Spotify an itibariyle 140 milyon kullanıcısı ile birlikte dünyanın en büyük dijital medya platformlarından bir tanesi. Tartışmasız. 2008 yılında ömrü hayatına başlayan İsveç bazlı şirket, muadilleri ve rakiplerinden öncelikli olarak bir özelliği ile sıyrılıyor: Ürünü ücretsiz kullanma hakkı. Spotify’ın 140 milyon kullanıcısının 90’ı platformu abonelik satın almadan kullanmakta.

Bu elbette firmanın sevimliliğini arttırıyor. Ama bir yandan ekstra gelir yaratma mecburiyeti de getiriyor, zira Spotify müzik şirketlerine ödemeleri çıkarken ücretli-ücretsiz gözetmeksizin dinlenme rakamlarını baz alıyor. Bu sorunu çözmek için iki çıkış yolu var. Biri abonelikleri arttırmak, ki Spotify ona yükleniyor zaten. İkincisi de başka gelir kalemleri üretmek.

Spotify

Bu dakikaya kadar Spotify’ın en büyük gelir kalemi, ücretsiz kullanıcılarına sunduğu reklamlardı. Artık bu yavaş yavaş değişiyor. Önce geçtiğimiz aylarda bazı plak şirketlerinin albümleri iki haftalığına Premium kullanıcılara özel kılabileceği haberi gelmişti. Bugün de firmanın plak şirketlerine çaldır oynattır hakkı tanıyacağı malumatını aldık. Plak şirketleri istedikleri şarkılarını, ücretsiz kullanıcıların diledikleri playlist’lerinde araya sokuşturabilecek.

Elbette ki dinleyenler şarkıyı geçebilecekler ve muhtemelen bu yerleştirmeler bir mantığa göre yapılacak. Çalan şarkıların reklam olduğu da net bir şekilde ayrıştırılacak. Samimiyetsiz bir durum da olmayacak anlayacağınız. Ancak Spotify dinlenme verileri yıl sonunda hemen hemen tüm büyük “En çok dinlenen şarkılar” listesinde hesaba katıldığı için o listeler ıskartaya çıkacak biraz. Ama genel olarak yine de Spotify tipi iş yapan bir şirket için, çok da fena bir iş modeli değil sanki; ne dersiniz?

Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.