Şimdi öncelikle; bu listeyi başlatmadan ve ilerletmeden önce Cem Yılmaz filmi dediğimiz şeyin ne olduğunu netleştirmemiz gerekiyor. Cem Yılmaz’ın kariyeri hem form hem de fonksiyon olarak çok farklı kimliklerde duran projelerle dolu. Teknik olarak sinemalarda gösterime girdiği için CM101MMXI Fundamentals‘ı da bir Cem Yılmaz filmi olarak saymak mümkün, hakeza arkadaş arası dilinde çoğu zaman Cem Yılmaz’ın önemli bir rol oynadığı filmleri de bu kategoride anlatılırken duymak olası.

Ancak musluğu bir yerden tıkamamız, sınırları bir yerden çizmemiz gerekiyor. O bakımdan da yapılabilecek en anlamlı daraltma, listeyi Cem Yılmaz’ın yazdığı filmlerle sınırlı tutmak. Bu da -yeni çıkan Arif v 216’yı çıkartınca- elimize 1998’deki Her Şey Çok Güzel Olacak‘tan 2015’teki Ali Baba ve 7 Cüceler‘e kadar yedi film koyuyor. Müsaade ve müsaitliğiniz varsa, bu yedi filmi fena hâlde sübjektif bir biçimde sıralamak isteriz.

Altını çiziyorum, bu liste -diğer aynı başlıklı listeler gibi- yazarın şahsi kanaatlerinin nesnel film grameriyle harman olduğu sıralamalar içermektedir. Sizin sıralamanız şüphesiz farklı olacaktır, onlar için de aşağıda kapı gibi Muhit bulunmaktadır. Anlaştıysak, geçelim mi?

Buyurun!

 

7. Ali Baba Ve 7 Cüceler

Lafı uzatmaya ya da dolandırmaya gerek yok: Ali Baba ve 7 Cüceler hayal kırıklığı yaratan bir filmdi. Bu hayal kırıklığını ortaya çıkartan faktörlerden en önemlisi şüphesiz Yılmaz’ın önceden yaptığı işlerin büyüklüğüydü. Ama onun da ötesinde bir durağanlık vardı filmin anlattığı hikayede. Cem Yılmaz’ın performansında bir problem yoktu, hikaye de o kadar kötü değildi; ancak daha önce gördüklerimizi gördükten sonra ekrandakinin büyüsü ister istemez soluyordu biraz. Yıllar sonra Cem Yılmaz’ın altın çetelesini açıp baktığımızda çok da iyi hatırlamayacağımızdan emin gibiyiz.

 

6. A.R.O.G.

Yanlış anlamayın, A.R.O.G.‘da çok iyi şakalar ve sekanslar var. Cem Yılmaz görsel tutarlılık ve kalite olarak komedi filmlerinden beklenmeyecek standartları kendi filmlerine uygulayan bir adam olduğu için filmin efektleri, makyajı, kostümleri ve görüntü yönetmenliği de inanılmaz üst seviyede. Ancak A.R.O.G. kendi başına var olabilen bir film değil. A.R.O.G., Türkiye sinemasını kökten değiştiren filmin devamı. Bu yüzden de onunla mukayese ediyorsunuz izlerken; isteseniz de istemeseniz de. Ve isteseniz de, istemeseniz de; filmin “GORA’nın dinozorlusu” olması bu mukayeseden muzaffer çıkmasını imkansız kılıyor.

 

5. Pek Yakında

https://www.youtube.com/watch?v=R9R88kuGlsk

Çoğu kişinin listesinde Pek Yakında daha da düşük olacaktır, eminim. Ancak bir drama olarak ele alındığında Pek Yakında’nın yaptığı şey epey enteresan bir noktada duruyor. Film Yılmaz’ın hürmet göstermeyi çok sevdiği o eski Yeşilçam insanlarının, filmin çıktığı döneme damga vuran süper kahraman tipi bir film çekmesini konu alıyor ve bu kontrastı çoğu yerde usulca, ustaca işliyor. Pek Yakında Yılmaz’ın diğer dramaları kadar vurucu, unutulmaz sahneler içermiyor, ama yine de üretiyor olma hâlinin duygusal bağlantılar üzerindeki etkisini tatlı bir biçimde işliyor.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.