bir taraftan animasyon peşinde koşarken aynı zamanda iki Kinect yardımıyla hanımını Motion Capture seanslarında kullanmış. Ardından bütün düzeneğin ortasına bir kamera yerleştirip, cihazın karşıdaki insanın kafa hareketlerini takip etmesini sağlamış. Bütün bunlar, halihazırda var olan Cortana veritabanına eklenince de karşımıza mevcut hologram çıkmış.
Ve şirinlik şaklabanlık da değil bu arada bunun vasfı. Sadece kenarda durup eş dosta hava olmuyor. Normal Cortana’nın yaptığı her şeyi, görsel bir geri bildirimle yapıyor. Hava durumunu gösterir, maillerinize bakar, takviminizi düzenler, anımsatıcı kaydeder, sizin için şarkı çalar… Aynı zamanda nesnelerin internetine de bağlanır, evinizin hub cihazı da olur. Işıkları kapat dersin, çiçekleri sula dersin, perdeleri çek dersin… Master Chief Cortana’ya ne yaptırıyorsa, buyur, sen de evinde yaptır artık.
Sevgili geek alemi. Sevgili gözüpek insanlar. Bir insan evinde hologram yapay zeka asistan yapıyorsa, artık bugünü kapatmanın vakti gelmiştir.
Resmen de gelecekteyiz yani. Hayırlı uğurlu olsun.
PS: “Nasıl yaptı?” diyenler için, yazının sonuna özel link.