Hiç şehirde dolaşırken düşündünüz mü; siz olsaydınız o sokakları nasıl yapardınız, şehrinizi nasıl planlardınız? Bunları düşünüp kendi şehrinizi inşa etmeyi hayal ettiyseniz bu oyun tam size göre.

Uzun bekleyişin ardından sevilen şehir kurma oyunlarından Cities: Skylines’ın ikinci oyunu, geçtiğimiz aylarda çıkış yaptı. İlk oyunun üzerine yeni şeyler koyan oyun maalesef ki birtakım problemlerle birlikte gelse de beğenileri toplamayı başardı. Bu tarz oyunların da atası sayılan EA’in SimCity’sinin 2013 yılındaki
başarısızlığından sonra serinin sessizliğe gömülmesi ile Colossal Order bu fırsatı değerlendirip Cities: Skylines ile tahtın sarsılmaz yeni sahibi oldu.

2015’teki çıkışından bugüne Cities oldukça yol kat etti. Yapımcı şirket yıllar boyunca yaptıkları geliştirmeler ve DLC’lerle oyuna yeni özellikler eklemeye devam ettiler. Kullanıcılar artık devam oyununu beklerken geçtiğimiz 2023’ün Mart ayında oyunun yapımcısı Paradox Interactive’in düzenlediği etkinliğinde Cities: Skylines II’den ilk haberi aldık ve haftalık olarak geliştirici şirketin oyun hakkında bilgiler paylaştığı videolar eşliğinde geçen bir bekleyişten sonra ekimde de çıkışı gerçekleşti.

Cities Skylines II

Cities oyuncuya tam olarak istediği gibi bir şehir yaratma imkanı sunuyor. İhtiyacınız olan tek şey hayal gücü. Oyunda her şey sizin elinizde. Yollar nereden geçecek, nerede okul nerede park olacak, toplu taşımaların rotası ne olacak, hepsinin kararını siz veriyorsunuz. Bu noktada nasıl bir belediyecilik yapacağınız size kalmış. Tabii bütün bunları yapmak o kadar da rahat ve kolay değil. Gözetmeniz gereken
vatandaş mutluluğu, vatandaş ihtiyaçları ve bir de ekonomi var.

Görsel iyileştirmenin yanında Colossal Order oyunda ilk oyundan alıp geliştirdikleri ve başka şehir kurma oyunlarından ve de modlardan adapte ettikleri bir dizi yenilik de yapmış. Haydi, gelin bunlara bir göz atalım:

Bizleri ilk olarak yeni yol inşa araçları karşılıyor. Artık paralel yollar, grid şeklinde inşa ve daha yumuşak kıvrımlar için yeni araçlarımız var. Bu sayede planlamak ve yolları çizmek daha kolaylaşıyor. Bunun yanında artık ilk oyundaki gibi çeşit çeşit şekilde yollar yok. Bunun yerine uygun şerit sayılı yolu çizdikten sonra ağaç, yeşillik, ayrım, tramvay yolu gibi şeyleri sonradan istediğiniz yollara ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca oyun artık size istediğiniz yerlere yaya geçitleri ekleme ve trafik ışıkları ve dönüş yasaklarını düzenleme gibi kontroller veriyor. Yollarla ilgili bir diğer yenilik ise dönel kavşaklar. Yeni eklenen modüllerle artık çember şeklinde yollar çizmeye gerek kalmıyor. Onun yerine kavşaklara ilgili modülü ekleyerek dönel kavşaklar elde edilebiliyor. Ek olarak artık anarşi gibi modlar kullanmadan yolların üstüne yollar ve bir başka yolu keserek yeni bir yol inşa edebiliyorsunuz.

Yollardan bahsetmişken trafikten bahsetmemek olmaz. İlk oyunda pek çok oyuncuyu sinir eden, trafikte yolu kaç şeritli yaparsanız yapın zaman zaman sadece tek bir şeridin kullanılması sorunu çözülmüş gibi duruyor. Oyun, ilk oyundan daha farklı bir yol bulma algoritmasına sahip. İlk oyunda taşıtlar bir yerden bir yere nasıl gideceğini mesafeye göre hesaplarken yani oyunda mesafenin yanında zaman ve
maliyet gibi değişkenler de göz önünde bulunduruluyor. Bu da daha gerçekçi bir çözüm sunuyor.

Gerçekçilik demişken, artık oyunda trafik kazaları da var. Araçlar yol durumuna ve hava şartlarına bağlı olarak kaza yapabiliyor ve yolların tıkanmasına sebebiyet verebiliyor. Böyle durumlarda uzun süre müdahale edilmezse diğer taşıtlar kendilerine yeni rotalar oluşturup yollarına devam ediyorlar. Ayrıca artık haritanın ucuna ulaştığınızda yeni yollar çizerek yeni dış bağlantılar oluşturabiliyorsunuz. Aynı durum gemiler için de geçerli.

Yollar, trafik derken bunların üçüncü kardeşlerini saymamak olmaz: toplu taşıma. Oyunda otobüs, taksi, tren, tramvay, metro, gemi ve uçak olmaz üzere çeşitli opsiyonlar mevcut. İlk oyunda DLC’lerle birlikte gelen taksi ve tramvayların oyununana sürümüne eklenmesi sevindirici. Yeni oyunda artık tramvayların aksine tren ve metroları da kullanmak için önce depolar inşa etmek gerekli. Otobüsler için ise yeni
eklenen araçlarla hatların güzergahını belirlemek daha kolay.

En büyük yeniliklerden biri de zone’larda bulunuyor. Artık daha fazla sayıda bina tiplerine sahibiz, bunlara hem ev hem dükkan karışık kullanımlı binalar da dâhil. İlk oyunun aksine artık binalar maksimum dörde dört birim boyut yerine altıya altı boyutta olabiliyor. Evler ve dükkanlar için iki farklı mimari stil bulunmakta: Avrupai ve Amerikan. Binanın hangi stilde olacağı, zone belirlenirken kullanıcı tarafından
seçilebiliyor. Ayrıca artık oyunda Signature Buildings denilen birtakım binalar bulunuyor. Bu binaların kilidi belirli koşullar sağlandığında açılıyor ve inşa etmesi ücretsizler. İnşa edildiklerinde ise şehre birtakım bonuslar sağlıyorlar.

Bina taleplerinde de yenilikler mevcut. Artık binaların talepleri iş imkanı, kira fiyatları, eğitim seviyesi, vergiler gibi çeşitli şeylere bağlı olarak daha dinamik bir şekilde düzenleniyor. Bu da şehrin daha doğal bir şekilde genişlemesine fırsat veriyor. Oyuna eklenen bir diğer güzel yenilik ise geliştirmeler. Artık servis binalarına modüler parçalar ekleyerek ihtiyaca göre geliştirmeler uygulanabiliyor. Bununla birlikte binalar isteğiniz doğrultusunda daha özel görünümler kazanıyor.

Oyuna DLC’lerden eklenen bir başka şey de mevsimler ve doğal afetler. İlk oyunda kış mevsimi yalnızca DLC satın alındığında ve yalnızca belirli haritalarda kesintisiz olarak mevcuttu. Artık ikinci oyunla birlikte zaman ve mevsimler daha dinamik. Mevsimler değiştikçe vatandaşların ihtiyaç duyduğu şeyler de değişiyor. Yeni zaman mekaniği oyuna bir de yoğun saatleri ekliyor. Bu saatlerde gerçekçi olarak trafikte yoğunluk artıyor ve sıkışmalar başlıyor.

Ekonomi sisteminde de değişiklikler bulunmakta. Oyun, ekonomi üzerindeki kontrolünüzü biraz daha arttırıyor. Vatandaşların özelliklerine göre ne miktarda vergi uygulanacağı, şehirde üretilen hangi ürünlerde ne ölçüde vergi olacağı tek tek kontrol edilebiliyor.

Son olarak da ilerleme. İlk oyunda binaların kilitleri çoğunlukla nüfus arttıkça açılıyordu. Bu oyunda binalar her milestone’a erişildiğinde elde edilen geliştirme puanlarıyla alınabiliyor. Böylece oyuncular şehirlerinin ihtiyaçlarına göre ne yönde yatırım yapacaklarını seçebiliyorlar.

Tüm bunlar Cities: Skylines II’deki birtakım yenilikler ama son yenilikler olmayacaklardır. İlk oyundan da aşina olduğumuz üzere Colossal Order gerek güncellemeler gerekse DLC’ler ile zaman içerisinde oyuna pek çok yeni şey eklemeye devam edecektir.

Peki, her şey mi güzel? Keşke böyle olduğunu söyleyebilseydik. Maalesef bu sıralar oyun dünyasında yeni bir moda var: Bitmemiş, optimize edilmemiş, performans sorunları olan oyunlar. Cities de bundan payını alıyor. Geliştiricilerce çözülmeye çalışsa da oyunda birtakım performans sorunları var. Öyle ki çok güçlü
bilgisayarlarda dahi oyunda donmalar yaşanabiliyor. Yapımcı bazı ayarların kapatılmasını önerdiği bir rehber yayınladı. Bu, sorunu büyük ölçüde çözse de oyuncular böyle bir şeye gerek olduğu için şikayetçi. Herkes oyunun hatalarla çıkmasından ziyade ertelenmesini tercih ederdi ancak maalesef durum bu. Yine de oyuncular hâlâ Colossal Order’a güveniyorlar.

Cities: Skylines II şuan PC için Steam, Epic Store ve XBOX Game Pass’te mevcut ve ilerleyen dönemde konsollar için de çıkacak. Yapımcı şimdilik oyundaki problemlerin bir an önce çözülmesi için oyunun konsollara çıkışını ve oyunun aslında önemli bir parçası olan mod desteğini erteledi. Oyunun ilk DLC’si ise 2024’ün ilk çeyreğinde bizlerle olacak. Ayrıca belirtmek gerek, oyun The Game Awards 2023’te her ne kadar kazanamasa da En İyi Simülasyon/Strateji Oyunu dalında aday gösterildi.

Şahsi yorumuma gelirsek, Cities ilk oyunundan beri yüzlerce saat oynadığım çok sevdiğim bir oyun ve büyük ihtimalle yeni oyunu da henüz tam olarak içine düşme fırsatını bulamasam da bir o kadar oynayacağım. Kendi kafanda kurduğun şehri yapabilmek, o şehrin zamanla büyüdüğünü ve geliştiğini görmek çok güzel. Yeni eklenen özellikler de oynanışa hoş bir dokunuş olmuş. Problemli çıkışına rağmen güzel bir yapım. Zaman içinde daha da iyi olacağına hiç şüphem yok.

Sizlerin de oyun hakkındaki yorum ve düşüncelerinizi aşağıya bekliyoruz.

Yazan: Çağan Karan

Author

Geekyapar okurları Yazı Çağrısı altında toplaşıyor, belirlenen konularda kalem coşturuyor. Sen de parçası olmak istiyorsan, duyuruları takip et!

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.