Çok iyi hatırlıyorum, yıl 2000  Atlas Pasajı’nda gezinirken gözüme vitrininde anime posterleri olan bir dükkan takılmıştı. O dönem anime filmlerini veya serilerini heryerde bulmak mümkün değildi. İçeriyi girip anime cd’lerine göz atarken birtanesi dikkatimi çekmişti, ismini doğru görüp görmediğimden emin olmak için bir kez daha baktım. Evet bu en sevdiğim dövüş oyunlarından olan ve artık bir efsane konumuna erişmiş Street Fighter serisinden Street Fighter Alpha‘nın animesiydi. İşte o aldığım ilk animeydi ve bugüne dek hala arşivimde değişmez bir yere sahiptir.

3373

Street Fighter Alpha: The Animation belki de Street Fighter üzerine yapılmış animeler arasında ilk sırayı zorlayabilir. Hikayenin anlatılışı, karakterlerin ünlerine göre hikayenin içinde konumlandırılmaları ve tabii ki dövüş sahneleri. Bütün bu öğeler dengeli bir şekilde harmanlanmış durumda. Şimdi bir dövüş oyununun anime adaptasyonu yapıldığı zaman fanların görmek isteyecekleri ilk şey genelde dövüş sahneleri olur. Street Fighter Alpha bu açıdan bizleri üzmüyor, detaylı bir koreografi söz konusu ve aksiyonu bol sahnelerle devamlı karşılaşıyoruz. Bilmeyenler için Alpha serisi zaman olarak orjinal Street Fighter’dan daha önce yer alan bir oyun yani karakterlerin daha genç versiyonlarını kapsıyor yani filmde köse bir Ryu ya da at kuyruklu bir Ken’le karşılaşınca şaşırmayın.

Kısaca konuya göz atacak olursak filmde içindeki “Dark Hadou” olarak adlandırılan şeytani gücü dizginlemeye çalışan Ryu ve onun kardeşi olduğunu iddia eden, aniden ortaya çıkan Shun adlı ufaklığın ilişkisine yer verilmiş. Bir turnuva esnasında kaçırılan Shun’u bulmak için Ryu, Ken ve Chun-li Shadow Law organizasyonuna bağlı çalışan Dr. Sadler’ın peşine düşerler. Bu kovalamaca esnasında oyundaki diğer karakterlere de ufak roller verilmiş durumda. Karakter gelişimi anlamında üzerine en çok yoğunlaşılan kişi tabii ki Ryu. İç çatışmasına şahit olurken kendiyle yaptığı felsefi monologlar ve özellikle Akuma’yla olan diyalogları biraz da olsa filme derinlik katmayı başarıyor. Uzakdoğu dövüş sporlarının temelinde hep bir felsefe yer alır ve Ryu’nun Shotokan Karate disiplininde eğitildiğini göz önüne alırsak kendiyle yaşadığı ikilemler, güç kargaşaları bu felsefelere paralel ilerliyor diyebiliriz. Aslında bir bakıma Ryu’yu Dark side ‘a yenik düşmemek için kontrolünü kaybetmemeye çalışan bir Jedi Şövalyesine benzetmek mümkün.

Söz konusu Street Fighter olunca ön plana çıkan en önemli öğe tabii ki dövüş oluyor ve anime bunun hakkını bolca veriyor. Akıcı animasyon ve ses efektleri alışıp bildiğimiz Hadouken ve Shoryuken gibi hareketleri ballandıra ballandıra gözler önüne seriyor. Hele ki Ken’in filmin sonlarına doğru olan dövüşü neden herkesin yıllardan beri oyunda en çok onu seçtiğini tekrar kanıtlayacak kıvamda. Dövüş sahnelerine daha epik bir hava vermek için DragonBall Z‘dekine benzeyen enerji toplama ve ardından ortalığı savaş alanına döndüren devasa ataklar görmekte mümkün ancak bu uzun süren enerji toplama olayları biraz da olsa tempoyu düşürüyor.

Ryu4

Müzik seçimleri sahnelerle güzel bir bütünlük sağlıyor, izleyicinin moda girmesine yardımcı oluyor. Felsefi diyaloglar esnasında ruhu dinlendiren tınılarla huzur bulurken dövüş sahnelerinde “haydi oğlum vur ağzının ortasına” dedirtecek kadar gaza getiren enstrümentaller kulaklarımızın pasını alıyor. Bu animeyi ilginç kılan noktalardan biri de dublajı. Genelde animelere yapılan İngilizce dublajlar içler acısı derecede Amerikan özentisi tadında klişeleşmiş tonlamalarla bütün izleme deneyimini rezil eder ancak Street Fighter’da durum biraz daha farklı. Enteresan bir şekilde İngilizce dublajın sırıtmadığı ender animelerden biri olmayı başarmıştır. Hem orjinal Japon dublajını hem de İngilizce dublajını izlemiş biri olarak bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Elinize İngilizce dublajlısı geçerse korkmayın, izleyin.

Street Fighter Alpha aksiyon meraklılarının hoşuna gidecek kıvamda bir izleyiş sunuyor. Öte yandan dövüş filmi sevenlere hitap edecek birçok sahne de  var. Oyunun fanları için zaten izlenmesi gerekli bir anime. Filmi İzlerken unutmamanız gereken konu olarak aşırı bir derinlik beklemeden dövüş sahnelerinin kalitesine kendinizi bırakarak yıllar boyu atari salonlarında sevip, benimsediğimiz karakterlerin ekranda birbirleriyle olan kapışmalarının tadını çıkarmak. Bunu yapabilirseniz Street Fighter Alpha izlenmeye değer bir başlık olarak görsel arşivinizde yerini alabilir.

 

Author

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.