Geleneksel dergicilik ve kâğıt medyasının azalarak bitmeye yüz tuttuğu şu günlerde, dergi okuyarak büyümüş olan bizleri oldukça sevindiren bir haber geldi. Hem en sevilen mizah dergilerinden hem de çizgi roman dünyasından tanıdığımız birçok usta çizeri bir araya getiren kolektif bir çizgi roman dergisi yayınlandı: Mis Dergi. Yalnız bu dergi, “dergi” denince aklımıza gelen görüntüden biraz farklı bir görüntüye sahip. Sebebiyse tamı tamına 608 sayfa olması! 53 farklı çizerin eserlerinden oluşan dergi adeta bir kitap kalınlığında ve muhtemelen Türkiye’de ilk kez bu kadar kalın bir dergi okuyacağız. Mis Dergi’nin ilgi çekici yanlarından bir diğeriyse derginin sadece basılı yayın olarak değil NFT olarak da sunulmuş olması. Derginin editörlüğü ünlü karikatürist Emrah Ablak’a ait. Marmara Çizgi tarafından yayınlanan dergide hem yayınevi hem de çizerler kâr amacı gütmeden gönüllü bir şekilde dâhil olmuşlar projeye. Bu sebeple derginin sürekliliği açısından NFT projesi büyük bir önem arz ediyor.

Bu projeyi duyduğumda öncelikle yeni bir çizgi roman dergisi geliyor olmasına heyecanlanmıştım elbette. Şu an olduğum kişiyi, zamanında her hafta kaçırmadan aldığım mizah dergileri inşa etti desem abartmış olmam sanırım. Her ne kadar karikatür ve çizgi roman çok farklı kavramlar olsa da bu dergilerde iki tür hep bir arada var olmuştur. Mis Dergi de çizer kadrosuna bakılırsa yine iki türü bir araya getiren bir proje olmuş. Derginin editörlüğünü yapan ismin Emrah Ablak olduğunu görünce heyecanım iki kat arttı. Zamanında her Uykusuz alışında önce Jamal’ı okuyan çocukluğum, Emrah Ablak’ın içinde olduğu bir projeyle ilgilenmezsem bana çok kızar zaten.

Dergideki diğer isimler de acayip göz dolduruyor bu arada. Mizah dünyasının artık efsaneleşmiş isimleri Üstün Bradırs ve Memo Tembelçizer’i okumak için sabırsızlanıyorum. İllüstrasyon denince akla gelen ilk isimler Ethem Onur Bilgiç ve Burak Şentürk yine dergide oldukları için beni heyecanlandıran çizerler. Mert Dolapçıoğlu ve İlke Ekbul gibi çok sevdiğim, beni dergicilik ve mizahın geleceğine dair umutlandıran genç yetenekler de kadroda yer aldığı için mutluyum. Ben okumak için çok sabırsızlanıyorum. NFT’den anlamıyorum ama Marmara Çizgi’den siparişimi verdim bekliyorum! Bu arada bu yazıyı okuduğunuzda hala geç olmamışsa, 19 Mayıs Perşembe Günü Gazhane’de düzenlenen İstanbul Cartoon Festival’de derginin imza günü olacak. Festivalde hem dergiyi satın alabilir hem de çizerlere imzalatabilirsiniz.

Mis Dergi’de yer alan tüm çizerlerin listesi ise şu şekilde:

Betül Yılmaz, Bülent Arabacıoğlu, Bülent Üstün, Burak Şentürk, Can Baytak, Cengiz Üstün, Doğa Batır, Eda Oral, Elif Nurşad, Emrah Ablak, Emre Özbay, Ergün Gündüz, Ethem Onur Bilgiç, Geyik Yavrusu, Gökçe Akgül, Göktuğ Zeytçioğlu, Günseli Sepici, Hakan Karataş, Hakan Tüzün Şengün, İlke Ekbul, İltem Dilek, İrem Büşra Coşkun, Işılay Türküm, Korgün Akgün, Kubilay Odabaş, Maya Bora, Memo Tembelçizer, Mert Dolapçıoğlu, Münircan Özdemir, Murat Kalkavan, Muzaffer Gümüşsu, Nehircan Özdemir, Onurcan Duman, Ozan Bilaloğlu, Ömer Göksel, Öykü Yüksel, Özge Şat, Sadi Tekin, Selin Dönmez, Serdar Akar, Serkan Altuniğne, Sevcan Bekdemir, Sibel Bozkurt, Tan Yücel, Tarık Arıcı, Tolga Hırsova, Tolgahan Bayhan, Tunç Topçuoğlu, Utku Yavaşça, Yasemin Ezberci, Yetkin Gülmen, Yusuf Örs ve Zehra Ömero0 ğlu.

Dergiye NFT formatında ulaşmak için: www.misdergi.com

Author

@hillalozkaya

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.